Πέθανε η Naomi Parker Fraley, η γυναίκα που ενέπνευσε την θρυλική εικόνα της «Rosie the Riveter»

Πέθανε η Naomi Parker Fraley, η γυναίκα που ενέπνευσε την θρυλική εικόνα της «Rosie the Riveter» Facebook Twitter
0

Η γυναίκα που θεωρείται πως ενέπνευσε τον καλλιτέχνη J. Howard Miller να δημιουργήσει το θρυλικό πόστερ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου «Rosie the Riveter» πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 96 ετών, επιβεβαίωσε σήμερα η οικογένειά της στους The New York Times.

Η Naomi Parker Fraley πόζαρε για την φωτογραφία το 1942 όταν εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο της Καλιφόρνια. 

Η διάσημη φωτογραφία, που απεικονίζει την Fraley με λυγισμένο χέρι και φέρει τη λεζάντα «We can do it!» έγινε παγκόσμιο σύμβολο του φεμινισμού και μέσα στα χρόνια αναπαράχθηκε δεκάδες φορές από αντίστοιχες διάσημες και μη γυναίκες. 

Πέθανε η Naomi Parker Fraley, η γυναίκα που ενέπνευσε την θρυλική εικόνα της «Rosie the Riveter» Facebook Twitter

Η «Rosie the Riveter» συμβόλιζε όλες τις Αμερικανίδες που δούλευαν σε εξοντωτικές συνθήκες στα εργοστάσια για να κατασκευάσουν όπλα και προμήθειες για τους άντρες σταρτιώτες οι οποίοι προσπαθούσαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να κατατροπώσουν τη ναζιστική απειλή.

Ωστόσο για πολλές δεκαετίες η Fraley δεν είχε ταυτοποιηθεί ως το μοντέλο της φωτογραφίας και πολλοί θεωρούσαν πηγή έμπνευσης μια άλλη εργάτρια στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Η ίδια αναγνωρίστηκε ευρέως ως «Rosie the Riveter» το 2016, όταν ο ακαδημαϊκός James J. Kimble από το Seton Hall University δημοσίευσε ένα άρθρο όπου αποκάλυπτε την ταυτότητά της κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, που διήρκεσε έξι χρόνια.

Η Naomi Parker Fraley είχε γεννηθεί στην Τούλσα της Οκλαχόμα. Μετά την ιαπωνική επίθεση στο Pearl Harbor, εργάστηκε στο Naval Air Station της Αλαμήντα στην Καλιφόρνια.

Πέθανε η Naomi Parker Fraley, η γυναίκα που ενέπνευσε την θρυλική εικόνα της «Rosie the Riveter» Facebook Twitter
Η φωτογραφία της Naomi Parker Fraley που φέρεται να ενέπνευσε την αφίσα της «Rosie the Riveter».
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM