Πολιτική κρίση στην Γεωργία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μαμούκα Μπαχτάτζε

Πολιτική κρίση στην Γεωργία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μαμούκα Μπαχτάτζε Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Μαμούκα Μπαχτάτζε, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, λέγοντας ότι «ολοκλήρωσε την αποστολή του».

Η παραίτηση του Μαμούκα Μπαχτάτζε ανακοινώθηκε ενώ διογκώνεται, από τις αρχές του καλοκαιριού, το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης από εκείνους που την θεωρούν φίλα προσκείμενη στη Ρωσία.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook, ο Μαμούκα Μπαχτάτζε εξήγησε ότι η αποστολή του ήταν «να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της χώρας». Ο Μπαχτάτζε, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2018, ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, τον δισεκατομμυριούχο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, ο οποίος θεωρείται ο πραγματικός ηγέτης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του Γεωργιανού Ονείρου Γκιόργκι Βόλσκι δήλωσε ότι το όνομα του νέου υποψηφίου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί αύριο, μετά τη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Με βάση το Σύνταγμα της Γεωργίας, η παραίτηση του Μπαχτάτζε σημαίνει και την παραίτηση όλης της κυβέρνησης. Οι βουλευτές έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να επιλέξουν τον νέο πρωθυπουργό, ανεξαρτήτως αν θα αποδεχτεί τον διορισμό ο πρόεδρος του κράτους ή όχι.

Σύμφωνα με γεωργιανά μέσα, επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο υπουργός Εσωτερικών Γκιόρκι Γκαχαρία. Στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός είχε βρεθεί στο επίκεντρο ενός κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης, με χιλιάδες διαδηλωτές να ζητούν την παραίτησή του, μετά τη βίαιη καταστολή μιας συγκέντρωσης έξω από το κοινοβούλιο.

Οι ταραχές προκλήθηκαν όταν ένας Ρώσος βουλευτής πήρε τον λόγο στο κοινοβούλιο, ένα γεγονός που θεωρήθηκε πρόκληση καθώς οι σχέσεις της Γεωργίας με τη Ρωσία παραμένουν τεταμένες μετά τον σύντομο πόλεμο του 2008. Αντιδρώντας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, η Μόσχα διέκοψε τις απευθείας πτήσεις προς τη Γεωργία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM