Η ΕΕ υπόσχεται οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιορδανία

Η ΕΕ υπόσχεται οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιορδανία Facebook Twitter
Η Ε.Ε. «θέλει να υποστηρίξει την Ιορδανία με όλα τα πιθανά μέσα, ιδίως οικονομικά», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Αμάν, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι. (EPA/ANDRE PAIN)
0

Η  Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε την Κυριακή τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας από μέρους της Ε.Ε. στην Ιορδανία, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, μερικές ημέρες μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα για μία εβδομάδα και πλέον.

Η Ε.Ε. «θέλει να υποστηρίξει την Ιορδανία με όλα τα πιθανά μέσα, ιδίως οικονομικά», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Αμάν.

Υπέγραψε παράλληλα μια συμφωνία για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 20 εκατ. ευρώ που «προορίζεται για την υποστήριξη έργων υπέρ των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων» στο χασεμιτικό βασίλειο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί «ισχνή» την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης το 2018 στην Ιορδανία, όπου το 18,5% του ενεργού πληθυσμού μαστίζεται από την ανεργία και το 20% ζει στο όριο της φτώχειας. Η χώρα εξάλλου φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο.

Η χώρα, που γειτονεύει με τη Συρία, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ιράκ, είχε δεσμευθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής σε αντάλλαγμα για ένα δάνεια αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας της.

Αλλά η Ιορδανία συγκλονίστηκε για μία εβδομάδα και πλέον από καθημερινές ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης των τιμών και ενός σχεδίου νόμου που αυξάνει τη φορολογία εισοδήματος.

Η Ε.Ε. προσφέρει υποστήριξη στην Ιορδανία σε διάφορους τομείς, ειδικά τον ενεργειακό και τον ανθρωπιστικό, η οποία συνολικά έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το 2016, είπε η Μογκερίνι, η οποία επέμεινε ότι το Αμάν είναι «ζωτικό» ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή.

Η Ιορδανία, η οποία είχε υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. το 2002, ωφελείται από τα τέλη του 2010 από ένα «προχωρημένο καθεστώς», το οποίο ανοίγει τον δρόμο ιδίως σε επιπρόσθετες εμπορικές ανταλλαγές.

Μια συνάντηση στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας οδήγησε επίσης την Κυριακή στην ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ ότι θα χορηγήσουν οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 2,5 δισ. δολαρίων στην Ιορδανία για να βοηθήσουν το βασίλειο να «βγει από την οικονομική κρίση» που το πλήττει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM