Ιράν: Η Δύση χρησιμοποίησε σαύρες ως «πυρηνικούς κατασκόπους»

Ιράν: Η Δύση χρησιμοποίησε σαύρες ως «πυρηνικούς κατασκόπους» Facebook Twitter
EPA/ARMANDO BABANI
0

Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε σήμερα πως Δυτικοί είχαν χρησιμοποιήσει σαύρες και χαμαιλέοντες, που μπορούν «να προσελκύουν ατομικά κύματα», για να κατασκοπεύουν το Ιράν και το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Ο Χασάν Φιρουζαμπαντί, ο οποίος είναι σήμερα στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απαντούσε σε ερωτήσεις τοπικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις οικολόγων στη χώρα.

Ενώ δήλωσε πως δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για τις συλλήψεις αυτές, υποστήριξε πως η Δύση έχει χρησιμοποιήσει συχνά τουρίστες, επιστήμονες και οικολόγους για να διεξαγάγει κατασκοπεία στο Ιράν.

«Πριν από χρόνια, κάποιοι είχαν έρθει στο Ιράν για να συγκεντρώσουν βοήθεια για την Παλαιστίνη (...). Είχαμε αμφιβολίες για το δρομολόγιο που είχαν επιλέξει», δήλωσε ο Φιρουζαμπαντί μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ILNA που συνδέεται με τους μεταρρυθμιστές.

«Βρήκαμε στην κατοχή τους ποικιλία ειδών ερπετών της ερήμου, όπως σαύρες και χαμαιλέοντες. Ανακαλύψαμε πως το δέρμα αυτών των ζώων τραβάει τα ατομικά κύματα και πως δρούσαν σαν πυρηνικοί κατάσκοποι που επεδίωκαν να εντοπίσουν τα ορυχεία ουρανίου καθώς και τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τον θάνατο στη φυλακή ενός φημισμένου Ιρανο-καναδού πανεπιστημιακού και οικολόγου και τη σύλληψη συναδέλφων του.

Ο Καβούς Σεγέντ Εμαμί, 63 ετών, ήταν ο διευθυντής του Ιδρύματος για την περσική πανίδα, που ασχολείται με την προστασία ειδών που απειλούνται στο Ιράν.

Είχε συλληφθεί στις 24 Ιανουαρίου και η οικογένειά του ενημερώθηκε την Παρασκευή πως «αυτοκτόνησε» στη φυλακή.

Ένας δικαστικός αξιωματούχος υποστήριξε την Κυριακή πως ο Εμαμί είχε ομολογήσει εγκλήματα που συνδέονται με μια έρευνα για κατασκοπεία και πως επτά μέλη του ιδρύματός του βρίσκονται υπό κράτηση.

Εξέχοντες ιρανοί πανεπιστημιακοί έγραψαν χθες Δευτέρα στον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για να ζητήσουν εξηγήσεις για τη φερόμενη «αυτοκτονία» του Σεγέντ Εμαμί στη φυλακή, αμφισβητώντας αυτή την εκδοχή για τα γεγονότα, ενώ η οικογένειά του ζητάει να πραγματοποιηθεί νεκροτομή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χέγκσεθ χρησιμοποίησε πολλαπλές συνομιλίες Signal για επίσημες υποθέσεις του Πενταγώνου

Διεθνή / Signal Gate: Ο Χέγκσεθ χρησιμοποιούσε εκτεταμένα την εφαρμογή για υποθέσεις του Πενταγώνου

Ο Πιτ Χέγκσεθ φέρεται να χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Signal για ευαίσθητες συνομιλίες με συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς του σχετικά με επιχειρήσεις του Πενταγώνου, παρακάμπτοντας επίσημα δίκτυα επικοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Διεθνή / Το Ισραήλ επανασχεδιάζει τον χάρτη της Γάζας και περιορίζει τους Παλαιστίνιους στο ένα τρίτο του θύλακα

Από την παραβίαση της εκεχειρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κηρύξει περίπου το 70% της Γάζας είτε στρατιωτική «κόκκινη ζώνη» είτε περιοχή υπό εκκένωση
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Η Τουρκία κατηγορείται από το Ισραήλ για χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ μέσω πτήσεων μετρητών. Αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων και των διεθνών αντιδράσεων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Το Ισραήλ εγκαινιάζει νέα στρατιωτική φάση στη Γάζα, εγκαταλείποντας τις σύντομες επιδρομές υπέρ μιας μακρόχρονης κατοχής. Ο ρόλος Τραμπ, οι διεθνείς αντιδράσεις και οι κίνδυνοι για ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Διεθνή / Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Νέες επιθέσεις με drones και εκρήξεις συγκλονίζουν το Πορτ Σουδάν – Η προσωρινή πρωτεύουσα του Σουδάν γίνεται στόχος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών
LIFO NEWSROOM