Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Επιλέξαμε και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τρεις ετικέτες (ένα λευκό και δύο ερυθρά) από τις ανατολικές και βόρειες πλαγιές του ηφαιστείου, περιοχές που θεωρείται ότι παράγει τα ποιοτικότερα κρασιά στη ζώνη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η τάση των Ελλήνων να ταξιδεύουν στη Σικελία ξεκίνησε τα τέλη της δεκαετίας του '90. Κάτι το ενδιαφέρον για τις αρχαίες ελληνικές αποικίες της «Magna Graecia» που βρίσκονται εκεί, κάτι η εκρηκτική Mόνικα Μπελούτσι στη «Mαλένα» του Toρνατόρε, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου έγινε δημοφιλής προορισμός.

Μέχρι τότε, για τους περισσότερους η Σικελία ήταν γνωστή λόγω του αιματηρού παρελθόντος της. Ούτε λόγος για τα υπέροχα διατροφικά προϊόντα, τα φημισμένα γλυκά και παγωτά ή τα κρασιά με χαρακτήρα που παράγονται στο νησί.

Προσγειώθηκα για πρώτη φορά στο Παλέρμο τέλη Ιουλίου του 2001 και ακολούθησε road trip από άκρη σ' άκρη. Ενδοχώρα, ψαροχώρια, αρχαιολογικά αξιοθέατα, κοσμικά θέρετρα και κατάληξη στην Κατάνια, γενέθλια πόλη του Μπελίνι, που απέχει μόνο 40 χιλιόμετρα από τον κρατήρα της Αίτνας.

Οινική ονομασία προέλευσης από το 1968, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι το πλούσιο σε άμμο ηφαιστειακό έδαφος την προστάτεψε από τη φυλλοξήρα που μάστιζε την Ευρώπη τα τέλη του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα κάποια από τα κλήματα να ξεπερνούν τα 100 έτη και κάποια να αγγίζουν τα 200.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι για να κάτσουμε σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο καφέ ή εστιατορίου οι σερβιτόροι τίναζαν τις καρέκλες και τα τραπέζια λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που κατέκλυζε την όμορφη πόλη εκείνη την περίοδο εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκρήξεων.

Η τελευταία ημέρα του ταξιδιού ήταν ο γύρος του ηφαιστείου κι έτσι αισθάνθηκα το μεγαλείο του τοπίου και όσων αγαθών παράγονται σ' αυτήν την ιδιαίτερη ζώνη της ανατολικής Σικελίας.

Με τα χρόνια, η μεγάλη μου αγάπη, το κρασί, με οδηγεί στην ανακάλυψη και στην απόλαυση των «θησαυρών» της.

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Η Αίτνα είναι η Βουργουνδία της Μεσογείου.

Ο καπνός που αναδίδει ο κεντρικός κρατήρας του ενεργού ηφαιστείου της Αίτνας, το οποίο κυριαρχεί στο τοπίο της ανατολικής Σικελίας, είναι μια καθημερινή υπενθύμιση της αβέβαιης κατάστασης, με την τελευταία έκρηξη να χρονολογείται μόλις στις 24 Δεκεμβρίου 2018.

Οινική ονομασία προέλευσης από το 1968, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι το πλούσιο σε άμμο ηφαιστειακό έδαφος την προστάτεψε από τη φυλλοξήρα που μάστιζε την Ευρώπη τα τέλη του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα κάποια από τα κλήματα να ξεπερνούν τα 100 έτη και κάποια να αγγίζουν τα 200.

Εκτείνεται από το Randazzo στον Βορρά έως τη Santa Maria di Licodia στον Νότο. Το κλιματικό εύρος, σε συνδυασμό με την τοπογραφία, το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και ποικίλο στη σύστασή του υπέδαφος καθιστούν την περιοχή μοναδική και δικαιολογούν τη γνώμη του Marc de Garzia «η Αίτνα είναι η Βουργουνδία της Μεσογείου», που αναφέρεται στον χαρακτήρα και την εκφραστικότητα των κρασιών της.

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter

Επιλέξαμε και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τρεις ετικέτες (ένα λευκό και δύο ερυθρά) από τις ανατολικές και βόρειες πλαγιές του ηφαιστείου, περιοχές που θεωρείται ότι παράγει τα ποιοτικότερα κρασιά στη ζώνη.

QUANTICO ETNA BIANCO

Ralti A.A / Carricante - Catarratto - Grillo

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

O Giovanni Ralti εισήγαγε τη σειρά Quantico το 2009, θέλοντας να αναδείξει το terroir της περιοχής με εφαρμογή οργανικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας και ελάχιστη ή και καθόλου παρέμβαση στη διαδικασία της οινοποίησης.

Aπό αμπελώνες στην περιοχή της Linguaglossa που κυμαίνονται υψομετρικά από 600 έως 800 μέτρα και ηλικιακά έως τα 80 έτη, μας προτείνει ένα φινετσάτο λευκό κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών και φρέσκων βοτάνων, τονισμένη οξύτητα και αίσθηση ορυκτότητας.

TERRE NERE ETNA ROSSO D.O.C

Tenuta Delle Terre Nere / Nerello Mascalese - Nerello Cappuccio

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το κτήμα βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Solicchiata και την πόλη Randazzo. Ιδρύθηκε το 2002 από τον Marc de Garzia, θρύλο του ιταλικού κρασιού, ο οποίος το 1980 άρχισε να επιλέγει και να προωθεί περιοχές της Ιταλίας που μέχρι τότε ήταν άγνωστες, όπως το Piemonte, κάνοντας το Barolo διάσημο brand σε όλον τον κόσμο!

Ο συνδυασμός νέων και παλιών αμπελώνων χαμηλής στρεμματικής απόδοσης δίνει ένα καλοφτιαγμένο ερυθρό με φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων, εναρμονισμένη οξύτητα, βελούδινες τανίνες και απολαυστικό πιπεράτο τελείωμα.

PALMENTINΟ

Vino di Anna / Nerello Mascalese - Nerello Cappuccio - Alicante (Grenache) - Minella -Catarratto - Grecanico

Τρία κρασιά από την περιοχή της Αίτνας που αξίζει να αναζητήσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Anna Martens, με πλούσιο βιογραφικό ως οινοποιός σε θρυλικούς οίκους της Τοσκάνης, μαζί με τον Eric Narioo, ιδρυτή της Cave de Pyrene στο Λονδίνο, άρχισαν το 2008 να φτιάχνουν κρασί στην περιοχή της Αίτνας.

Το 2010 αγόρασαν και αποκατέστησαν ένα οινοποιείο (Palmento) 250 ετών στο χωριό Solicchiata, μαζί με 6 εκτάρια γης στην οποία εφαρμόζουν αρχές βιοδυναμικής καλλιέργειας σε παλαιά κλήματα τοπικών ποικιλιών, ηλικίας 60 έως 100 ετών.

Ελαφρύ σώμα με πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων, αισθητή οξύτητα, νότες ντομάτας και ελιάς και επίγευση αποξηραμένης φράουλας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερυθρά κρασιά που δοκιμάσαμε τον τελευταίο καιρό.

Στην ελληνική αγορά μπορείτε να βρείτε ετικέτες ακόμα δύο αξιόλογων οινοποιείων της περιοχής: I Vigneri του Salvo Foti και Pietradolce. Όποια κι αν επιλέξετε, σκοπός είναι να αισθανθείτε και να γευτείτε την ιδιαιτερότητα του τόπου.

Τα ποτήρια ψηλά και «Salute!».

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ