Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που καταδικάζεται για την θανάσιμη κρίση των οπιοειδών

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που καταδικάζεται για την θανάσιμη κρίση των οπιοειδών Facebook Twitter
0

Ο Τζον Καπούρ, ιδρυτής της Insys Therapeutics είναι το πρώτο μεγάλο όνομα της φαρμακοβιομηχανίας που καταδικάστηκε για την υπόθεση που συνδέεται με την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ.

Δικαστήριο της Βοστώνης αποφάσισε ότι ο Καπούρ και τέσσερις ακόμη συνεργάτες του συνωμότησαν για να δωροδοκήσουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν εθιστικά παυσίπονα, συχνά σε ασθενείς που δεν τα είχαν ανάγκη.

Ο δισεκατομμυριούχος Καπούρ κρίθηκε ένοχος για το ρόλο του σε ένα σχέδιο το οποίο παραπλάνησε τους ασφαλιστές. Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι προκλήθηκαν από υπερβολικές δόσεις οπιοειδών στις ΗΠΑ ενώ οι δίκες που έρχονται περιλαμβάνουν πολλά ακόμη ηχηρά ονόματα της φαρμακοβιομηχανίας.

Η ινδικής καταγωγής Καπούρ ίδρυσε την φαρμακευτική εταιρεία Insys Therapeutics το 1990 και την μετέτρεψε σε μια εταιρεία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το δικαστήριο αποφάσισε πως είχε παραπλανήσει τις ιατρικές ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με την ανάγκη των ασθενών για τα παυσίπονα προκειμένου να ενισχυθούν οι πωλήσεις φεντανύλης της εταιρείας, το προϊόν με την ονομασία Subsys.

Ο Καπούρ ο οποίος συνελήφθη το 2017, την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι η κρίση των οπιοειδών αποτελεί «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δωροδόκησε  γιατρούς για να προωθήσουν την Subsys. Ο δισεκατομμυριούχος αντιμετωπίζει 20 χρόνια φυλάκισης, όπως και οι τέσσερις ακόμη εμπλεκόμενοι. Ο δικηγόρος του είπε ότι «απογοητεύτηκε» από την ετυμηγορία ενώ όλοι οι καταδικασθέντες ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά της απόφασης.

Το Forbes εκτιμά την περιουσία  του Καπούρ στα 1,8 δισ. δολάρια. Η καταδίκη του σηματοδοτεί μια νίκη για τις προσπάθειες των αμερικανικών κυβερνήσεων να στοχεύσουν εταιρείες που φαίνεται ότι έχουν ενισχύσει την κρίση των οπιοειδών.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν ότι τα οπιοειδή εμπλέκονται σε σχεδόν 48.000 θανάτους το 2017. Η επιδημία ξεκίνησε με νόμιμα χορηγούμενα παυσίπονα, όπως το Percocet και το OxyContin.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Διεθνή / Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία να επαναγοράσει τους S-400, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω αυξημένης ζήτησης - Πώς η πρόταση επηρεάζει τις σχέσεις Άγκυρας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και τι σημαίνει για τα F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Διεθνή / «Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Μεγάλη διαδήλωση 50.000 ατόμων στην Άγκυρα ενάντια στη δικαστική απόφαση που απειλεί την ηγεσία του CHP - Ο Οζγκιούρ Οζέλ κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» και επιτίθεται στην κυβέρνηση Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Διεθνή / Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Ο Ρούμπιο έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι η αμερικανική διοίκηση δεν θα αντιταχθεί στην προσάρτηση αυτή - Αξιωματούχοι επισημαίνουν όμως τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι Συμφωνιες του Αβραάμ
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο δήμαρχος του Σικάγου ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο μετανάστη που πυροβολήθηκε από πράκτορα της ICE

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο δήμαρχος του Σικάγου ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο μετανάστη που πυροβολήθηκε από πράκτορα της ICE

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Βιγιέγας Γκονζάλες αντιστάθηκε σε έλεγχο και «οδήγησε το αυτοκίνητό του εναντίον των αστυνομικών»
LIFO NEWSROOM