ΟΑΣΕ για τουρκικές εκλογές: Άνιση μεταχείριση υποψηφίων και περιορισμοί σε θεμελιώδεις ελευθερίες

ΟΑΣΕ για τουρκικές εκλογές: Άνιση μεταχείριση υποψηφίων και περιορισμοί σε θεμελιώδεις ελευθερίες Facebook Twitter
EPA/ERDEM SAHIN
0

Για πλήγμα σε θεμελιώδεις ελευθερίες και αδικαιολόγητα ευνοϊκή μεταχείριση στα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο του προέδρου Ερντογάν και του κόμματός του, έκανε λόγο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ασκώντας έντονη κριτική για τους όρους, με τους οποίους εξελίχθηκε η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την έκθεση των διεθνών παρατηρητών του του ΟΑΣΕ, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν ίσες ευκαιρίες στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης κατά την προεκλογική εκστρατεία, ενώ το ίδιο συνέβη και στα μέσα ενημέρωσης.

«Οι περιορισμοί που είδαμε σε θεμελιώδεις ελευθερίες επέδρασαν σ' αυτές τις εκλογές. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα άρει αυτούς τους περιορισμούς το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινάσιο Σάντσεθ Αμόρ, επικεφαλής της βραχυπρόθεσμης αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Τουρκία.

«Την ημέρα των εκλογών οι διαδικασίες γενικά ακολουθήθηκαν, παρόλο που σημαντικά νομικά μέτρα συχνά παραλείφθηκαν στη διάρκεια της καταμέτρησης» των ψήφων, πρόσθεσε παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους το κείμενο της προκαταρκτικής έκθεσης.

Όπως επεσήμανε, ορισμένα ψηφοδέλτια δεν ήταν σφραγισμένα από τις αρμόδιες επιτροπές των εκλογικών τμημάτων και τα ψηφοδέλτια δεν καταγράφονταν συστηματικά όταν παραδίδονταν στα εκλογικά τμήματα, μια παρατυπία που χαρακτηρίζεται στην έκθεση «σοβαρή».

Επισημαίνοντας «περιορισμούς» στους οποίους υποβλήθηκαν ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές, στο κείμενο αναφέρεται πως «οι αρνητικές εκτιμήσεις (των παρατηρητών) συνδέονταν συχνά με την παρουσία μη εγκεκριμένου προσωπικού, συχνά αστυνομικών, που μερικές φορές επενέβαιναν στη διαδικασία».

Στην έκθεση του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογραμμίζονται επίσης οι άνισες συνθήκες της προεκλογικής εκστρατείας των διαφόρων κομμάτων, κυρίως όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, καθώς το κυβερνών κόμμα και ο απερχόμενος πρόεδρος είχαν «πιο ευνοϊκή» κάλυψη.

«Τα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα οποία η δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν προσέφεραν στους ψηφοφόρους ισορροπημένες πληροφορίες για τους διάφορους υποψηφίους», σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ.

Παρόλα αυτά, οι διεθνείς παρατηρητές που αναπτύχθηκαν για τις τουρκικές εκλογές, εκτίμησαν ότι οι υποψήφιοι μπόρεσαν να μεταδώσουν το μήνυμά τους στο κοινό.

«Παρόλο που δεν υπήρξαν ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι από τους υποψηφίους μπόρεσαν να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στο κοινό», αναφέρει η κοινή αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης στην προκαταρκτική έκθεσή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM