Ισπανία: Το λείψανο του Φράνκο θα εκταφεί

Ισπανία: Το λείψανο του Φράνκο θα εκταφεί Facebook Twitter
0

Το λείψανο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο θα εκταφεί από το μαυσωλείο του στις 10 Ιουνίου και θα ενταφιαστεί εκ νέου.

Το λείψανο του Φράνκο θα ενταφιαστεί εκ νέου δίπλα σ' εκείνο της συζύγου του σε κοιμητήριο βόρεια της Μαδρίτης ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση παρά την αντίθεση της οικογένειας του δικτάτορα.

«Ο εκ νέου ενταφιασμός του λειψάνου του Φράνκο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 10ης Ιουνίου, θα πάει στο πάνθεον του Μινγκορούμπιο-Ελ Πάρντο, που ανήκει στο Κράτος» και βρίσκεται μέσα σε κοιμητήριο βόρεια της Μαδρίτης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο προς τους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο η απόφαση αυτή εξαρτάται από μια προσφυγή στη δικαιοσύνη η οποία μπορεί να καθυστερήσει, ακόμη και να μπλοκάρει την εκταφή.

Όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2018, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει πως θα αποσύρει το λείψανο του Φράνκο από το γιγάντιο μαυσωλείο της Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων), σε απόσταση 66 χλμ. δυτικά της Μαδρίτης.

Η μεταφορά του λειψάνου του δικτάτορα, αν πραγματοποιηθεί στην ημερομηνία που ανακοινώθηκε, θα βάλει τέλος σε σχεδόν έναν χρόνο αντίστασης των απογόνων του δικτάτορα, νικητή του αιματηρού εμφυλίου πολέμου του 1936-1939, και της μονής των Βενεδικτίνων που συντηρεί το μαυσωλείο.

Η κυβέρνηση χρειάσθηκε αρχικά να λάβει την υποστήριξη του Βατικανού και στη συνέχεια απέρριψε την πρόταση της οικογένειας να ταφεί το λείψανο του δικτάτορα στον οικογενειακό τάφο στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα, στην καρδιά της Μαδρίτης, δίπλα από τα ανάκτορα.

Η κυβέρνηση είχε εκφράσει φόβους ότι ο καθεδρικός ναός μπορεί να μεταμορφωνόταν σε τόπο προσκυνήματος νοσταλγών της δικτατορίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM