Ο γερμανικός στρατός πούλησε φορητό υπολογιστή και ξέχασε απόρρητο αρχείο μέσα

Ο γερμανικός στρατός πούλησε φορητό υπολογιστή και ξέχασε απόρρητο αρχείο μέσα Facebook Twitter
0

Ο γερμανικός στρατός πούλησε μεταχειρισμένο φορητό υπολογιστή στον σκληρό δίσκο του οποίου εξακολουθούσε να υπάρχει τουλάχιστον ένα απόρρητο αρχείο, έγραψε χθες Σάββατο η Süddeutsche Zeitung.

Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, στον υπολογιστή υπήρχαν οδηγίες χρήσης του εκτοξευτήρα πολλαπλών ρουκετών MARS, σε έγγραφο με την ένδειξη «απόρρητες πληροφορίες — αποκλειστικά για επίσημη χρήση».

Προφανώς τα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου δεν διαγράφτηκαν πριν από την πώληση του υπολογιστή.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε την εφημερίδα ότι δεν μπορούσε κανείς να αντλήσει «κρίσιμες» πληροφορίες για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα του γερμανικού πυροβολικού από το έγγραφο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αγοραστής, Βαυαρός δασοκόμος, αγόρασε τέσσερις μεταχειρισμένους υπολογιστές από τον VEBEG, δημόσιο οργανισμό ο οποίος εκποιεί μεταχειρισμένο κρατικό εξοπλισμό, σε δημοπρασία στον διαδικτυακό ιστότοπο eBay το 2018.

Ένας από τους υπολογιστές είχε ακόμη εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα και αν χρησιμοποιούσε κανείς το όνομα του τελευταίου χρήστη ως συνθηματικό, αποκτούσε πρόσβαση στα περιεχόμενά του, εξήγησε η εφημερίδα. Ο νέος ιδιοκτήτης του μηχανήματος ενημέρωσε το υπουργείο για το εύρημά του τον Μάρτιο.

Το υπουργείο ενημέρωσε την εφημερίδα ότι μετά τη διαμαρτυρία του αγοραστή, εξέτασε «εξαντλητικά» τα αρχεία του ως προς τις πωλήσεις μεταχειρισμένου εξοπλισμού πληροφορικής και διαπίστωσε ότι το 2016, ακόμη ένας υπολογιστής τα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου του οποίου δεν είχαν διαγραφεί πωλήθηκε επίσης μέσω του VEBEG.

Το εάν και κατά πόσον αυτός ο σκληρός δίσκος περιείχε εμπιστευτικά δεδομένα δεν μπορεί να εξακριβωθεί, παραδέχθηκε το υπουργείο.

Κατά τη Süddeutsche Zeitung το υπουργείο αγόρασε ξανά τον υπολογιστή της Bundeswehr με το επίμαχο αρχείο μέσω VEBEG. Ο νέος κάτοχος του τον επέστρεψε στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, πάντως διατήρησε τους υπόλοιπους τρεις υπολογιστές στην κατοχή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM
Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Διεθνή / Ρώσοι στρατιώτες ληστεύονται και εξαπατώνται επιστρέφοντας από το μέτωπο στην Ουκρανία

Παρά τις υποσχέσεις του Πούτιν για ήρωες στρατιώτες, δεκάδες Ρώσοι που πολέμησαν στην Ουκρανία πέφτουν θύματα ληστειών και απάτης από κρατικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς, με σημαντικά ποσά μισθών και αποζημιώσεων να χάνονται
LIFO NEWSROOM
Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των Smartphone οι φτωχότεροι

Διεθνή / Το να σκέφτεσαι έχει καταντήσει πολυτέλεια: Έρμαια των smartphones οι φτωχότεροι

Δημοσιογράφος εξηγεί πώς η ευρεία χρήση smartphones δημιουργεί μια «μετα-αναγνωστική» κουλτούρα, μειώνοντας την ικανότητα βαθιάς σκέψης και ανάγνωσης, ενώ παράλληλα εντείνει κοινωνικές ανισότητες
LIFO NEWSROOM