Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο

Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο Facebook Twitter
0

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες  ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στο Σαντιάγο, όπου ακούγονταν αλλεπάλληλες εκρήξεις και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική εξαιτίας των δακρυγόνων, καθώς οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Χιλή κοντεύουν να κλείσουν μήνα.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιές και πέταξαν πέτρες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Todo Noticias, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα δεν έχουν καταστήσει εφικτή την αποκατάσταση της ηρεμίας στη χώρα της Νότιας Αμερικής, όπου οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν μεγάλες διαστάσεις τη 18η Οκτωβρίου.

Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο Facebook Twitter

Πάνω από 340 αστυνομικοί και 46 διαδηλωτές τραυματίστηκαν από την Τρίτη ως το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Emol επικαλούμενος δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών. Πάνω από 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Πάνω από 100 καταστήματα, κυρίως λιανικής αλλά και εμπορικά κέντρα, λεηλατήθηκαν, 30 κτίρια υπέστησαν εμπρησμούς και 20 αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επιθέσεις, γνωστοποίησαν οι αρχές. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στη διάρκεια διαδήλωσης στην Καλάμα (βόρεια), ενώ ένα πτώμα βρέθηκε στα συντρίμμια σούπερ μάρκετ που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια λεηλασίας στην Αρίκα (βόρεια), σύμφωνα με την εισαγγελία.

Οι δύο νέοι θάνατοι αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της συνεχιζόμενης κρίσης άνευ προηγουμένου μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή σε τουλάχιστον 22 νεκρούς.

Χιλή: 22 νεκροί σε ένα μήνα διαδηλώσεων - Πεδίο μάχης ξανά το Σαντιάγο Facebook Twitter

Ο πρόεδρος Πινιέρα έκανε την Τρίτη άλλη μια χειρονομία για να κατευνάσει τους διαδηλωτές, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν να εργάζονται για την κατάρτιση νέου Συντάγματος, αίτημα που προβάλλουν πολλοί από τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή πλήττει την οικονομία της Χιλής. Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το τρέχον έτος σε 2% από 2,6%, ενώ, με την ισοτιμία του να φθάνει χθες τα 794,97:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το πέσο έφθασε στο χαμηλότερό του επίπεδο από το 1990. Η κεντρική τράπεζα ανήγγειλε ότι θα δαπανήσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να φρενάρει την πτώση του πέσο, που ήταν 1,5% μόνο χθες. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες επίσης υποχώρησαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM