«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ

«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Ο Ναμπούκο του Σερεμπρένικοφ είναι ένας σύγχρονος, πανίσχυρος ηγέτης που κρατά την τύχη του πλανήτη στα χέρια του. Φωτο: Brinkhoff Moegenburg
0

Ο σπουδαίος Κίριλ Σερεμπρένικοφ που η ρωσική κυβέρνηση κρατά σε κατ' οίκον περιορισμό στη Μόσχα σκηνοθέτησε μόλις τον Δημήτρη Πλατανιά στον «Ναμπούκο». Ποτέ άλλοτε πρόβες όπερας δεν θύμιζαν τόσο κατασκοπικό θρίλερ.

Κατασκοπικά σενάρια, USB sticks με υλικό που πηγαινοέρχονταν από χέρι σε χέρι και από χώρα σε χώρα, σκηνοθετικές οδηγίες μέσω οθόνης, πρόβες σε συνθήκες πρωτόγνωρες, καταστάσεις απίθανες, τραγουδιστές που συνεννοούνταν μέσω δικηγόρων, πανό που υψώνονται την ημέρα της πρεμιέρα και απαιτούν την απελευθέρωση κρατουμένων!

Όσο και να έχει εξελιχθεί ο τρόπος ανεβάσματος μιας όπερας, δεν είναι πολύ σύνηθες να δουλεύει κανείς σε περιβάλλον που παραπέμπει σε ταινία Τζέιμς Μποντ. Ο Δημήτρης Πλατανιάς είχε και αυτή την εμπειρία.

«Δεν τον ενδιέφερε να κάνει έναν ακόμα κλασικό "Ναμπούκο", να μιλήσει για πολιτικές που δεν μας είναι οικείες, αλλά να δείξει μέσα από ένα έργο αιώνων τη σημερινή, ωμή πραγματικότητα. Περισσότερο από ανέβασμα όπερας, αυτός ο Ναμπούκο μοιάζει με ντοκιμαντέρ των ημερών μας ντυμένο με τις μουσικές του Βέρντι. Δεν ήθελε απλώς να διηγηθεί, ήθελε ίσως να προκαλέσει και περισσότερο να αφυπνίσει»

Ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες στη Γερμανία, καθώς τραγουδά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Ναμπούκο» του Βέρντι που σκηνοθετεί στην Κρατική Οπερα του Αμβούργου ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης Κίριλ Σερεμπρένικοφ.

Ναι, ο 50χρονος δημιουργός, πρόσωπο μισητό για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη ρωσική κυβέρνηση, ο οποίος ζει εδώ και πολλούς μήνες σε κατ' οίκον περιορισμό, σκηνοθέτησε τη νέα παραγωγή του γερμανικού λυρικού κολοσσού από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.

Η πρεμιέρα δόθηκε την Κυριακή και στο φινάλε, εν μέσω αποθέωσης, ένα πανό που έγραφε «Free Serebrennikov» ανέμιζε στο Αμβούργο κι έστελνε ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα.

Σε μια προετοιμασία που θύμιζε αγώνα σκάκι μεταξύ του έγκλειστου σκηνοθέτη και της ρωσικής κυβέρνησης, ο Σερεμπρένικοφ πήρε με μερικές απίθανες κινήσεις την παρτίδα.

Χωρίς τηλέφωνο ή πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τον Οκτώβριο του 2017 ‒του επιτρέπεται μόνο η απλή χρήση υπολογιστή‒, ο σκηνοθέτης έγραψε αρχικά όλες του τις οδηγίες για τον «Ναμπούκο» σε ένα USB, το οποίο, με τη βοήθεια του δικηγόρου και της ομάδας συνεργατών του, έφτασε στο Αμβούργο.

 O έγκλειστος σκηνοθέτης μέσω Skype κατα τη διάρκεια των προβών

Στην πρώτη συνάντηση των συντελεστών ο βοηθός σκηνοθέτη παρουσίασε το περιεχόμενο του USB προκειμένου να έχουν όλοι σαφή εικόνα των σκηνοθετικών προθέσεων. Κατόπιν, και σε καθημερινή βάση, μια κάμερα κατέγραφε την πορεία των προβών.

Στο τέλος κάθε μέρας οι άνθρωποι της παραγωγής έστελναν το υλικό στον δικηγόρο του Σερεμπρένικοφ κι εκείνος του το παρέδιδε στο διαμέρισμά του στη Μόσχα.

Ο σκηνοθέτης, αφού παρακολουθούσε την πρόβα, κινηματογραφούσε τις παρατηρήσεις και τις αλλαγές που ήθελε να κάνει, επέστρεφε το στικάκι στον δικηγόρο του κι εκείνος το ξανάστελνε στο Αμβούργο!

Παρ' ότι αυτές οι αδιανόητες διαδρομές διήρκεσαν περίπου δύο μήνες (με τον ίδιο τρόπο, λίγους μήνες πριν, είχε σκηνοθετήσει από απόσταση το «Έτσι κάνουν όλες» για την Όπερα της Ζυρίχης), οι προθέσεις του σκηνοθέτη υπήρξαν σαφείς από την πρώτη στιγμή: ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ ήθελε να φτιάξει μια σύγχρονη, δυνατή παράσταση, με την οποία θα ξεχνούσαμε όσα ξέραμε για την περίφημη όπερα.

«Δεν τον ενδιέφερε να κάνει έναν ακόμα κλασικό "Ναμπούκο", να μιλήσει για πολιτικές που δεν μας είναι οικείες, αλλά να δείξει μέσα από ένα έργο αιώνων τη σημερινή, ωμή πραγματικότητα. Περισσότερο από ανέβασμα όπερας, αυτός ο Ναμπούκο μοιάζει με ντοκιμαντέρ των ημερών μας ντυμένο με τις μουσικές του Βέρντι. Δεν ήθελε απλώς να διηγηθεί, ήθελε ίσως να προκαλέσει και περισσότερο να αφυπνίσει» μας λέει ο ξεχωριστός Δημήτρης Πλατανιάς.

«Ο δικός του Ναμπούκο είναι ένας σύγχρονος, πανίσχυρος ηγέτης που κρατά την τύχη του πλανήτη στα χέρια του. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι ο Τραμπ ή κάποιος άλλος, πάντως όχι ένας Ευρωπαίος πολιτικός, καθώς οι χαρακτήρες δεν έχουν τόσο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ξεκάθαρες αναφορές».

«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Το διάσημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το «Va, pensiero» («Πέτα, σκέψη»), το τραγούδησε συγκινητικά η χορωδία του θεάτρου μαζί με αληθινούς πρόσφυγες που από καιρό είχαν επιλεγεί για τη συγκεκριμένη σκηνή.

Αντιθέτως, εξαιρετικά οικείος για το ευρωπαϊκό κοινό είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Σερεμπρένικοφ έθιξε το μεταναστευτικό ζήτημα στον «Ναμπούκο». Για παράδειγμα, το διάσημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το «Va, pensiero» («Πέτα, σκέψη»), που έχει προσδώσει μυθικές διαστάσεις στην τρίτη πράξη της όπερας, το τραγούδησε συγκινητικά η χορωδία του θεάτρου μαζί με αληθινούς πρόσφυγες που από καιρό είχαν επιλεγεί για τη συγκεκριμένη σκηνή.

«Πράγματι, ήταν μια συγκλονιστική στιγμή, όχι μόνο γιατί τα αληθινά πρόσωπα εξυπηρέτησαν την αφήγηση αλλά γιατί έγιναν ένα με τη βασική ιδέα της παράστασης» λέει ο Δ. Πλατανιάς.

Στο Αμβούργο, πάντως, έχει ταξιδέψει ήδη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, οπότε, ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον το στικάκι του Σερεμπρένικοφ να κάνει και τη διαδρομή Αθήνα-Μόσχα...

Ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης αλλά ένας διεθνής, ιδιοσυγκρασιακός δημιουργός που ζει για να μετουσιώνει σε τέχνη ό,τι ερεθίζει τις ευαισθησίες του.

Έχει φτιάξει υπέροχες ταινίες, όπως η «Προδοσία» (Φεστιβάλ Βενετίας 2012), ο «Πιστός» ή το έξοχο, μελαγχολικό, πολιτικό και τρομερά υπαινικτικό για την κατάσταση στην πατρίδα του «Καλοκαίρι», και συνηθίζει να απουσιάζει από τις πρεμιέρες των δημιουργιών του.

«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Ο Κίριλ Σερεμπρένικοφ δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης αλλά ένας διεθνής, ιδιοσυγκρασιακός δημιουργός που ζει για να μετουσιώνει σε τέχνη ό,τι ερεθίζει τις ευαισθησίες του.

Στο Φεστιβάλ των Καννών οι ταινίες του προβάλλονται χωρίς αυτόν, κορυφαίοι καλλιτέχνες περιφέρονται στην Ευρώπη φορώντας κονκάρδες με τη φωτογραφία του, πανό υψώνονται με κάθε ευκαιρία, απαιτώντας την απελευθέρωσή του, υπογραφές κορυφαίων προσωπικοτήτων (από την Κέιτ Μπλάνσετ μέχρι τον Ολιβιέ Πι και τον Τόμας Οστερμάγερ) συγκεντρώνονται μήπως και πιεστεί η κυβέρνηση της Ρωσίας.

Πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ανήσυχου και πρωτοποριακού θεατρικού οργανισμού Gogol Center της Μόσχας, ο 50χρονος Κίριλ Σερεμπρένικοφ μίλησε πολύ και με πολύ μεγάλη τόλμη για θέματα που δοκιμάζουν τον συντηρητισμό των Ρώσων, έβγαλε γλώσσα και κατήγγειλε επανειλημμένα την πολιτική Πούτιν, εξέφρασε με κάθε ευκαιρία την υποστήριξή του στην LGBT κοινότητα και σε όσους φιμώνονται από τις κυβερνητικές τακτικές, επέκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, προκάλεσε σάλο και λογοκρίθηκε για μια παράσταση-αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ επειδή έθιγε την ομοφυλοφιλία του και πλήρωσε τον πανκ λυρισμό του πολύ ακριβά.

Οι συνήγοροί του υποστηρίζουν πως, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να φιμωθεί, τιμωρήθηκε για οικονομική απάτη. Η ρωσική κυβέρνηση, από την άλλη, τον κατηγορεί για διαφθορά και κατάχρηση κρατικών κονδυλίων ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2011 και 2014, τον κρατά εδώ και μήνες σε κατ' οίκον περιορισμό και τον σέρνει σε ατελείωτες δίκες.

Τι κάνει εκείνος; Εμφανίζεται στις δικαστικές αίθουσες φορώντας μπλουζάκια με προκλητικές ερωτήσεις του Νικολάι Γκόγκολ, με λέξεις που παραπέμπουν στις «Mικρές Τραγωδίες» του Πούσκιν ή στον «Φάουστ», με στίχους της Αχμάτοβα, και τους ψιθυρίζει φράσεις από το «Va, pensiero» που λένε πως κανείς δεν μπορεί να αιχμαλωτίσει τη σκέψη.

Πόσο μάλλον τη θέληση και την τέχνη...

«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Η πρεμιέρα δόθηκε την Κυριακή και στο φινάλε, εν μέσω αποθέωσης, ένα πανό που έγραφε «Free Serebrennikov» ανέμιζε στο Αμβούργο κι έστελνε ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα.
«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Περισσότερο από ανέβασμα όπερας, αυτός ο Ναμπούκο μοιάζει με ντοκιμαντέρ των ημερών μας ντυμένο με τις μουσικές του Βέρντι. Φωτο: Brinkhoff Moegenburg
«Ναμπούκο» με τον Δημήτρη Πλατανιά: Πρόβες όπερας σαν κατασκοπικό θρίλερ Facebook Twitter
Ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς τραγουδά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Ναμπούκο». Φωτο: Brinkhoff Moegenburg
Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ