Οι νέες μάχες των διαζυγίων –Για την κηδεμονία των κατοικίδιων

Οι νέες μάχες των διαζυγίων –Για την κηδεμονία των κατοικίδιων Facebook Twitter
Δύο χρόνια κράτησε η δικαστική διαμάχη για την κηδεμονία αυτών των δύο σκύλων
0

Όταν ο Πολ Γκαρούσο και η Νταϊάν Μαρόλα αποφάσισαν να βάλουν τέλος στον γάμο τους, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η πιο επώδυνη και δαπανηρή μάχη στο πλαίσιο του διαζυγίου τους θα αφορούσε τα δύο σκυλιά τους.

Δεν ήταν το πρώτο και σίγουρα δεν είναι το τελευταίο ζευγάρι που φτάνει στα δικαστήρια για την κηδεμονία των κατοικίδιων του. Αυτό το φαινόμενο είναι όλο και πιο συχνό, σύμφωνα με το TIME. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι δύο πρώην βρίσκουν μόνοι τους κάποια λύση. Όπως αρχικά είχαν κάνει ο Πολ και η Νταϊάν. Άλλοτε, καταλήγουν στα δικαστήρια. Κάτι που τελικά συνέβη και σε αυτούς τους δύο.


Ο Πολ και η Νταϊάν αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο το 2016, έπειτα από 23 χρόνια γάμου. Είχαν δύο σκυλιά, τον Μάροξ και την Γουίνι. Αρχικά, αποφάσισαν να τα κρατήσει εκείνη και ο πρώην σύζυγός της θα τα επισκεπτόταν. Είχαν βρει σχέδιο μέχρι και για την περίπτωση που κάποιος από τους δύο έφευγε από την πολιτεία. Ο Γκιαρούσο θα τα έπαιρνε για τρεις μήνες κάθε καλοκαίρι, μία εβδομάδα τα Χριστούγεννα, μία τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο.

Η δικαστική διαμάχη

Όλα τινάχθηκαν στον αέρα όταν η Νταϊάν Μαρόλα πήγε μια μέρα να πάρει πίσω τα σκυλιά, αλλά το ένα είχε χαθεί. Βρέθηκε τελικά έπειτα από δύο ώρες αγωνιώδους αναζήτησης, μέσα σε μια ντουλάπα. Για εκείνη όμως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Του απαγόρευσε να ξαναπάρει τα σκυλιά και διεκδίκησε την πλήρη κηδεμονία τους, στο δικαστήριο.


«Με βασάνισε. Σε όλο το διαζύγιό μας, ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσε να με πληγώσει», παραδέχεται ο 59χρονος. Ακολούθησε δικαστική διαμάχη σχεδόν δύο χρόνων, που κόστισε 15.000 δολάρια στον Πολ και 38.000 δολάρια στην Νταϊάν. «Πέρασα μια κόλαση», λέει ο Γκιαρούσο, αλλά τελικά δικαιώθηκε. Τον περασμένο Απρίλιο δικαστής αποφάσισε ότι ο 59χρονος μπορεί να βλέπει τα σκυλιά του κάθε Τρίτη και Τετάρτη.

Συχνές οι μάχες για την κηδεμονία κατοικίδιων 

Σύμφωνα με δικηγόρους, αυτές οι δικαστικές διαμάχες για την κηδεμονία κατοικίδιων γίνονται όλο και πιο συχνές. Τα τελευταία τρία χρόνια σε τρεις πολιτείες άλλαξαν τα δεδομένα, προκειμένου τα κατοικίδια να θεωρούνται περισσότερο μέλη της οικογένειας και λιγότερο περιουσιακά στοιχεία που τα χωρίζουν τα ζευγάρια, όπως οι καναπέδες και οι τηλεοράσεις. Άλλες τρεις πολιτείες ακολουθούν, αφού ετοιμάζονται να υιοθετήσουν ανάλογες νομοθεσίες: Ρόουντ Άιλαντ, Πενσιλβάνια και Ουάσινγκτον.


Το 2017 η Αλάσκα έγινε η πρώτη πολιτεία που ζήτησε από τους δικαστές να λαμβάνουν υπόψη την ευημερία των κατοικίδιων σε υποθέσεις διαζυγίου, κάτι αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για την κηδεμονία παιδιών.


Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα το 80% των ιδιοκτητών κατοικίδιων βλέπουν τα ζώα ως μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με έρευνα της ένωσης Αμερικανών κτηνιάτρων.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

Πολιτισμός / Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των υπερμεγέθων αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσει η Disney από τους κινηματογράφους με το σωστό έργο την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει το Variety
LIFO NEWSROOM
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ