Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα έκδοσης Αυστραλού στρατολόγου του ΙSIS

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα έκδοσης Αυστραλού στρατολόγου του ΙSIS Facebook Twitter
1

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των αρχών της Αυστραλίας για την έκδοση ενός Αυστραλού πολίτη που θεωρείται από τους σημαντικότερους στρατολόγους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Πρόκειται για τον Νιλ Πράκας, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Μελβούρνη και φέρεται να συνδέεται με διάφορες συνωμοσίες με σκοπό τη διάπραξη επιθέσεων στην επικράτεια της Αυστραλίας, ενώ έχει εμφανιστεί σε προπαγανδιστικά βίντεο και φυλλάδια του ISIS.

Ο Πράκας κατηγορείται ότι στρατολογούσε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από την Αυστραλία στην τζιχαντιστική οργάνωση και ότι ενεθάρρυνε τρομοκρατικές ενέργειες.

Την εξέλιξη σχετικά με την απόφαση μη έκδοσης, που καταφέρει πλήγμα στις προσπάθειες της Καμπέρας να τον προσαγάγει ενώπιον της αυστραλιανής δικαιοσύνης, γνωστοποίησε σήμερα η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.

«Είμαστε απογοητευμένοι που το κακουργιοδικείο της Κιλίς της Τουρκίας απέρριψε το αίτημα για την έκδοση του Νιλ Πράκας στην Αυστραλία», ανέφερε η Μπίσοπ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΞ. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις τουρκικές αρχές καθώς εξετάζουν το εάν θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση σχετικά με την έκδοση», πρόσθεσε.

Η Καμπέρα πιέζει στην Άγκυρα να προχωρήσει στην έκδοση του Πράκας αφότου είχε συλληφθεί στην Τουρκία πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Η εφημερίδα Daily Telegraph της Αυστραλίας ανέφερε ότι αρχικά το δικαστήριο έδωσε εντολή ο Νιλ Πράκας να αποφυλακιστεί, αλλά κατόπιν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει της τουρκικής νομοθεσίας διότι φέρεται να είναι μέλος του ISIS.

Εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας στην Κωνσταντινούπολη είπε πως προς το παρόν δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο. Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αυστραλία δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση.

Οι σχέσεις της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων της που καταδιώκουν το ISIS, ιδίως των ΗΠΑ, έχουν τεθεί σε δοκιμασία επειδή η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τη συριακή κουρδική οργάνωση YPG, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Οι αρχές της Αυστραλίας είχαν επιβάλει το 2015 οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Πράκας, προειδοποιώντας ότι οποιοδήποτε πρόσωπο του προσέφερε οικονομική βοήθεια θα αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε ανακοινώσει εσφαλμένα το 2016, βασιζόμενη σε πληροφορίες που της είχαν δώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι ο Πράκας σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Μοσούλη του Ιράκ. Αργότερα, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στη ζωή.

Οι αρχές της Αυστραλίας αύξησαν το επίπεδο όπου κατατάσσουν την τρομοκρατική απειλή σε «υψηλό» το 2015, επικαλούμενες την πιθανότητα να διαπράξουν επιθέσεις στην επικράτεια της χώρας Αυστραλοί που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στο Ιράκ ή στη Συρία.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, θερμή σύμμαχος των ΗΠΑ που υποστηρίζει σθεναρά τη δράση τους εναντίον του ISIS στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, εκτιμά πως πάνω από 100 Αυστραλοί είχαν πάει στις δύο χώρες και είχαν πολεμήσει στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια