«Κερένια κούκλα»: Καμία νοσταλγία για την παλιά Αθήνα στην γκοθ όπερα του Σίμου Κακάλα

«Κερένια κούκλα»: Καμία νοσταλγία για την παλιά Αθήνα στην γκοθ όπερα του Σίμου Κακάλα Facebook Twitter
Επιδιώκοντας μια αδιόρατη συνομιλία με τον κόσμο του Τιμ Μπάρτον και σαφέστατα επηρεασμένος από τον Μπρεχτ, ο Σίμος Κακάλας ζωντανεύει τη δραματική ιστορία δημιουργώντας ένα γοητευτικό, ατμοσφαιρικό και απόκοσμο σύμπαν από γκόθικ στοιχεία. Φωτο: Ανδρέας Σιμόπουλος
0

Τι αλήθεια χρειάζεται ένα σκηνικό για να περιγράψει το αθηναϊκό γκοθ των αρχών του 20ού αιώνα και να φιλοξενήσει μια τρομακτική ιστορία που διαδραματίζεται στις σκονισμένες φτωχογειτονιές μιας παραπλανητικά ειδυλλιακής Αθήνας;

Ένα φτωχικό θλιβερό σπίτι με αντικείμενα αλλόκοτα και στραβά τοποθετημένα, σαν να βγήκαν από το εξπρεσιονιστικό «Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι». Ένα κρεβάτι πάνω στο οποίο θα γεννηθούν και θα πεθάνουν όλες οι προσδοκίες. Ένα μικρό, μισάνοικτο παράθυρο για τις λιγοστές ανάσες. Ένα σχοινί με κάτι μισοριγμένα απλωμένα ρούχα, μια ιδέα αυλής κι ένα δέντρο για να σκιαγραφούν το αστικό τοπίο της εποχής. Και πρωταγωνιστές δυστυχείς και κακοζωισμένους που ανυποψίαστοι ετοιμάζονται να βουτήξουν στην κόλαση που τους επιφυλάσσει το πεπρωμένο.

Η Κερένια κούκλα, το κορυφαίο «αθηναίικο μυθιστόρημα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου που σκανδάλισε τους λογοτεχνικούς κύκλους του 1900 γίνεται όπερα και στις 7 Μαρτίου κάνει πρεμιέρα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η διάθεση είναι απολύτως πεσιμιστική, τα στοιχεία μπρεχτικά, η αγάπη παθιασμένη, ο ρεαλισμός περνά ως νύξη, η τρυφερότητα αδιόρατη, η θλίψη αβάσταχτη, το λιμπρέτο ακροβατήσει μεταξύ λυρισμού και γλωσσικού ρυθμού της εποχής.

Επιδιώκοντας μια αδιόρατη συνομιλία με τον κόσμο του Τιμ Μπάρτον και σαφέστατα επηρεασμένος από τον Μπρεχτ, ο Σίμος Κακάλας ζωντανεύει τη δραματική ιστορία δημιουργώντας ένα γοητευτικό, ατμοσφαιρικό και απόκοσμο σύμπαν από γκόθικ στοιχεία, κινηματογραφικές εικόνες, ρεαλιστικές μάσκες και αναμνήσεις από μια Αθήνα άλλης εποχής.

Η μουσική του Τάσου Ρωσόπουλου τα ντύνει όλα ιδανικά, το λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου αναπαράγει αυτούσια την ομιλία της εποχής.

Στη σκιά της Ακρόπολης και «παρά τον βράχον του Φιλοπάππου», ο λυρικός παρεμβατικός λόγος του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου ξετυλίγει ένα αστικό δράμα ταπεινών και καταφρονεμένων ανθρώπων που τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από τους τραγικούς ήρωες ενός αρχαίου δράματος.

Η διάθεση είναι απολύτως πεσιμιστική, τα στοιχεία μπρεχτικά, η αγάπη παθιασμένη, ο ρεαλισμός περνά ως νύξη, η τρυφερότητα αδιόρατη, η θλίψη αβάσταχτη, το λιμπρέτο ακροβατεί μεταξύ λυρισμού και γλωσσικού ρυθμού της εποχής.

«Κερένια κούκλα»: Καμία νοσταλγία για την παλιά Αθήνα στην γκοθ όπερα του Σίμου Κακάλα Facebook Twitter
Ευκολίες πολλές δεν είχε σε αυτό το έργο. Είναι ολοκαίνουργιο (παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ), δεν ξέρει πού να «πατήσει» για να το στήσει, δεν το έχει ηχογραφημένο. Φωτο: Ανδρέας Σιμόπουλος

Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο ωραίος Νίκος και η ασθενική Βεργινία ζουν σε ένα ταπεινό σπίτι στη λαϊκή Γαργαρέττα του 1900. Οι φθονερές γειτόνισσες εξωθούν με τη νοοτροπία τους την άρρωστη σε κατάρρευση. Η θεία Ελέγκω φέρνει για βοήθεια στο σπίτι την όμορφη Λιόλια.

Ο ερχομός της άβγαλτης νέας ελκύει το ενδιαφέρον του Νίκου και δίνει τη χαριστική βολή στην ευάλωτη Βεργινία η οποία –στη θέα του ερωτευμένου ζευγαριού– πεθαίνει.

Το ζευγάρι συνεχίζει να συζεί αστεφάνωτο, όμως, η ανάμνηση της πεθαμένης δηλητηριάζει τη ζωή τόσο τη δική τους όσο και του παιδιού που φέρνουν στην ζωή. Ο κύκλος του δράματος δεν θα κλείσει αν δεν τιμωρηθούν όλοι ανεξαιρέτως.

Το βιβλίο του Χρηστομάνου (πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Πατρίς το 1908 και εκδόθηκε ως αυτοτελές βιβλίο το 1911) αφήνει έντονη αίσθηση Αθήνας αλλά το σκηνικό στην παράσταση, ακόμα πιο κλειστοφοβικό, επιμένει να ζουμάρει στο εσωτερικό των σπιτιών.

Γιατί; «Κατ' αρχάς γιατί είναι οι χώροι στους οποίους προκαλούνται όλα τα δράματα. Αυτά ήθελα να δείξω και όχι την εξωτική Αθήνα του 1900 την οποία, λόγω νοσταλγίας που προκαλεί, αποφάσισα να βγάλω από την παράσταση. Έχουμε δει εκατό φορές αυτήν την πλευρά της πόλης. Μπορεί σήμερα να την εξιδανικεύουμε αλλά δεν είναι για να την αναπολείς.

»Η νοσταλγία και η ανάμνηση της παιδικής ηλικίας δημιουργούν πάντοτε ένα παραπλανητικό φίλτρο. Είναι σαν τους μπαμπάδες που ανεξαρτήτως ηλικίας θα λένε μονίμως στα παιδιά τους πόσο καλύτερα ήταν τα δικά τους παιχνίδια σε σχέση με τα σημερινά. Στην επιστροφή πάντα όλα είναι όμορφα. Αλλά εγώ που δεν συμφωνώ με αυτό είπα να αποφύγω την vintage λατρεία.

»Η πατίνα που δημιουργεί στις αναμνήσεις ο χρόνος θα μπορούσε να είναι ένα ατού αλλά ας μην εξωραΐζουμε άλλο την παιδική μας ηλικία. Ο στρατός, το σχολείο, η οικογένεια, η κατάσταση στην κοινωνία ήταν ιδανικά μόνο στις αφηγήσεις».

Η εποχή, λοιπόν, υπάρχει ως υπαινιγμός. «Δεν κάνουμε ντοκιμαντέρ, δεν υπάρχει πιστότητα στον νατουραλισμό, όλα είναι σαν να θυμίζουν κάτι από το τότε. Όχι σαν να το αναπαριστούν. Θέλησα να εκμεταλλευτώ περισσότερο τα γκόθικ στοιχεία του έργου παρά την αθηναϊκή ανάμνηση του Λυκαβηττού, των τριών –στεγνών πια– ποταμών, των καρτ ποστάλ» λέει ο σκηνοθέτης σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες.

Ευκολίες πολλές δεν είχε σε αυτό το έργο. Είναι ολοκαίνουριο (παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ), δεν ξέρει πού να «πατήσει» για να το στήσει, δεν το έχει ηχογραφημένο. Πάει ψαχουλεύοντας κι ελπίζει ότι τελικά κράτησε τον πόνο, τις ανθρώπινες πληγές, την αίσθηση της τιμωρίας από τη μοίρα και ξεφορτώθηκε εντέχνως τη σκόνη του παλιοκαιρισμένου βιβλίου, της νοσταλγίας, του μελό.

«Κερένια κούκλα»: Καμία νοσταλγία για την παλιά Αθήνα στην γκοθ όπερα του Σίμου Κακάλα Facebook Twitter
Ο Αρκάδιος Ρακόπουλος στο ρόλο του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου. Φωτο: Ανδρέας Σιμόπουλος

Πλάι στη σκηνή, καθισμένοι στις δυο σειρές από καρέκλες, οι πρωταγωνιστές του δράματος. Όλα τα πρόσωπα ελεύθερα. Μάσκες μόνο φορούν ο αφηγητής (ο ίδιος ο Χρηστομάνος όπως και στο βιβλίο) κι οι κουτσομπόλες, έτσι για να θυμάται κανείς πως ο συγγραφέας με τον τρόπο που τις σκιαγραφεί στηλιτεύει την ευκολία τους στη δημόσια διαπόμπευση προσώπων.

Άλλωστε το κορυφαίο αυτό συμβολιστικό έργο προκάλεσε σάλο στην εποχή του, τόσο για τη δημοτική γλώσσα, που του στοίχισε πολλές εκδοτικές περιπέτειες, όσο και για την τολμηρότητα του θέματος, που πήγαινε κόντρα στον καθωσπρεπισμό.

«Ο Χρηστομάνος από τη μία θέλει να πει ότι ο κακόβουλος σχολιασμός και η κοινή γνώμη φέρονται βάναυσα στις ψυχές των ανθρώπων. Από την άλλη δεν παίρνει ηθική θέση απέναντι στους χαρακτήρες κι επίσης αντιμετωπίζει με τρυφερότητα όλους τους ήρωές του, στοιχεία πολύ τολμηρά για μια εποχή που ασφυκτιά από καθωσπρεπισμό και αγκυλώσεις. Μιλά, για παράδειγμα, για την τυχαιότητα της ζωής όταν τότε ο κόσμος απέδιδε τα πάντα στη θρησκεία και τη μοίρα».

Μια ιστορία φτιαγμένη σαν ένα καλοφτιαγμένο θρίλερ με στοιχειωμένους και φαντάσματα που επιστρέφουν και ζητούν τον λόγο για τις ανθρώπινες πράξεις. Όλα πλεγμένα γύρω από το τρίπτυχο ζωής, θανάτου, μεταφυσικών στοιχείων που σβήνουν κάθε ρεαλιστική λεπτομέρεια.

«Και όπως όλες οι καλές αφηγήσεις του είδους αφήνουν έναν υπαινιγμό ότι όλα συμβαίνουν στο κεφάλι σου» λέει ο Κακάλας κλείνοντάς μας το μάτι. Αλήθεια, μήπως τελικά η Κερένια Κούκλα είναι και δική μας επινόηση;

Ιnfo

Τάσος Ρωσόπουλος - Η Κερένια Κούκλα

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

 

Λιμπρέτο: Γιάννης Σβώλος, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής

Ερμηνεύουν: Αρκάδιος Ρακόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Γιάννης Καλύβας, Στελίνα Αποστολοπούλου, Τζούλια Σουγλάκου, Σοφία Κυανίδου, Λυδία Αγγελοπούλου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Λυδία Ζερβάνου, Διονύσης Τσαντίνης, Γιάννης Φίλιας, Δημήτρης Ναλμπάντης, Κωστής Μαυρογένης, Νίκος Βασιλείου και το Ergon Ensemble

 

07, 08, 15, 16, 17, 21, 22, 23/3, 20:30 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει τον εαυτό του;      

Θέατρο / Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει επιτυχημένα τον εαυτό του;      

«Αν θες να αναμετρηθείς με κάτι, αν θες να πας στην ουσία, πρέπει να πονέσεις» – Κριτική για την πολυσυζητημένη παράσταση «Merde!» των Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιώργου Κουτλή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ο Γιάννος Περλέγκας βρίσκει τη χαρά της δημιουργίας στη φλόγα για συνύπαρξη

Θέατρο / «Έχω νιώσει ακατάλληλος και παρωχημένος δεινόσαυρος μέσα στο θεατρικό τοπίο που αλλάζει»

Με αφορμή το έργο του Μπέρνχαρντ «Η δύναμη της συνήθειας», ο Γιάννος Περλέγκας μιλά με ταπεινότητα και πάθος για το θέατρο, με το οποίο συνεχίζει να παλεύει και που διαρκώς τον νικά. Αυτό, όμως, είναι που τον κρατά ζωντανό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άρης Χριστοφέλλης

Όπερα / «Ακόμα και όσοι θαυμάζουν σχεδόν ειδωλολατρικά την Κάλλας, λίγα γνωρίζουν για την τέχνη της»

Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, επιστημονικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η θρυλική σοπράνο παραμένει μια ανυπέρβλητη καλλιτέχνιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Θέατρο / Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Ποια είναι τα προσωπικά της στοιχήματα και ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού - η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση από το 1994.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ