Δύο 14χρονοι Κύπριοι μαθητές κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της NASA

Δύο 14χρονοι Κύπριοι μαθητές κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της NASA Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό, που έφερε αποκλειστικά για την Κύπρο η NASA, στο πλαίσιο του NASA Space Apps Challenge, απέσπασαν δύο 14χρονοι Κύπριοι μαθητές.

Ο διαγωνισμός έγινε παρουσία του επιστημονικού διευθυντή της NASA, δρ Τζέιμς Γκριν, καθώς και κριτών που συνδέθηκαν ζωντανά από τη NASA στις ΗΠΑ.

«Είναι εντυπωσιακό ότι την πρώτη θέση έλαβαν δύο 14χρονοι μαθητές, η Αθένα Βούργος και ο Σάββας Μιχαήλ Άγγελος Αγισηλάου, οι οποίοι έκαναν εμπεριστατωμένη δουλειά που άφησε τους κριτές, κυρίως τον κριτή της NASA κατενθουσιασμένους» είπε ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός.

Η ομάδα, που έλαβε το πρώτο βραβείο θα έχει το προνόμιο να επισκεφθεί το Marshall Space Flight Center, όπου γίνεται η εκπαίδευση των αστροναυτών, ενώ ακόμη τρεις ομάδες θα επισκεφθούν το Rocket and Space Center.

Όλες οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία για μια εβδομάδα να εκπαιδευτούν, όπως οι αστροναύτες πριν εκτοξευθούν στο διάστημα, δηλαδή σε εξομοιωτές και μηχανήματα προσομοίωσης της βαρύτητας κλπ.

Το θέμα/πρόκληση που κλήθηκαν οι ομάδες να επιλύσουν και να παρουσιάσουν στους κριτές, μέσα σε δύο μέρες, ήταν εν συντομία να οραματιστούν και να παρουσιάσουν εντός δέκα λεπτών τη μελλοντική ιδανική δομή της κοινωνίας στις διαστημικές αποικίες. Η πρόκληση αυτή δόθηκε από τη NASA αποκλειστικά και μόνο στην Κύπρο και δεν δόθηκε σε καμία άλλη χώρα.

Ο κ. Δανός και ο κριτής της ΝΑΣΑ, που συνδέθηκε ζωντανά με τη Λευκωσία για να παρακολουθήσει και να βαθμολογήσει τις ομάδες, είναι συμπρόεδροι στην επιτροπή αποικισμού της σελήνης του οργανισμού Moon Village Association για την εγκαθίδρυση βάσης στο φεγγάρι. Ο οργανισμός αυτός έχει έδρα του τη Βιέννη και ιδρύθηκε από επιστήμονες από όλο τον πλανήτη. Ο κ. Δανός ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι γενικότερα το επίπεδο των ομάδων ήταν ιδιαίτερα ψηλό.

Ο NASA Space Apps Challenge, ανέφερε, θεωρείται ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός ανάπτυξης ιδεών για την αντιμετώπιση διαστημικών προκλήσεων. Ο διαγωνισμός έχει στόχο την ενεργοποίηση «εγκεφάλων» σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να γεννηθούν ιδέες που θα δώσουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική υπηρεσία, σημείωσε ο κ. Δανός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM