Ποιες είναι οι δύο μεγάλες σταρ της όπερας που έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα;

Ποιες είναι οι δύο μεγάλες σταρ της όπερας που έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα; Facebook Twitter
Λιζέτ Οροπέσα και Κάρμεν Τζανατάζιο
0

Και ξαφνικά τα καλοκαίρια αποκτούν διεθνή λάμψη για τους φανατικούς της όπερας. Oι ανερχόμενες σταρ του είδους, οι πιο περιζήτητες τραγουδίστριες της νέας γενιάς, εκείνες που απολαμβάνουν την πιο δημιουργική τους περίοδο, βάζουν σιγά-σιγά την Αθήνα στον χάρτη των διαδρομών τους.

Μετά την Ανίτα Ρατσβελισβίλι που «τάραξε» πέρσι το Ηρώδειο με τη φλογερή Κάρμεν της, δύο ακόμα αστραφτερά ονόματα του λυρικού τραγουδιού καταφθάνουν το καλοκαίρι, πάνω στην τραγουδιστική του ακμή: το enfant gâté της Μetropolitan, Λιζέτ Οροπέσα, και η γοητευτική Ιταλίδα Κάρμεν Τζανατάζιο προβάρουν τους δύο ξεχωριστούς ρόλους που θα ερμηνεύσουν στο Ηρώδειο, δημιουργώντας ήδη αίσθηση στο οπερατικό στερέωμα.

Η Κάρμεν Τζανατάζιο θα τραγουδήσει «Νόρμα» του Μπελίνι  ενώ η λαμπερή Λιζέτ Οροπέσα αναμετριέται με τη δημοφιλέστατη «Τραβιάτα» του Βέρντι.

Και μάλιστα όχι μόνο έρχονται (ενισχύοντας το διεθνές προφίλ του οργανισμού) αλλά θα δοκιμαστούν σε παραγωγές που ξεφεύγουν από τις κλασικές φόρμες και αποτελούν δύο από τις πιο τολμηρές και φιλόδοξες επιλογές των τελευταίων ετών. Η Κάρμεν Τζανατάζιο θα τραγουδήσει «Νόρμα» του Μπελίνι (πρεμιέρα 5 Ιουνίου) στη φιλόδοξη παραγωγή που υπογράφουν ο Κάρλους Παντρίσα και η εκκεντρική καλλιτεχνική κολεκτίβα La Fura dels Baus, ενώ η λαμπερή Λιζέτ Οροπέσα αναμετριέται με τη δημοφιλέστατη «Τραβιάτα» του Βέρντι στην πρώτη παρουσίαση του έργου στο συγκεκριμένο ανοικτό θέατρο (27-28, 30-31 Ιουλίου).

Κάρμεν Τζανατάζιο

Ποιες είναι οι δύο μεγάλες σταρ της όπερας που έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα; Facebook Twitter
Η 43χρονη Κάρμεν Τζανατάζιο κάνει πλάκα σε όσους την ρωτούν για την εξωτερική της εμφάνιση: «Εντάξει, έχω ένα ωραίο πρόσωπο, αλλά μάλλον έχω και πράγματα να πω». Πόσο μάλλον να τραγουδήσει! Φωτο: Cory Weaver

Γέννημα-θρέμμα της Σκάλας του Μιλάνου, η Κάρμεν Τζανατάζιο, ξέρει ότι το καλοκαιρινό της στοίχημα είναι μεγάλο. Όχι ότι το κοινό της Αθήνας είναι απαιτητικότερο από αυτό του Covent Garden, όπου συχνά αποθεώνεται, αλλά, όπως και να το κάνουμε, μια αδυναμία και σύνδεση με την ηρωίδα Νόρμα την έχουμε.

Η όπερα του Μπελίνι υπήρξε από τις πρώτες που ανέβηκαν με μεγάλη επιτυχία στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους το 1837, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου τον Αύγουστο του 1960, ενώ ο τρόπος που την απέδωσε μέσα στα χρόνια η Μαρία Κάλλας σφράγισε για πάντα τον ρόλο, προσδίδοντάς του ιερές διαστάσεις.

Ευέλικτη και άπιαστη στις μεταμορφώσεις που της ζητούν οι σκηνοθέτες, έξοχη Μιμί στην «Μποέμ» και Λεονόρα στον «Τροβατόρε», απολαυστική στις όπερες του Πουτσίνι και του Βέρντι, ambassador μεγάλων ιταλικών οίκων (Antonio Riva, Bulgari) και τρομερά δυναμική, η 43χρονη Κάρμεν Τζανατάζιο κάνει πλάκα σε όσους την ρωτούν για την εξωτερική της εμφάνιση: «Εντάξει, έχω ένα ωραίο πρόσωπο, αλλά μάλλον έχω και πράγματα να πω». Πόσο μάλλον να τραγουδήσει!

Οι κριτικές δεν σταματούν να εγκωμιάζουν τα φωνητικά της προσόντα και τον τρόπο που ανταποκρίνεται στους μεγάλης διάρκειας ρόλους. Η «Telegraph» επιμένει πως αδικούμε την εκρηκτική της σκηνική παρουσία αν την συγκρίνουμε με τις άλλες σοπράνο, καθώς εκείνη θυμίζει σε ταμπεραμέντο σταρ του κινηματογράφου σαν την συμπατριώτισσά της Άνα Μανιάνι, ενώ ο «Observer» παρακολούθησε τον τρόπο που ερμήνευσε τη Βιολέτα στη Metropolitan Opera και απεφάνθη: «Ερμήνευσε τον ρόλο θυμίζοντας τη νεαρή Τζίνα Λολομπρίτζιτα, αποδίδοντας συναρπαστικά τόσο τις μεσαίες όσο και τις ψηλές νότες».

Ποιες είναι οι δύο μεγάλες σταρ της όπερας που έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα; Facebook Twitter
Η Κάρμεν Τζανατάζιο ως βασίλισσα Ελισάβετ. Φωτο: Alastair Muir

Είναι, λοιπόν, ιδανική η συγκυρία της συνεργασίας με τους La Fura dels Baus (τις παραστάσεις θα διευθύνει ο Γιώργος Μπαλατσινός), μια ομάδα ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή θεατρική πρωτοπορία και τον Κάρλους Παντρίσα (ένας από τους έξι καλλιτεχνικούς διευθυντές της). Αγαπούν τις ανατροπές, πασχίζουν σε κάθε παραγωγή να καταργούν τα όρια ανάμεσα στη σκηνή και το κοινό, αναζητούν νέους τρόπους έκφρασης και μπλέκουν πάντα με κάποιον τρόπο την τέχνη με την κοινωνία.

Από το 1979 που ιδρύθηκαν έως σήμερα έχουν ασχοληθεί με κάθε μορφή παραστατικών τεχνών: από το θέατρο δρόμου ως το ψηφιακό θέατρο και από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης ως την όπερα, στην οποία μοιάζει να βρήκαν ιδανικό πεδίο δράσης.

«Πηγή έμπνευσης θα αποτελέσει το έργο του Νίτσε "Η γέννηση της τραγωδίας", ιδωμένο μέσα από μια προχριστιανική οπτική γι' αυτό που είναι, ένας προϊστορικός μύθος γεμάτος συμβολισμούς. Ένα γενεαλογικό δέντρο που σπάει, ένας βωμός, μία Λίθος και ένα τελετουργικό ποτό. Αέρας, φωτιά, χώμα, πόλεμοι, προδοσίες, γενναιότητα, ανυπότακτα συναισθήματα και αισθησιασμός» σημειώνει για το ανέβασμα της «Νόρμα» στο Ηρώδειο ο Κάρλους Παντρίσα.

«Κατά μία άποψη, στη σύγχρονη κοινωνία είμαστε όλοι μας παιδοκτόνοι: αφήνουμε στα παιδιά μας έναν μη βιώσιμο κόσμο. Ακριβώς γι' αυτό η παράσταση θα ανακυκλώσει λύματα της Μεσογείου για την ανάπτυξη μέρους του σκηνικού και των πενιχρών κοστουμιών... Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, έναν εντυπωσιακό χώρο, με το κοινό να κάθεται αντικριστά, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή σύνθεση. Το κοινό χωρίζεται από τρία σημεία-κλειδιά: το δαχτυλίδι που περικλείει την ορχήστρα, το δαχτυλίδι που χωρίζει στα δύο το κοινό και ακόμα ένα που θα φωτίσει το κοινό με ηλιακό φωτοκύτταρο, όπως ο θεός Ήλιος με το φωτοστέφανό του».

Λιζέτ Οροπέσα

Ποιες είναι οι δύο μεγάλες σταρ της όπερας που έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα; Facebook Twitter
Φωτο: Jason Homa

Για τη Λιζέτ Οροπέσα, από την άλλη, τα πρώτα credits ήρθαν από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, καθώς αυτό το χαριτωμένο και πολυτάλαντο κορίτσι ξεπήδησε από την αγκαλιά του νεοϋορκέζικου λυρικού κολοσσού, της Μetropolitan. Στους κύκλους του λυρικού τραγουδιού η άφιξή της όχι μόνο έχει σημάνει ήδη συναγερμό αλλά τα εισιτήρια −όποτε ξεκινήσει η προπώληση− προβλέπεται να εξαφανιστούν αστραπιαία.

Η δεύτερη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ηρώδειο είναι ένα επίσης θρυλικό έργο. Η «Τραβιάτα», λατρεμένο μελόδραμα, έχει ως επίκεντρο έναν μυθιστορηματικό έρωτα, συγκινητική αφήγηση, μοναδικής δύναμης μελωδίες και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο (της τραγικής Βιολέτα), τον οποίο κάθε σοπράνο ονειρεύεται.

Η νέα παραγωγή θα αποτελέσει το οπερατικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη, χορογράφου και διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κωνσταντίνου Ρήγου. Είκοσι ένα χρόνια μετά τη χορογραφία πάνω στην «Κυρία με τις καμέλιες» στο Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας και στο θέατρο Αμόρε, ξανασυναντά τη «διάσημη εταίρα της παριζιάνικης κοινωνίας» με την οποία σχετίστηκε ο Αλέξανδρος Δουμάς υιός και για την οποία έγραψε το θεατρικό του έργο, στην οπερατική εκδοχή.

Ποιες είναι οι δύο μεγάλες σταρ της όπερας που έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα; Facebook Twitter
Η Λιζέτ Οροπέσα έχει θριαμβεύσει ως Λουτσία στη Βασιλική Όπερα της Αγγλίας. Φωτο: Stephen Cummiskey

Όμορφη, επικοινωνιακή, με αστραφτερή φωνή και ένα '70s αμερικανικό class, σπουδαία στο μπελ κάντο, η Λιζέτ Οροπέσα έχει κάτι εύθραυστο (εντάξει, κρατά μέχρι να ερμηνεύσει τις πρώτες νότες) και πολύ εξωτικό. Γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη από Κουβανούς γονείς και πριν ξεκινήσει σπουδές φωνητικής έπαιζε έξοχο φλάουτο. Ο πρώτος σημαντικός ρόλος που τραγούδησε είναι αυτός της Σουζάνα στους «Γάμους του Φίγκαρο» και αυτός με τον οποίο έχει ταυτιστεί η Τζίλντα στον «Ριγκολέτο». Έχει θριαμβεύσει ως Λουτσία στη Βασιλική Όπερα της Αγγλίας και λίγο πριν από την Αθήνα θα κάνει το ντεμπούτο της στη Σκάλα του Μιλάνου.

Ήταν μόλις 22 ετών όταν, με τις ευχές της Μetropolitan Opera, ξεχύθηκε στις οπερατικές αρένες του πλανήτη. Έκτοτε, και παρ' ότι είναι μόνο 35 ετών, το κοντέρ έχει γράψει τουλάχιστον 100 παραστάσεις σε αίθουσες όλου του κόσμου (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Μαδρίτη, Μόναχο, Νάπολη, Παρίσι, Βιέννη, Βερολίνο, Σαν Φραντσίσκο κ.λπ.), συνεργασίες με τους πιο καταξιωμένους και μια προσωπική ιστορία απίθανη και μάλλον ασυνήθιστη για λυρική τραγουδίστρια.

Η Λιζέτ είναι διακεκριμένη δρομέας (καμαρώνει για τους έξι μαραθωνίους στους οποίους έχει τερματίσει), κάνει διάφορα σπορ, είναι υπέρμαχος της υγιεινής ζωής και της άθλησης.

Το Covent Garden και το Teatro Real Madrid δύσκολα θα ξεχάσουν τη «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» της, ενώ η Μetropolitan της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε μόλις πως την επόμενη σεζόν θα της χαρίσει την ευκαιρία να δοξαστεί όχι σε μία αλλά σε δύο παραγωγές. Έτσι, μετά το Ηρώδειο θα τραγουδήσει «Τραβιάτα» και στη Νέα Υόρκη (ο δεύτερος μεγάλος ρόλος είναι στη Μανόν). Είναι ολοφάνερο ότι αυτό το κορίτσι είναι ασταμάτητο. Στο τρέξιμο και, κυρίως, στο τραγούδι.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Βασίλης Παπαβασιλείου: «Το θέατρο είναι το στοίχημα της συνάντησης του ανθρώπου με τη συνείδησή του»

Θέατρο / Βασίλης Παπαβασιλείου: «Όλοι χρειαζόμαστε κάτι που να μας υπερβαίνει, μια ιδέα, έναν σκοπό, ένα πρόσωπο»

Μια χειμαρρώδης συζήτηση περί θεάτρου, πόλεως, δημοκρατίας, «γελοιοκρατίας», έξεων, υπερβάσεων, υπαρξιακών και άλλων ανθρώπινων συνθηκών με τον σκηνοθέτη της «Ελένης» του Ευριπίδη, της παράστασης του ΚΘΒΕ, λίγο πριν ανέβει στην Επίδαυρο (12-13/8).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Φάκελος Βάνκαου» στη Μικρή Επίδαυρο: Άνθρωπος, ζωή, μετά

Θέατρο / «Φάκελος Βάνκαου» στη Μικρή Επίδαυρο: Άνθρωπος, ζωή, μετά

Λίγο πριν από την πρεμιέρα στις 5 και 6 Αυγούστου στη Μικρή Επίδαυρο, οι έξι ηθοποιοί της παράστασης «Φάκελος Βάνκαου» του Σύλλα Τζουμέρκα, σε κείμενο του Ηλία Μαγκλίνη, διασχίζουν την πόλη με τα κοστούμια της Μάρλι Αλειφέρη.
THE LIFO TEAM
ΔΕΥΤΕΡΑ 01/08 - ΘΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ-Τι κάνει την όπερα «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι να παραμένει τόσο δημοφιλής;

The Review / Τι κάνει την όπερα «Τόσκα» του Πουτσίνι τόσο δημοφιλή;

Ο Χρήστος Παρίδης συζητάει με τη δημοσιογράφο Αργυρώ Μποζώνη για την παράσταση της όπερας «Τόσκα» που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, κλείνοντας το Φεστιβάλ Αθηνών 2022.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη: Αυτό το Παρασκευοσάββατο η Μικρή Επίδαυρος θα σειστεί από τα γέλια

Θέατρο / «Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη: Ένας ξεκαρδιστικός φόρος τιμής στη θεατρική μας κληρονομιά

Στο νέο του έργο, που παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στη Μικρή Επίδαυρο, ο ιδιοφυής καλλιτέχνης εντάσσει για πρώτη φορά τον λόγο στην καλλιτεχνική του γλώσσα, σχολιάζοντας μοναδικά τη θεατρική μας κληρονομιά – και τη θεατρική μας παράνοια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
CHECK ΤΕΤΑΡΤΗ Τόσκα

Θέατρο / «Τόσκα»: Η ιστορία της θρυλικής όπερας του Πουτσίνι

Ανατρέχουμε στο παρασκήνιο και στα πρώτα ανεβάσματα της διάσημης όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι, με αφορμή την παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ