Εγκλήματα πολέμου από όλες τις πλευρές διαπιστώνει ο ΟΗΕ στην Υεμένη

Εγκλήματα πολέμου από όλες τις πλευρές διαπιστώνει ο ΟΗΕ στην Υεμένη Facebook Twitter
EPA
0

Αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων σε αγορές, γάμους και αλιευτικά σκάφη και ορισμένες από αυτές ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, κατήγγειλε σήμερα ο ΟΗΕ.

Για πρώτη φορά, οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήρτισαν έκθεση για την «ξεχασμένη σύγκρουση» που εξακολουθεί να μαίνεται στην Υεμένη.

Η αποστολή ειδικών, η οποία επιφορτίστηκε με τη σύνταξη της έκθεσης αυτής από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αποκαλύπτει ότι τα πλήγματα του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία «έχουν προκαλέσει τα περισσότερα άμεσα θύματα μεταξύ των αμάχων», πλήττοντας κατοικημένες ζώνες, αγορές, «ακόμη και ιατρικές εγκαταστάσεις».

Η έκθεση αυτή, έκτασης 41 σελίδων, αφορά την περίοδο που εκτείνεται από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες στη χώρα, έως τον Ιούνιο του 2018, και πρόεδρος της ομάδας που τη συνέταξε είχε τεθεί ο Τυνήσιος Κάμελ Τζεντούμπι.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επενέβη στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 για να βοηθήσει την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, η οποία εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σαναά από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι εκείνη τη χρονιά. Αυτοί ελέγχουν εκτός από την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλες ζώνες εδάφους στη χώρα.

Την περασμένη Πέμπτη 26 παιδιά σκοτώθηκαν από πλήγματα του συνασπισμού δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία, συνεχίζουν οι ειδικοί αυτοί. Λίγο νωρίτερα, στις 9 Αυγούστου, σε αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται και πάλι στον στρατιωτικό αυτό συνασπισμό στην επαρχία Σάαντα -προπύργιο των ανταρτών Χούτι- είχε πληγεί λεωφορείο που μετέφερε παιδιά, σκοτώνοντας 40 από αυτά.

«Η Ομάδα Ειδικών έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι μέλη της κυβέρνησης της Υεμένης και του συνασπισμού μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε παραβίαση των αρχών της διάκρισης, της αναλογικότητας και της πρόληψης, οι οποίες μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», υπογραμμίζουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα, καταγγέλλουν οι ειδικοί, μαχητές των Χούτι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους εντός του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας, έχουν αποκλείσει την παράδοση προμηθειών στην Ταΐζ και έχουν βομβαρδίσει αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη από τα υψίπεδα γύρω από αυτήν. Αυτοί έχουν επίσης κάνει βασανιστήρια, το οποίο συνιστά έγκλημα πολέμου, επισημαίνουν οι ίδιοι.

Εξάλλου σε αυτήν την «ξεχασμένη σύγκρουση», όπως τη χαρακτηρίζει ο Τζεντούμπι, τα παιδιά πληρώνουν βαρύ τίμημα γιατί, επιπλέον, στρατολογούνται από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι ειδικοί καταγγέλλουν ότι έχουν στη διάθεσή τους «ουσιαστικές πληροφορίες» που τους επιτρέπουν να επιβεβαιώσουν ότι «η κυβέρνηση της Υεμένης, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τον συνασπισμό, όπως και οι δυνάμεις των Χούτι» χρησιμοποιούν παιδιά «για να μετέχουν ενεργά στις εχθροπραξίες».

«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα παιδιά αυτά ήταν ηλικίας 11 έως 17 ετών, αλλά υπάρχουν και τακτικές ενδείξεις για τη στρατολόγηση και τη χρήση παιδιών ηλικίας 8 ετών», αποκαλύπτουν οι ειδικοί.

Την ίδια ώρα ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει ο συνασπισμός δυνάμεων στα λιμάνια της Υεμένης, όπως και στο αεροδρόμιο της Σαναά, θα μπορούσε επίσης να συνιστά έγκλημα όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Καλώ όλες τις πλευρές να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να απαλειφθούν οι δυσανάλογοι περιορισμοί στην ασφαλή και γρήγορη είσοδο στην Υεμένη ανθρωπιστικού υλικού και άλλων αγαθών που είναι απαραίτητα στον άμαχο πληθυσμό και (οι περιορισμοί) στη μετακίνηση ατόμων, κυρίως μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Σαναά», υπογράμμισε ο Τζεντούμπι.

Ο ΟΗΕ διοργανώνει συνομιλίες για την Υεμένη στις 6 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, ενώ μέχρι τώρα έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειές του για μια πολιτική ρύθμιση στη σύγκρουση.

Από τον Μάρτιο του 2015, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη σύγκρουση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Διεθνή / Η άνοδος του Μάρκο Ρούμπιο: Απολύσεις-σοκ, κλείσιμο USAID και το τέλος της παραδοσιακής διπλωματίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, απολύει εκατοντάδες διπλωμάτες, διαλύει την USAID και επαναπροσδιορίζει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Η εξωτερική πολιτική περνά σε νέα φάση.
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Διεθνή / Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε έρευνα κατά του πανεπιστημίου Harvard για τις διεθνείς βίζες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της έρευνας, προκειμένου να αξιολογήσει εάν το Χάρβαρντ «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς»
LIFO NEWSROOM
Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Διεθνή / Καταδικάστηκε σε ισόβια ο Bryan Kohberger για τις δολοφονίες τεσσάρων φοιτητών στο Αϊντάχο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι οικογένειες των θυμάτων μίλησαν δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας την οδύνη και τις επιπτώσεις της επίθεσης - Ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν απευθείας στον δράστη
LIFO NEWSROOM
Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Διεθνή / Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στην Ηλεία - Σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας

Πρόκειται για έναν συνταξιούχο άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού», με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή
LIFO NEWSROOM
Μεγάλο νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

Διεθνή / Νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο... και οι τακτικοί αιμοδότες, οι σύλλογοι αιμοδοτών, είναι μια γενιά που γερνά και δεν μπορεί πλέον να δώσει αίμα μετά την ηλικία των 65»
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 15χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Διεθνή / Ξεκίνησε η δίκη που συγκλονίζει την Τουρκία: Η σκληρή δολοφονία 14χρονου, οι απειλές των ανήλικων δραστών και ο διαλυμένος τάφος

Νεκρός 14χρονος από πισώπλατες μαχαιριές ανηλίκων στη Χαλκηδόνα - Η συζήτηση περί ανηλίκων δραστών - Τι προβλέπει ο Τουρκικός Ποινικός Κώδικας - Απειλούν την οικογένεια του θύματος με θάνατο ενώ διέλυσαν τον τάφο του παιδιού
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Από τον Καναδά μέχρι τη Φινλανδία: Nεοναζιστικές ομάδες από τις ΗΠΑ εξαπλώνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο

Ομάδες νεοναζί από μαχητικά αθλήματα, γνωστές ως «active club», εξαπλώνονται διεθνώς σε Καναδά, Ευρώπη, Λατινική Αμερική - Χρησιμοποιούν γυμναστήρια και πάρκα για στρατολόγηση σε φασιστικές ιδέες
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ