No.1

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που καταδικάζεται για την θανάσιμη κρίση των οπιοειδών

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που καταδικάζεται για την θανάσιμη κρίση των οπιοειδών Facebook Twitter
0

Ο Τζον Καπούρ, ιδρυτής της Insys Therapeutics είναι το πρώτο μεγάλο όνομα της φαρμακοβιομηχανίας που καταδικάστηκε για την υπόθεση που συνδέεται με την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ.

Δικαστήριο της Βοστώνης αποφάσισε ότι ο Καπούρ και τέσσερις ακόμη συνεργάτες του συνωμότησαν για να δωροδοκήσουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν εθιστικά παυσίπονα, συχνά σε ασθενείς που δεν τα είχαν ανάγκη.

Ο δισεκατομμυριούχος Καπούρ κρίθηκε ένοχος για το ρόλο του σε ένα σχέδιο το οποίο παραπλάνησε τους ασφαλιστές. Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι προκλήθηκαν από υπερβολικές δόσεις οπιοειδών στις ΗΠΑ ενώ οι δίκες που έρχονται περιλαμβάνουν πολλά ακόμη ηχηρά ονόματα της φαρμακοβιομηχανίας.

Η ινδικής καταγωγής Καπούρ ίδρυσε την φαρμακευτική εταιρεία Insys Therapeutics το 1990 και την μετέτρεψε σε μια εταιρεία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το δικαστήριο αποφάσισε πως είχε παραπλανήσει τις ιατρικές ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με την ανάγκη των ασθενών για τα παυσίπονα προκειμένου να ενισχυθούν οι πωλήσεις φεντανύλης της εταιρείας, το προϊόν με την ονομασία Subsys.

Ο Καπούρ ο οποίος συνελήφθη το 2017, την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι η κρίση των οπιοειδών αποτελεί «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δωροδόκησε  γιατρούς για να προωθήσουν την Subsys. Ο δισεκατομμυριούχος αντιμετωπίζει 20 χρόνια φυλάκισης, όπως και οι τέσσερις ακόμη εμπλεκόμενοι. Ο δικηγόρος του είπε ότι «απογοητεύτηκε» από την ετυμηγορία ενώ όλοι οι καταδικασθέντες ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά της απόφασης.

Το Forbes εκτιμά την περιουσία  του Καπούρ στα 1,8 δισ. δολάρια. Η καταδίκη του σηματοδοτεί μια νίκη για τις προσπάθειες των αμερικανικών κυβερνήσεων να στοχεύσουν εταιρείες που φαίνεται ότι έχουν ενισχύσει την κρίση των οπιοειδών.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν ότι τα οπιοειδή εμπλέκονται σε σχεδόν 48.000 θανάτους το 2017. Η επιδημία ξεκίνησε με νόμιμα χορηγούμενα παυσίπονα, όπως το Percocet και το OxyContin.

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM