To κόμμα του Ερντογάν ζήτησε επισήμως νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

To κόμμα του Ερντογάν ζήτησε επισήμως νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
EPA
0

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε προσφυγή ζητώντας την ακύρωση κι επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Τα πρωταρχικά αποτελέσματα στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας  κατέδειξαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), με υποψήφιο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, επικράτησε με μικρή διαφορά στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές, βάζοντας τέλος σε 25 χρόνια εξουσίας του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αλί Ιχσάν Γιαβούζ κατέθεσε την προσφυγή για την ακύρωση και επανάληψη των εκλογών στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK), στην Άγκυρα, προσκομίζοντας έγγραφα που μετέφερε σε τρεις βαλίτσες, μετέδωσε το CNN Turk.

«Ήλθαμε εδώ για καταθέσουμε την έκτακτη προσφυγή μας με αίτημα την ακύρωση των εκλογών για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης και τη διεξαγωγή νέων εκλογών» δήλωσε ο Γιαβούζ.

Ο αντιπρόεδρος του AKP δικαιολόγησε την προσφυγή αυτή, δύο εβδομάδες μετά τις κάλπες της 31ης Μαρτίου κι ενώ η διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη κοντεύει να ολοκληρωθεί, με το επιχείρημα ότι οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν από «παρατυπίες».

Σήμερα, απέμεναν περίπου 80 κάλπες για ανακαταμέτρηση στη συνοικία Μαλτέπε, όπως έγινε γνωστό από το CHP, που υπογράμμισε ότι ο υποψήφιός του Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με σχεδόν 14.000 ψήφους του υποψηφίου του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Εάν εγκριθεί η προσφυγή, οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή, 60 ημέρες μετά την αρχική εκλογική αναμέτρηση, ήτοι τη 2α Ιουνίου. Εάν απορριφθεί, τα αποτελέσματα θα θεωρηθούν οριστικά και ο νικητής θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM