Unicef: Οι επιθέσεις με θύματα παιδιά τριπλασιάστηκαν μέσα σε μία δεκαετία

Unicef: Οι επιθέσεις με θύματα παιδιά τριπλασιάστηκαν μέσα σε μία δεκαετία Facebook Twitter
0

Οι επιθέσεις εναντίον παιδιών στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία, καταγγέλλει σε έκθεσή του που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επαληθεύσει πάνω από 170.000 κατάφωρες παραβιάσεις με θύματα τα παιδιά στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων από το 2010, κάτι που σημαίνει πως κατά μέσον όρο διαπράττονταν περίπου 45 καθημερινά τα τελευταία δέκα χρόνια, τονίζει η UNICEF.

Στις παραβιάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται φόνοι, ακρωτηριασμοί, σεξουαλικά εγκλήματα, απαγωγές, απαγόρευση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, στρατολόγηση ανηλίκων, επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων κ.ά.. Το 2018, ο ΟΗΕ κατέγραψε πάνω από 24.000 κατάφωρες παραβιάσεις με θύματα παιδιά, σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι το 2010.

Σχεδόν στις μισές από τις περιπτώσεις, τα παιδιά είτε σκοτώθηκαν είτε ακρωτηριάστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές ή εξαιτίας της πυροδότησης εκρηκτικών, όπως νάρκες, όλμοι και άλλα είδη όπλων κατά προσωπικού. Εξάλλου, η Γιούνισεφ επισημαίνει πως ο αριθμός των χωρών όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις είναι σήμερα ο υψηλότερος των τελευταίων τριών δεκαετιών.

«Οι ένοπλες συρράξεις σε διεθνές επίπεδο διαρκούν περισσότερο, προκαλούν περισσότερη αιματοχυσία, στοιχίζουν τις ζωές περισσότερων νέων», υπογράμμισε η εκτελεστική διευθύντρια Χενριέτα Φορ. «Οι επιθέσεις εναντίον παιδιών συνεχίζονται αμείωτες καθώς τα εμπόλεμα μέρη παραβιάζουν έναν από τους πιο θεμελιώδεις κανόνες του δικαίου του πολέμου: την προστασία των παιδιών», πρόσθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας πως πολλές ακόμη παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών σε ένοπλες συρράξεις δεν αναφέρονται ποτέ.

Τα παιδιά στη Συρία, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους το 2019, σύμφωνα με τη Γιούνισεφ. Επισημαίνεται ακόμη στην έκθεσή της πως επείγει τα εμπόλεμα μέρη στις συρράξεις σε διεθνές επίπεδο να τερματίσουν τις παραβιάσεις με θύματα παιδιά και τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είχε κόψει επαφές με τον στον Τζέφρι Έπσταϊν: Του είπε «είμαστε μαζί σε αυτό» σε email του 2011

Διεθνή / Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είχε κόψει επαφές με τον Τζέφρι Έπσταϊν: Του είπε «είμαστε μαζί σε αυτό» σε email του 2011

Ο πρίγκιπας Άντριου έστειλε email μετά την εμφάνιση της φωτογραφίας της Βιρτζίνια Τζουφρέ, αλλά αργότερα ισχυρίστηκε ότι είχε διακόψει την επικοινωνία του με τον Επστάιν το 2010.
LIFO NEWSROOM
ΛΕΚΟΡΝΙ ΓΑΛΛΙΑ

Διεθνή / Γαλλία: Η νέα κυβέρνηση διορίστηκε για να προωθήσει έναν προϋπολογισμό «πριν από το τέλος της χρονιάς»

Αποτελείται από πολιτικούς και τεχνοκράτες- μάλλον άγνωστους στο ευρύ κοινό- «προερχόμενους από την κοινωνία των πολιτών», σε μια προσπάθεια να εξέλθει η Γαλλία από την πολιτική αστάθεια
LIFO NEWSROOM
ΟΜΗΡΟΙ ΧΑΜΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Διεθνή / Δείτε live: Σε εξέλιξη η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων της Χαμάς - Η λίστα με τα ονόματα

Ελεύθεροι οι πρώτοι 7 όμηροι - Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους ίδιους 20 ομήρους των οποίων τα ονόματα είχαν ήδη δοθεί στο Ισραήλ νωρίτερα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM