ΟΗΕ: Τεράστιος ο κίνδυνος για τους αμάχους από τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη

ΟΗΕ: Τεράστιος ο κίνδυνος για τους αμάχους από τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη Facebook Twitter
EPA
0

Οι αεροπορικές επιδρομές οι οποίες έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες την επαρχία Χοντάιντα της Υεμένης έθεσαν τους άμαχους σε «ακραίο» κίνδυνο, τόνισε ο ΟΗΕ την Κυριακή.

Οι βομβαρδισμοί είχαν, μεταξύ άλλων στόχο, εγκαταστάσεις ύδρευσης.


Στις 13 Ιουνίου, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της αεροπορίας της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, άρχισαν μια επιχείρηση για να ανακτήσουν την πόλη Χοντάιντα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, στην Ερυθρά Θάλασσα.


Πυλώνας της συμμαχίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν στην επίθεση από αέρος αλλά και με χερσαίες δυνάμεις, ανακοίνωσαν στις αρχές Ιουλίου ότι αναστέλλουν την επιχείρηση στην πόλη, για να δώσουν μια ευκαιρία στην προσπάθεια του ΟΗΕ να μεσολαβήσει για να βρεθεί λύση.

Οι βομβαρδισμοί ωστόσο συνεχίστηκαν σε άλλους τομείς υπό τον έλεγχο των ανταρτών μετά την παύση των επιχειρήσεων που ανήγγειλαν τα ΗΑΕ.

«Την 26η, 27η και 28η Ιουλίου, έγιναν πλήγματα κοντά σε ένα κέντρο αναπαραγωγικής υγείας και ένα εργαστήριο στη Χοντάιντα και προκλήθηκαν ζημιές σε ένα σύστημα αποχέτευσης στη Ζάμπιντ, καθώς και σε έναν σταθμό ύδρευσης ο οποίος τροφοδοτεί με νερό την πόλη Χοντάιντα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο της συντονίστριας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Υεμένη, της Λίσε Γκράντε.


«Τα πλήγματα αυτά θέτουν αθώους αμάχους σε ακραίο κίνδυνο», συνεχίζει το κείμενο, τονίζοντας ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν «θέτουν υπό αμφισβήτηση» όλες τις ανθρωπιστικές προσπάθειες. Το γραφείο της Γκράντε τονίζει πως οι βομβαρδισμοί δημιουργούν τον κίνδυνο να ξεσπάσει «μια επιδημία που θα είναι αδύνατον να σταματήσουμε».


Πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό της Υεμένης με τις οποίες ήλθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσαν ότι έγιναν αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ στην επαρχία, σε αντίποινα για την επίθεση των Χούθι εναντίον δύο σαουδαραβικών δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα την Τετάρτη.


Από το 2015 μέχρι σήμερα η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρεθεί στα πρόθυρα λιμού. Η χώρα εξαρτάται από τις εισαγωγές για την κάλυψη του 90% της ζήτησης για τρόφιμα και από αυτές τις εισαγωγές, το 70% μπαίνει στη χώρα από το λιμάνι στη Χοντάιντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Τέλος στο Προστατευτικό Καθεστώς για Αφγανούς – Κίνδυνος Απέλασης για 9.000 Πρόσφυγες

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στο καθεστώς προστασίας για Αφγανούς πολίτες – Κίνδυνος απέλασης για 9.000 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Kristi Noem, τερματίζει το Προστατευτικό Καθεστώς για χιλιάδες Αφγανούς - Οργή από ανθρωπιστικές οργανώσεις και προειδοποιήσεις για μαζικές απελάσεις
LIFO NEWSROOM
Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Διεθνή / Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συχνά υποδείξει το 2030 ως τον στόχο για τις πρώτες εντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο
LIFO NEWSROOM
Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Διεθνή / Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Θέρετρα γκολφ, επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και κρατικά κεφάλαια πυκνώνουν τις σκιές σύγκρουσης ιδιωτικών και δημόσιων συμφερόντων, εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στον Κόλπο
LIFO NEWSROOM
Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Ανάλυση / Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Τα αίτια και οι στρατηγικές συνέπειες της απόφασης του PKK να καταθέσει τα όπλα και να διαλύσει την ένοπλη πτέρυγα του, στο πλαίσιο της αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ