Η πρώτη φοιτητική λέσχη μόνο για vegan άνοιξε στο Βερολίνο

Η πρώτη φοιτητική λέσχη μόνο για vegan άνοιξε στο Βερολίνο Facebook Twitter
1

Μια καινούργια φοιτητική λέσχη στο Βερολίνο προσφέρει αποκλειστικά φαγητό για vegan και οι εμπνευστές της ελπίζουν ότι θα τύχει μεγάλης ανταπόκρισης από τους φοιτητές βρίσκοντας σύντομα μιμητές σε όλη τη χώρα.


Μάλλον σαστισμένος στέκεται μπροστά στην προθήκη με τα φαγητά ένας νεαρός φοιτητής. Πού πήγε το κρέας διερωτάται; Η Γιάνα Γιούντις, εκπρόσωπος του δικτύου φοιτητών στο Βερολίνο, του εξηγεί ότι εδώ μπορεί να διαλέξει φαγητά αποκλειστικά για vegan. Καταλαβαίνει τον δισταγμό του και τον καθησυχάζει ότι παρόλα αυτά είναι πολύ νόστιμα.


Από το τέλος Μαρτίου λειτουργεί στο Βερολίνο η πρώτη γερμανινή φοιτητική λέσχη για αυστηρούς χορτοφάγους. Επίσημα εγκαινιάζεται την Τρίτη. Για να λειτουργήσει χρειάστηκε να γίνουν εργασίες στο ισόγειο του κτηρίου, όπου φιλοξενούνταν η καφετέρια στην οδό Χάρντενμπουργκστράσε στο Σαρλότενμπουργκ. Το αποτέλεσμα των εργασιών είναι εντυπωσιακό. Μοντέρνοι χώροι, πολύ γυαλί και ιδιαίτερα φωτιστικά. Ο χώρος πρέπει να είναι ελκυστικός, τονίζει η Γιάνα Γιούντις, διαφορετικά δεν θα έρθουν οι φοιτητές.

Το δίκτυο φοιτητών ήταν σαφές ότι αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να λάβει υπόψιν του τις γαστριμαργικές τάσεις της εποχής. Χορτοφαγικά εδέσματα, εν μέρει και χωρίς γλουτένη. Για παράδειγμα κεφτεδάκια από κολοκύθα και σπόρους τσία, ασιατικά πιάτα κατευθείαν από το γοκ, φακές με κάρυ, σαλάτες και γλυκά. Όλα χωρίς κρέας, τυρί, αυγά, γάλα και άλλα ζωικά παράγωγα.

Η vegan διατροφή κερδίζει έδαφος
Η πρώτη vegan φοιτητική λέσχη λειτούργησε στη Νυρεμβέργη το 2017, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες. Εκεί σερβίρονται 150 έως 200 μερίδες φαγητού την ημέρα. Στο Βερολίνο λειτουργεί από το 2010 λέσχη για χορτοφάγους αλλά όχι vegan που είναι οι πολύ αυστηροί και δεν θέλουν καν να δοκιμάζουν φαγητά με ζωικά προϊόντα.

Η νέα λέσχη ελπίζει να μπορεί να εξυπηρετεί έως και 500 άτομα την ημέρα. Πολύ μικρή πάντως σε σχέση με την «κανονική» λέσχη, η οποία σερβίρει ημερησίως 4.500 μερίδες. Στη γερμανική πρωτεύουσα η διατροφή vegan έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ τελευταία και βρίσκει όλο και περισσότερους λάτρεις. Εάν κοιτάξει κανείς πρόχειρα στο ίντερνετ θα διαπιστώσει πως λειτουργούν τουλάχιστον 70 με 100 τέτοια καφέ, εστιατόρια και ταχυφαγεία.

Η νέα φοιτητική λέσχη στο Βερολίνο δεν απευθύνεται πάντως μόνο σε vegan αλλά γενικότερα σε χορτοφάγους ή ακόμα και σε όσους για λίγο θέλουν να αποφύγουν το κρέας. Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγική κουζίνα όχι μόνο κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές αλλά γίνεται και πιο δημιουργική. Οι τιμές στη λέσχη για τους φοιτητές είναι καλές. Ένα τηγανητό μπιφτέκι από λαχανικά μαζί με σαλάτα και σάλτσα κοστίζει 1,75 ευρώ.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι vegan διατροφή δεν σημαίνει και απαραίτητα υγιεινή. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλουν στην υγιεινή διατροφή. Η πρώτη φοιτητική λέσχη vegan στο Βερολίνο είναι πάντως γεγονός από σήμερα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια