Μακρόν: Ο εθνικισμός απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη

Μακρόν: Ο εθνικισμός απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη Facebook Twitter
EPA
1

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διάλυσης εξαιτίας της «εθνικιστικής λέπρας», προειδοποίησε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν μίλησε στην εφημερίδα Ouest France, ενόψει της 11ης Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ένας αιώνας από την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Γερμανίας και συμμαχικών δυνάμεων το 1918.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανησυχία του και για τις πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη από εξωτερικές δυνάμεις, προκειμένου να απολέσει την κυριαρχία της.

Ο Μακρόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανόδου του λαϊκισμού και προέτρεψε την Ευρώπη να «αντισταθεί» στις τάσεις που συγκρίνονται με εκείνες που επικράτησαν την περίοδο του μεσοπολέμου, τη δεκαετία του '20.

«Σε μια διχασμένη από το φόβο Ευρώπη, υπό την άνοδο του εθνικισμού και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε να παρουσιάζονται ξανά, σχεδόν μεθοδικά, όλα εκείνα που κυριάρχησαν στην ευρωπαϊκή ζωή μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ως την κρίση του 1929», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Μακρόν αναμένεται να διοργανώσει στο Παρίσι ειδική εκδήλωση στις 11 Νοεμβρίου, με διεθνείς προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, «η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει την κυριαρχία της αν η ασφάλειά της εξαρτάται από τις αμερικανικές επιλογές και αλλαγές, από την αυξανόμενη παρουσία σημαντικών υποδομών στην Κίνα, από μια Ρωσία που συχνά μπαίνει στον πειρασμό της χειραγώγησης καθώς και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και από τις αγορές, οι οποίες μερικές φορές υπερβαίνουν τον έλεγχο των κρατών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM
Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Διεθνή / Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα με συμμετοχή 133 καρδιναλίων - Οι διχασμένες τάσεις, τα φαβορί, και ο κρίσιμος ρόλος του επόμενου Ποντίφικα στην ενοποίηση της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ανάλυση / Ισραήλ και Τουρκία στη Συρία: Στρατηγικές κινήσεις και κίνδυνος σύγκρουσης

Ισραήλ και Τουρκία επιδιώκουν να αποφύγουν άμεση σύγκρουση στη Συρία, όμως η αυξανόμενη στρατιωτική τους παρουσία και οι αντίθετες στρατηγικές μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμένες συγκρούσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο φιλόδοξος Χριστιανοδημοκράτης που «σκόνταψε» στην πορεία προς την καγκελαρία

Διεθνή / Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο φιλόδοξος Χριστιανοδημοκράτης που «σκόνταψε» στην πορεία προς την καγκελαρία

Ο Μερτς ορκίστηκε καγκελάριος - Αναδείχθηκε πρώτος στις γερμανικές εκλογές και αναμενόταν να γίνει ο επόμενος καγκελάριος, όμως στην πρώτη ψηφοφορία δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τα λέμε με μισόλογα:Η Ευρώπη μπορούσε να μην έχει εθνικισμούς όσο η "αποταμίευση" της αποικιοκρατίας καλά κρατούσε. Η αποικιοκρατία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η οικονομική εκμετάλλευση των πιο αδύναμων σε έναν κόσμο που δεν υπήρχαν κανόνες.Η Ευρώπη θέσπισε κανόνες αυτοπεριορισμού. Μόνη της προχώρησε στην απο-αποικιοκρατία. Οι Άγγλοι την εγκατάλειψη των αποικιών ακόμα τη βλέπουν σαν επαναπροσδιορισμό εμπορικού χώρου, όχι σαν ανθρωπιστικό καθήκον (ό,τι έκανε πχ η Shell όταν έφυγε από την Ελλάδα). Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία της East India Company ίσως αρχίσει να καταλαβαίνει. Οι Άγγλοι σε γενικές γραμμές αντέγραφαν συνειδητά τους κλασικούς Αθηναίους, ως ναυτική υπερδύναμη. Και ο διάλογος Αθηναίων - Μηλίων τους είχε στιγματίσει.Σήμερα το χαρτί όλο το μαζεύει η Κίνα. Στα πλαίσια αυτά ξεκίνησε η "αμυντική" ΤΤΙΡ από το 1990, όταν ξεκίνησε το άνοιγμα της Κίνας στις αγορές. Η Μέρκελ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία αυτή καθώς ήταν και ο μοναδικός σταθερός συνομιλητής όλα αυτά τα χρόνια. Η ΤΤΙΡ εγκαταλείφθηκε λόγω των εθνικισμών και των αριστερών αντιδράσεων που προκαλούσε. Άριστα μέχρι τούδε.Σήμερα, το 2018, η Δύση ψάχνει έναν συνδετικό κρίκο προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει από την οικονομική πίεση που της ασκεί η Κίνα. Οι ΗΠΑ, μετά την εγκατάλειψη της ΤΤΙΡ, παίζουν μοναχικό παιχνίδι (αυτό λέγεται "οικονομικός εθνικισμός"). Βάζουν δασμούς σε όλους, εφαρμόζουν οικονομικό προστατευτισμό. Και πάλι τίθεται το ερώτημα τι θα κάνουν όταν λήξουν τα ομόλογα που έχουν οι Κινέζοι, αν αυτοί αρνηθούν να τα επαναγοράσουν δηλαδή. Να πούμε ότι το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ βρίσκεται στα χέρια της Κίνας.Η Ευρώπη δεν αντέχει τοπικούς εθνικισμούς. Δεν υπάρχει ελληνική ή ουγγρική οικονομία που να μπορεί να σταθεί στο διεθνές εμπόριο. Μόνο η γερμανική μπορεί να σταθεί από μόνη της και η νορβηγική όσο τραβάνε το πετρέλαιο εκεί πάνω. Πρέπει να κατασκευάσουμε έναν ευρωπαϊκό "εθνικισμό" αν θέλουμε να επιβιώσουμε. Μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Είναι δύσκολο καθώς σε κάθε δυσκολία πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα δημιουργούνε ρήξεις είτε τοπικιστικά εθνικιστικές (βλ. Όρμπαν) είτε αριστερίστικες (βλ. Τσίπρας) τάσεις.Ιδεατά θέλουμε και τις ΗΠΑ και τον Καναδά και την Αυστραλία σε αυτή την κοινή ταυτότητα. Θέλουμε όλους όσοι ενστερνίζονται βασικούς "δυτικούς" αξιακούς κώδικες: αποδοχή ελληνορωμαϊκής παιδείας, ιουδαιοχριστιανική ηθική και ουμανισμός Διαφωτισμού.Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με τη διαρκή υπόμνηση ότι ο πλανήτης καταστρέφεται ανατριχιαστικά γρήγορα. Δεν αντέχουμε άλλο τους ρυθμούς παραγωγής της βιομηχανικής επανάστασης και τον συνεπαγόμενο ανταγωνισμό. Η οικολογία δεν είναι πλέον επιλογή. Είναι επιτακτική ανάγκη.Ένας κυνικός θα έλεγε ότι η μείωση του πληθυσμού είναι η μόνη λύση.