Άνοιξε το κύριο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας - Ιορδανίας έπειτα από 3 χρόνια

Άνοιξε το κύριο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας - Ιορδανίας έπειτα από 3 χρόνια Facebook Twitter
0

Το κύριο μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Συρία και την Ιορδανία, ξανάνοιξε σήμερα, έπειτα από τρία χρόνια, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP.

Το πέρασμα αυτό, που ονομάζεται Νασίμπ στη συριακή πλευρά και Τζάμπερ στην ιορδανική,  είχε άλλοτε ζωτική σημασία όσον αφορά στη διέλευση εμπορευμάτων στη Μέση Ανατολή. 

Ξανάνοιξε στις 08:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και επετράπη να εισέλθουν στη Συρία αρκετά αυτοκίνητα με ιορδανικές πινακίδες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δεκάδες αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί βρίσκονταν σε μικρή απόσταση. 

«Σήμερα είναι μια γιορτή για μας και θέλω να είμαι μεταξύ των πρώτων που θα περάσουν τα σύνορα», δήλωσε στο AFP ο Μοχάμεντ Χίσαμ, ένας Σύρος επιχειρηματίας που ζει στην Ιορδανία και ήθελε να περάσει στη Συρία.

Για τον Ιμάντ Σαριχίν, έναν οδηγό ταξί στην Ιορδανία, το άνοιγμα έπειτα από τρία χρόνια του συνοριακού περάσματος με τη Συρία προκαλεί «μεγάλη χαρά» καθώς θα επιτρέψει την άμβλυνση των οικονομικών δυσκολιών που είχε προκαλέσει το κλείσιμό του το 2015.

Το κλείσιμο του μεθοριακού αυτού περάσματος είχε καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ιορδανική οικονομία, καθώς απομόνωνε εμπορικά την χώρα, η οποία έχει έλλειψη υδρογονανθράκων και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή βοήθεια.

Πριν από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011, εκατοντάδες φορτηγά περνούσαν καθημερινά από το μεθοριακό αυτό πέρασμα, μεταφέροντας προϊόντα που εισάγονταν και προϊόντα που εξάγονταν από την Ιορδανία, διασφαλίζοντας έτσι τη σύνδεση ανάμεσα στο βασίλειο και την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας.

Για το Αμμάν οι εμπορικές συναλλαγές διά της χερσαίας οδού με τη Συρία έφταναν τα 530 εκατομμύρια ευρώ το 2010.

Το άνοιγμα του μεθοριακού αυτού περάσματος είχε ανακοινωθεί την Κυριακή. Τον περασμένο Ιούλιο, η συριακή κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τη σύμμαχό της Ρωσία, είχε ξαναθέσει υπό τον έλεγχό της την περιοχή αυτή στη μεθόριο με την Ιορδανία, την οποία ήλεγχαν προηγουμένως ομάδες ανταρτών.

Έπειτα από περισσότερα από 7 χρόνια πολέμου, η Δαμασκός ανακατέλαβε ένα μεγάλο μέρος του συριακού εδάφους, αλλά ακόμη ελέγχει μόνο τα μισά από τα 19 μεθοριακά περάσματα με τις γειτονικές της χώρες (Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ και Τουρκία).

Σήμερα ξανάνοιξε εξάλλου και το μοναδικό μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Συρία και το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που τελεί υπό ισραηλινό έλεγχο, το οποίο είχε παραμείνει κλειστό για 4 χρόνια εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP στην περιοχή.

Το άνοιγμα του μεθοριακού αυτού περάσματος είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας που ανακοινώθηκε ότι επετεύχθη την Παρασκευή ανάμεσα στον ΟΗΕ, το Ισραήλ και τη Συρία. Βάσει αυτής, δύο λευκά οχήματα του ΟΗΕ διέσχισαν τα σύνορα μετά το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος Κουνέιτρα από την ισραηλινή πλευρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM
Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφνίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Διεθνή / Υπό εξαφάνιση είδος σολομού εμφανίστηκε μετά από 100 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο σολομός Chinook που μεταναστεύει το χειμώνα θεωρείται απειλούμενο είδος από την NOAA και έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό ως «ένα από τα εννέα είδη που θεωρούνται πιο απειλούμενα με εξαφάνιση στο εγγύς μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Διεθνή / Ουκρανία: Υπό την πίεση διαδηλώσεων και ΕΕ, ο Ζελένσκι αποκαθιστά τη ανεξαρτησία των αρχών κατά της διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέτρεψε αμφιλεγόμενο νόμο που υπονόμευε τις ανεξάρτητες αρχές κατά της διαφθοράς, μετά από μαζικές διαδηλώσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-σοκ για την Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών, εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Διεθνή / Αιθιοπία: Μαζικοί βιασμοί παιδιών και εξαναγκαστικές εγκυμοσύνες για να «εξαλειφθεί το Τιγκράι»

Νέα έρευνα καταγράφει συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου στο Τιγκράι: βιασμοί χιλιάδων γυναικών και παιδιών, εγκυμοσύνες υπό πίεση και μυριάδες τραυματισμοί
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Διεθνή / Βραζιλία: Η απειλή Τραμπ για δασμούς 50% σε πορτοκάλια, καφέ και βοδινό φέρνει αναταραχή στους αγρότες

Η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμού 50% στα βασικά βραζιλιάνικα αγροτικά προϊόντα προκαλεί ανησυχία για την επίδραση στις εξαγωγές πορτοκαλιού, καφέ και βοδινού κρέατος, με φόβους για αύξηση τιμών στους Αμερικανούς καταναλωτές
LIFO NEWSROOM