Αναστασιάδης: Oι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ εμποδίζουν την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό

Αναστασιάδης: Oι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ εμποδίζουν την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό Facebook Twitter
0

Οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν την ορθότητα των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στη συνάντησή του με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε τις γνωστές του ιδέες για το πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας διάλογος στο Κυπριακό, που να έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης. «Νοουμένου» πρόσθεσε «ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις ενέργειες, που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε στην κ. Σπέχαρ πως «ενόσω παραμένουν σε εξέλιξη οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι εφικτή η επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε σαφές στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν υπάρχει διασύνδεση του φυσικού αερίου με το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι για το θέμα των υδρογοναθράκων υπάρχει σύγκλιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που δεν έχει αμφισβητηθεί. «Άρα» πρόσθεσε «όσα ισχυρίζεται η Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κ. Σπέχαρ θα μεταφέρει τις ιδέες του Ν. Αναστασιάδη στον γγ των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένης και της θέσης του για τα τεκταινόμενα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, εξάλλου, επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ότι η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθλιν Ντόχερτι, βρίσκεται στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρεξ Τίλερσον, και τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βες Μίτσελ. Η κ. Ντόχερτι θα έχει, επίσης, επαφές με άλλους πρέσβεις χωρών της περιοχής. Όπως σημειώνει η αμερικανική πρεσβεία, συχνά ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προσκαλεί πρέσβεις της περιοχής να τον συναντήσουν κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στο εξωτερικό.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, με μήνυμα στον λογαριασμό της στο twitter, τονίζει ότι υποστηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε την Τουρκία ότι με τις ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Μιλώντας σε εκπομπή της RAI, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι η παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία «καταδεικνύει την απομάκρυνση της Άγκυρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και χαρακτήρισε «αχρείαστη πρόκληση» την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου Σαϊπέμ 12.000 από το τουρκικό ναυτικό στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες για την ειρήνη, χωρίς όμως αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ ο Ζελένσκι εκφράζει ανησυχίες πως η απομάκρυνση των ΗΠΑ ωφελεί μόνο τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επέλαση στη Λωρίδα της Γάζας - Εισήλθαν μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από δύο μήνες αποκλεισμού
LIFO NEWSROOM
Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Διεθνή / Τέλος οι εξαγωγές πουλερικών της Βραζιλίας προς την ΕΕ λόγω γρίπης των πτηνών

Μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε εμπορική φάρμα, η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να εκδίδει τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά – Πλήγμα για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μπεν Κόεν: Πως ο συνιδρυτής της Ben & Jerry's συνδυάζει τον ακτιβισμό με την επιχειρηματικότητα

Διεθνή / Πώς ο συνιδρυτής των Ben & Jerry's έκανε την επιχειρηματικότητα εργαλείο πολιτικής ανυπακοής

Ο 74χρονος είναι γνωστός για την ενασχόλησή του με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, έχοντας τοποθετηθεί για θέματα που αφορούν τη φυλετική ισότητα, τον ρόλο του χρήματος στην πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα
LIFO NEWSROOM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει θεωρία συνωμοσίας για τον καρκίνο του Τζο Μπάιντεν

Τα τελευταία χρόνι ο Μασκ είτε έχει υιοθετήσει είτε έχει φλερτάρει με τις θεωρίες συνωμοσίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων - από την πολιτική βία και την εκλογική νοθεία έως τα αντισημιτικά και ακροδεξιά αφηγήματα
LIFO NEWSROOM