No.1

Διορία μέχρι τα μεσάνυχτα έδωσε η Μέι στουν Πούτιν, για εξηγήσεις στην υπόθεση του Ρώσου πρώην κατασκόπου

Διορία μέχρι τα μεσάνυχτα έδωσε η Μέι στουν Πούτιν, για εξηγήσεις στην υπόθεση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Facebook Twitter
Ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από τις 4 Μαρτίου, που βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της βρετανικής πόλης Σάλσμπερι. EPA/NEIL HALL
0

Διορία έως τα μεσάνυχτα έχει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να δώσει εξηγήσεις στη Βρετανία, σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου με μια στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτική ουσία, η οποία παρασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, από τις 4 Μαρτίου που βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της βρετανικής πόλης Σάλσμπερι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» να ευθύνεται η Μόσχα για την επίθεση.

Είτε το ρωσικό κράτος είναι άμεσα υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση, είτε επέτρεψε ο νευροτοξικός παράγοντας, που ανήκει στη σειρά νευροτοξικών παραγόντων Novichok (Σ.τ.Σ. σειρά νευροπαραλυτικών ουσιών που παρασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση μεταξύ 1970- 1980) να φθάσει στα χέρια άλλων, κατήγγειλε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια αυτής της «τυφλής και παράτολμης» επίθεσης, σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό: το πρώτο είναι μιας «στοχευμένης ενέργειας» του ρωσικού κράτους και το δεύτερο να «χάθηκε ο έλεγχος» από τις ρωσικές αρχές της δηλητηριώδους αυτής ουσίας.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι εκλήθη ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το πώς αυτή η ουσία χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό της 4ης Μαρτίου.

«Εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη απάντηση, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με την παράνομη χρήση βίας από το ρωσικό κράτος εναντίον της Βρετανίας», επισήμανε.

Η Μέι προειδοποίησε τον Πούτιν, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ότι αν δεν δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις θα επιβληθούν «πολύ πιο εκτεταμένα» μέτρα εναντίον της 1,5 τρισ. δολαρίων ρωσικής οικονομίας.

Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στην εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Μόσχα πιθανόν να ευθύνεται, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημοσίως την υπόθεση.

Νωρίτερα πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον προς το Λονδίνο, το οποίο χαρακτήρισε «στενότερο σύμμαχο» της Αμερικής, χωρίς ωστόσο να κατηγορήσει τη Ρωσία για την επίθεση.

Από την πλευρά της και η Ε.Ε. δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Βρετανίας, η οποία σε έναν χρόνο και πλέον αναμένεται να αποχωρήσει από το μπλοκ.

Η Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την αλληλεγγύη του.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τη χρήση κάθε τύπου νευροτοξικού παράγοντα φρικτή και απολύτως απαράδεκτη.

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM