Μπαρνιέ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για ένα συντεταγμένο Brexit

Μπαρνιέ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για ένα συντεταγμένο Brexit Facebook Twitter
EPA
0

Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για ένα συντεταγμένο Brexit

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στη Βρετανία να επιλέξει την πορεία της για τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση από το μπλοκ και ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και έτοιμη για μια συντεταγμένη αποχώρηση.

«Η ΕΕ των 27 είναι ενωμένη και έτοιμη για ένα συντεταγμένο Brexit», ανέφερε ο Μπαρνιέ σε ανάρτησή του στο Twitter κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μάλτα. «Τώρα εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τις επιλογές του».

Στις τοπικές εκλογές που διενεργήθηκαν χθες στη Βρετανία μειώθηκε η στήριξη προς το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα, με πολιτικούς και από τις δύο παρατάξεις να υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει την οργή των ψηφοφόρων για το αδιέξοδο αναφορικά με το πώς, ακόμα και το εάν θα επισυμβεί ποτέ το Brexit.

Ενισχυμένα τα μικρά κόμματα και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις εκλογές για τοπικά συμβούλια

Προβάδισμα των μικρότερων κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων και σημαντικές απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε 109 από 248 τοπικά συμβούλια στην Αγγλία, για τα οποία διεξήχθησαν χθες εκλογές. Η καταμέτρηση στα εκλογικά κέντρα της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι αύριο.

Το κόμμα των Συντηρητικών φαίνεται να χάνει μέχρι στιγμής πάνω από 433 έδρες, όπως και τον έλεγχο 15 συμβουλίων, ενώ το κόμμα των Εργατικών 81 έδρες και τρία συμβούλια. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν μέχρι στιγμής περισσότερες από 300 έδρες και φαίνεται να έχουν τον έλεγχο σε οχτώ τοπικές αρχές, ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν 38 έδρες και δύο συμβούλια. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που εκλέγονται μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 85, ενώ το Ukip, που δεν είχε υποψηφίους σε όλα τα συμβούλια, χάνει οχτώ έδρες.

Σε δηλώσεις τους, στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αναμενόμενες απώλειες είναι το τίμημα για την στασιμότητα του Brexit. Ο πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος Μπράντον Λιούις δήλωσε σε συνέντευξη ότι το κόμμα του γνώριζε ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει «δύσκολες εκλογές» διότι οι πολίτες ήταν απογοητευμένοι από το αδιέξοδο του κοινοβουλίου σχετικά με το Brexit. «Είναι μία υπενθύμιση για όλους στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο, να ολοκληρώσουμε αυτό που ψήφισαν οι πολίτες (στο δημοψήφισμα) και να επικεντρωθούμε σε αυτό».

Οι Εργατικοί φαίνεται να χάνουν το έλεγχο σε αρκετά συμβούλια που θεωρούνταν προπύργια του κόμματος, όπως για παράδειγμα στο Σάδερλαντ, όπου χάνουν 10 έδρες. Ο αντιπρόεδρος των Εργατικών Τζον Μακντόνελ, σε μήνυμά του στο twitter, έγραψε ότι «το μέχρι στιγμής μήνυμα από τις τοπικές εκλογές είναι: ξεκαθαρίστε το Brexit. Το μήνυμα ελήφθη», αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής του συμβουλίου του Σάδερλαντ Γκράχαμ Μίλερ, οι Εργατικοί πληρώνουν το τίμημα για τη στάση τους στο δεύτερο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και ειδικό στις εκλογικές αναμετρήσεις Τζον Κέρτις, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα στις περιοχές όπου είχαν μέχρι σήμερα τον έλεγχο και όπου ιστορικά ήταν ισχυρά, ενώ αυτές οι εκλογές δίνουν ελπίδα στα μικρά κόμματα για τις ευρωεκλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM