Ο Τραμπ θα δημοπρατήσει εδάφη στην Αρκτική Αλάσκα προς πετρελαϊκή εκμετάλλευση

Ο Τραμπ θα δημοπρατήσει εδάφη στην Αρκτική Αλάσκα προς πετρελαϊκή εκμετάλλευση Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα δημοπρατήσει περίπου 1,6 εκατομμύρια εκτάρια εδαφών (1 εκτάριο: 4046,86 τ.μ.) στην Αρκτική Αλάσκα για την ανάπτυξη πετρελαϊκών δραστηριοτήτων.

Η δημοπρασία αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υπόσχεται πως ακόμη περισσότερα εδάφη θα δοθούν προς εκμετάλλευση στο μέλλον.

Η αρμόδια υπηρεσία (Bureau of Land Management -BLM) ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία για τα ενεργειακά αποθέματα της Αλάσκας (National Petroleum Reserve in Alaska) θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Θα πρόκειται για την 15η διάθεση εδαφών προς μίσθωση για πετρελαϊκή εκμετάλλευση από την BLM στην περιοχή της δυτικής πλευράς της Βόρειας Πλευράς της Αλάσκας.

Παράλληλα, η ίδια υπηρεσία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισης ενός σχεδίου, για την ανατροπή των μέτρων προστασίας που είχαν δρομολογηθεί την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα για την προστασία εκτάσεων 9,3 εκατομμυρίων εκταρίων από την πετρελαϊκή ανάπτυξη.

Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των ταράνδων (καριμπού), των μεταναστευτικών πτηνών, αλλά κι άλλων χαρακτηριστικών του αναφερόμενου φυσικού περιβάλλοντος, που είναι σημαντικά για την ζωή των ντόπιων κατοίκων της περιοχής, αλλά και των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, τόσο η κυβέρνηση Τραμπ, όσο και η πετρελαϊκή βιομηχανία υποστηρίζουν ότι το σχέδιο Ομπάμα είναι πολύ περιοριστικό (για τις γεωτρήσεις πετρελαίου) και πρέπει να αντικατασταθεί.

«Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας των γεωτρήσεων πετρελαίου ήταν συνετή, η κατάρτιση ενός νέου σχεδίου, το οποίο δρομολογεί την καλύτερη ανάπτυξη από τους φυσικούς μας πόρους, ενώ παρέχει προστασία για σημαντικούς φυσικούς πόρους, όπως η επιβίωση [των ντόπιων],» δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας BLM για την πολιτεία της Αλάσκας, Τσαντ Πάντγκετ.

Η αναφερόμενη περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά του θρυλικού όρμου (Prudhoe Bay), αλλά και των πεδίων πετρελαϊκών γεωτρήσεων (Kuparuk) τελεί για δεκαετίες υπό καθεστώς υπανάπτυξης.

Ο εντοπισμός αρκετών πιθανών πεδίων πετρελαϊκών γεωτρήσεων έχει μετατοπίσει τις δραστηριότητες δυτικότερα της Βόρειας Πλευράς της Αλάσκας και τα αποθέματα πετρελαίου, που βρίσκονται στην μεγαλύτερη εδαφική έκταση ομοσπονδιακής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, χαρακτηρίζουν την περιοχή, ως πολλά υποσχόμενη για την έναρξη μιας νέας παραγωγή πετρελαίου στην Αλάσκα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM