Συρία: Το Ισραήλ έριξε 70 πυραύλους σε ιρανικές θέσεις - Η απάντηση της Δαμασκού

Συρία: Το Ισραήλ έριξε 70 πυραύλους σε ιρανικές θέσεις - Η απάντηση της Δαμασκού Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI
0

Τουλάχιστον 23 ένοπλοι, 5 Σύροι στρατιώτες και 18 μέλη των συμμαχικών δυνάμεων των συριακών αρχών έχασαν τη ζωή τους από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των στρατιωτών των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που σκοτώθηκαν βρίσκεται ένας αξιωματικός, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε δεκάδες ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε 28 αεροπλάνα και έριξε 70 πυραύλους κατά των ιρανικών υποδομών στη Συρία και διευκρινίζει ότι οι μισοί από τους πυραύλους καταστράφηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

«28 ισραηλινά αεροπλάνα F-15 και F-16 μετείχαν στα πλήγματα και έριξαν 60 πυραύλους 'αέρος-εδάφους' σε πολλές συριακές περιοχές», σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του την οποία επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Περισσότεροι από 10 τακτικοί πύραυλοι 'εδάφους-εδάφους' ρίφθηκαν από το Ισραήλ», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

«Υπό το πρόσχημα της απάντησης στα πυρά που είχαν στόχο ισραηλινές θέσεις στο Γκολάν», τα πλήγματα αυτά έγιναν στις 10 Μαΐου μεταξύ της 01:45 και των 03:45 τοπική ώρα, διευκρινίζει.

Αυτοί οι πύραυλοι είχαν στόχο «θέσεις των ιρανικών δυνάμεων και θέσεις που συνδέονται με το σύστημα της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στη ζώνη της Δαμασκού και στο νότιο τμήμα της Συρίας», σύμφωνα με το υπουργείο.

«Οι ζημιές που υπέστησαν οι ιρανικές δυνάμεις και οι συριακές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές αξιολογούνται τώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Σήμερα το πρωί η Μόσχα κάλεσε το Ιράν και το Ισραήλ να δείξουν «αυτοσυγκράτηση», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της.

«Είχαμε επικοινωνία με τις δύο πλευρές, τους ζητήσαμε να δείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, προσθέτοντας: «Αυτό προκαλεί σε όλον τον κόσμο ανησυχία».

Τα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στο συριακό έδαφος συνιστούν μια «νέα φάση» στον πόλεμο στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η σιωνιστική οντότητα (σ.σ.: το Ισραήλ) και αυτοί που την υποστηρίζουν ενεπλάκησαν με άμεσο τρόπο στην αντιπαράθεση. (...) Αυτό είναι δείκτης (της έναρξης) μιας νέας φάσης στον πόλεμο», ανακοίνωσε η συριακή διπλωματία, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Αυτή η πολεμοχαρής στάση της σιωνιστικής οντότητας το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει τις εντάσεις στην περιοχή και να απειλήσει, κατά συνέπεια, τη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε το συριακό υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Με Ουίλιαμ και Κέιτ στο πλευρό του περπάτησε προς τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα περπάτησαν μέχρι τον ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, συνοδευόμενοι από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ, καθώς και τα παιδιά τους
THE LIFO TEAM