Ανοίγει ξανά το Μάιο το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Ανοίγει ξανά το Μάιο το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Στις 18 Μαϊου, Παγκόσμια Μέρα Μουσείων, θα είναι ξανά επισκέψιμο ένα κομμάτι του Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. 

Την ανακοίνωσε έκανε ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, ο Νουρί Εσρόι. 

Στο Μοναστήρι γίνονται εργασίες αποκατάστασης και εκτιμάται πως τον φετινό Δεκαπενταύγουστο θα τελεσθεί εκεί κανονικά η λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το μοναστήρι που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ είχε κλείσει το 2015 για εργασίες ανακαίνισης αλλά και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πτώσης βράχων.

Ένα χρόνο πριν αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης οι επισκέπτες του μοναστηριού έφταναν τις 700 χιλιάδες. Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια από τις κύριες πηγές εσόδων της περιοχής. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ανακοίνωσε δύο εναλλακτικές διαδρομές «για προστασία των πλοίων από νάρκες»

Για την είσοδο στον Κόλπο από τη θάλασσα του Ομάν, τα πλοία πρέπει να περνούν ανάμεσα στις ιρανικές ακτές και το νησί Λαράκ, τον «σταθμό διοδίων της Τεχεράνης»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά βρισκοταν για 1545 η εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, η οποία μέχρι τότε ήταν στον Παρθενώνα που είχε παραμείνει ναός προς τιμήν μιας παρθένου αλλά όχι πια της Αθηνάς. Η εικόνα της Παναγιάς Σουμελά που σήμερα βρίσκεται στο Βέρμιο είναι η Παναγιά η Αθηνιώτισσα.Η δε μονή της Παναγιάς Σουμελά στον Πόντο ιδρύθηκε από δυο Αθηναίους μοναχούς. Αυτά γράφονται διότι είναι πολύ της μόδας το οθωμανικό παρελθόν της Αθήνας αλλά καθόλου το βυζαντινό.Στο ναό της Παναγιάς της Αθηνιώτισσας (Παρθενώνας) είχε προσκυνήσει και ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος μετά τη νίκη επί των Βουλγάρων και την υποταγή των Σέρβων το 1015. Και διέμεινε στην Αθήνα για αρκετό καιρό ο Βασίλειος ο Β'. Πράγμα που σημαίνει ότι η Αθήνα ήταν άξια όχι μόνο να γεννά αυτοκράτειρες (Ευδοκία και Ειρήνη η Αθηναία) αλλά και να φιλοξενεί αυτοκράτορες.Το γιατί και πώς έγινε ένα θλιβερό χωριό είναι μια ιστορία που μάλλον πρέπει να την αναζητήσουμε στο οθωμανικό της παρελθόν της και όχι στα χρόνια που αυτοκράτορες μέναν σε αυτήν και προσκυνούσαν στους ναούς της.