Γιατί η Γερμανία μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής για το ΝΑΤΟ

Γιατί η Γερμανία μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής για το ΝΑΤΟ Facebook Twitter
0

Στο τι πραγματικά οφείλει η Γερμανία στο ΝΑΤΟ αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος σήμερα.

Ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έβαλε εκ νέου κατά της Γερμανίας, επιρρίπτοντας στο Βερολίνο ανεπαρκείς αμυντικές δαπάνες. Κατά πόσο ευσταθεί αυτό όμως;

Διαρκής άνοδος των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας

Η παραίνεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ έχει ως βάση τον στόχο που είχαν θέσει τα μέλη του οργανισμού στη Σύνοδο Κορυφής τους το 2014 στην Ουαλία: έως το 2024 κάθε χώρα-μέλος να δαπανά το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.

Ο στόχος αυτός αποτέλεσε και αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, με το ΝΑΤΟ να αποφασίζει να ενισχύσει το ανατολικό του μέτωπο, κάτι που απαιτούσε αύξηση των πόρων και περισσότερα στρατεύματα.

Από τότε οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανία σημειώνουν διαρκή αύξηση – σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης οι δαπάνες αυξήθηκε κατά 17% μεταξύ 2013 και 2017. Φέτος οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ανέρχονται σε 39 δις ευρώ και του χρόνου θα σημειώσουν νέο «άλμα» στα 43 δις.

Πρόκειται για τη δεύτερη σε μέγεθος κατηγορία δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Βαθμιαία αναμένεται να καλυφθούν και οι σημαντικές εξοπλιστικές ελλείψεις που παρουσιάζουν σήμερα οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει, η Γερμανία βρίσκεται ακόμη μακριά από τον στόχο του 2% (1,24% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες). Αυτό οφείλεται βεβαίως και στο μέγεθος του ΑΕΠ της Γερμανίας, το οποίο μεγεθύνεται κατά περίπου 2% κάθε χρόνο.

Εάν η γερμανική κυβέρνηση θέλει να πετύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ έως το 2024, θα πρέπει να σχεδόν να διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για έναν άφθαστο στόχο, ειδικά σε καιρούς που επιχειρείται η σταδιακή αποκλιμάκωση του κρατικού χρέους.

Η Γερμανία δεν είναι όμως η μόνη χώρα που δυσκολεύεται να πιάσει τον νατοϊκό στόχο. Αυτόν πέτυχαν το 2017 άλλωστε μόλις έξι εκ των 29 κρατών-μελών της συμμαχίας: οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πολωνία και η Ρουμανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI.

«Πρωταθλητής» στις αμυντικές δαπάνες οι ΗΠΑ

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι ΗΠΑ, η χώρα με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως. Μέρος των δαπανών αυτών επενδύουν οι ΗΠΑ στην προστασία των ευρωπαίων συμμάχων τους, κάτι που εξυπηρετεί σαφώς και τα δικά τους συμφέροντα στο πεδίο της πολιτικής ασφαλείας.

Αυτά τα κονδύλια δεν περικόπηκαν ούτε από τον πρόεδρο Τραμπ. Το αίτημα για αύξηση αμυντικών δαπανών εκ μέρους των ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν είναι καινούριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος το διατυπώνει ωστόσο με ασυνήθιστα επιτακτικό τρόπο, συνδυάζοντας μάλιστα δύο αιχμές κατά της Γερμανίας: από τη μία ότι διαθέτει υπερβολικά υψηλό εμπορικό πλεόνασμα ενώ ταυτόχρονα οι αμυντικές της δαπάνες είναι πολύ χαμηλές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τονίσει ότι η Γερμανία «χρωστά στο ΝΑΤΟ τεράστια ποσά» και επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι υποσκάπτει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και δίνει κακό παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες μέλη.

Το Βερολίνο αντικρούει τις αιχμές του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι «όλοι οι σύμμαχοι έχουν αυξήσει τον αμυντικό τους προϋπολογισμό, μερικοί μάλιστα αισθητά. Κι εμείς το πράξαμε αυτό», διεμήνυσε η καγκελάριος Μέρκελ σε δηλώσεις της ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σπουδαία συμβολή της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο αμιγώς χρηματοδοτικό κομμάτι.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνωρίζει την ίδια ώρα τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ως το 2024 οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας δεν θα υπερβούν το 1,5%.

«Το 1,5% δεν είναι 2%», σχολιάζει μεν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ωστόσο τονίζει τη σημασία της συνοχής του οργανισμού. Αυτή αναμένεται να τεθεί σε σκληρή δοκιμασία με τους διαξιφισμούς περί οικονομικής συνεισφοράς που προβλέπεται να σημειωθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια followers μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανικό λαό»
NEWSROOM
Βρετανία: Οι Τόρις υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό του φύλου

Διεθνή / Βρετανία: Όχι στον αυτοπροσδιορισμό, φύλο είναι μόνο το βιολογικό, λένε οι Τόρις για τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό

Αν εκλεγούν στις 4 Ιουλίου, οι Συντηρητικοί και ο Ρίσι Σούνακ υπόσχονται να ξαναγράψουν τον νόμο περί ισότητας ώστε οι προστασίες που κατοχυρώνει να ισχύουν μόνο για το βιολογικό φύλο ενός ατόμου
NEWSROOM
Ο «γάμος της χρονιάς» στη Βρετανία στις 7 Ιουνίου: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Ουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Ο 33χρονος Χιου Γκρόσβενορ είναι ο πλουσιότερος Βρετανός κάτω των 40 ετών και νονός του πρίγκιπα Άρτσι - Θα είναι καλεσμένος στο γάμο του ο πρίγκιπας Χάρι;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM