Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η πρώτη γυναίκα - πρόεδρος στη Σλοβακία

Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η πρώτη γυναίκα - πρόεδρος στη Σλοβακία Facebook Twitter
Ζουζάνα Τσαπούτοβα
0

Η φιλελεύθερη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της Σλοβακίας, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στη χώρα.

Με περίπου το 90% των ψήφων καταμετρημένο, η 45χρονη Τσαπούτοβα συγκέντρωνε σχεδόν το 60% των ψήφων, επικρατώντας του Μάρος Σέφτσοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, υποψήφιου που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Smer-SD.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα Κυριακή το απόγευμα, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Σέφτσοβιτς αναγνώρισε την ήττα του και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό του για να «τη συγχαρεί», πριν προσθέσει «της έστειλα ένα μπουκέτο λουλούδια, διότι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας το αξίζει».

Η Τσαπούτοβα τόνισε από την πλευρά της σε υποστηρικτές της ότι βλέπει την εκλογική της επικράτηση ως οιωνό «αλλαγής» στη Σλοβακία.

Η εκλογική νίκη της δικηγόρου εξηγείται, σύμφωνα με αναλυτές, από το κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του πέρυσι. Ο δημοσιογράφος ετοίμαζε ένα άρθρο που αναφερόταν στους δεσμούς που φέρονται να υπάρχουν ανάμεσα σε σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.

Η Τσαπούτοβα συμμετείχε τότε, όπως χιλιάδες άλλοι Σλοβάκοι, στις διαδηλώσεις έκτασης χωρίς προηγούμενο εναντίον της κυβέρνησης του Σμερ, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο σε παραίτηση. Ο Φίτσο παραμένει πάντως αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και σύμμαχος-κλειδί του νυν πρωθυπουργού.

Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί πέντε πρόσωπα εντός των ορίων της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, ενός πολυεκατομμυριούχου με σχέσεις με το Σμερ.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε τη Σλοβακία να συνεχίσει την έρευνα, ειδικά για τις «πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις» της υπόθεσης.

Ακόμη, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «ανησυχία» για τις ενδείξεις που υποδεικνύουν φαινόμενα «διαφθοράς, συγκρούσεων συμφέροντος, ατιμωρησίας (...) στους κύκλους της σλοβακικής εξουσίας».

Αναλυτές συγκρίνουν την Τσαπούτοβα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επίσης αουτσάιντερ που κατέλαβε την εξουσία το 2017 εξαγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας -προσεχώς η πρόεδρος- δεν κυβερνά, πάντως επικυρώνει διεθνείς συνθήκες και ονομάζει τους ανώτατους δικαστικούς. Είναι εξάλλου αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων, ενώ διαθέτει επίσης το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις ή νόμους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM