ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Brexit: Το Εργατικό Κόμμα αποφασίζει για το αν θα ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα

Brexit: Το Εργατικό Κόμμα αποφασίζει για το αν θα ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα Facebook Twitter
EPA
0

Το Εργατικό Κόμμα συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει την θέση του σχετικά με το αν θα ζητήσει την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος επί οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit. 

Καθώς οι όροι της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ασαφείς, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν πιέζεται από μεγάλο αριθμό βουλευτών και μελών του κόμματος να στηρίξει την θέση του δεύτερου δημοψηφίσματος, ή μίας κυρωτικής ψηφοφορίας, επί της συμφωνίας εξόδου.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης έχει παραμείνει προσκολλημένο στην θέση ότι θα στηρίξει την διεξαγωγή ψηφοφορίας για να προλάβει «ένα επιζήμιο Brexit των Τόρις» ή για να αποτρέψει μία έξοδο χωρίς συμφωνία, μία προοπτική για την οποία ανησυχούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι.

Πηγή του Εργατικού Κόμματος δήλωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής δεν αναμένεται να συμφωνήσει για κάτι διαφορετικό από την παρούσα θέση, πράγμα που σημαίνει ότι το κόμμα δεν θα υποστηρίξει την διεξαγωγή ψηφοφορίας εάν διασφαλίσει την συμφωνία του για το Brexit.

Αυτό θα εξοργίσει περαιτέρω τους βουλευτές του, ανάμεσά τους και ο Τομ Γουότσον, ο οποίος υποστηρίζει την θέση του δεύτερου δημοψηφίσματος, σε μία έριδα που προκάλεσε την αποχώρηση οκτώ βουλευτών που ίδρυσαν το νέο κόμμα που ονομάζεται Change UK.

Σχεδόν τρία χρόνια αφού οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 52% έναντι 48%, η χώρα παραμένει βαθιά διαιρεμένη για το Brexit, καθιστώντας ασαφές το πότε, το πώς, αλλά και το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ενωση.

Η συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει απορριφθεί τρεις φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων, αναγκάζοντας την επικεφαλής των Τόρις να αρχίσει συνομιλίες με το Εργατικό Κόμμα σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου και αποδοχής της συμφωνίας της ώστε να αποφευχθεί η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές.

Έπειτα από συνομιλίες τεσσάρων εβδομάδων, πηγές του Εργατικού Κόμματος δήλωσαν ότι οι τόνοι στις χθεσινές συνομιλίες με τη κυβέρνηση ήταν θετικότεροι από πριν και ότι ορισμένοι υπουργοί έδειξαν κάποια προθυμία να προχωρήσουν.

Αλλά με τη αντίστροφη μέτρηση να έχει αρχίσει και την νέα προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου να μην είναι και τόσο μακριά, τα βρετανικά κόμματα προετοιμάζονται για τις εκλογές της 23ης Μαΐου, προσφέροντας σε εκείνους που θέλουν την παραμονή στη Ενωση και στους άλλους που υποστηρίζουν μία ξεκάθαρη έξοδο νέο πεδίο αντιπαράθεσης.

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM