Deutsche Welle: Στο «κενό» οι έρευνες της ΕΕ για τα Panama Papers - Πολλά κράτη δεν συνεργάστηκαν

Deutsche Welle: Στο «κενό» οι έρευνες της ΕΕ για τα Panama Papers - Πολλά κράτη δεν συνεργάστηκαν Facebook Twitter
0

Χωρίς θεαματικά αποτελέσματα ολοκληρώνεται η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για υποθέσεις φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκαν στα «Panama Papers».

Για «απροθυμία» συγκεκριμένων κρατών-μελών να συμβάλουν στη διερεύνηση κάνει λόγο η Deutsche Welle.

Όπως αναφέρεται, 25 ακροάσεις, έντεκα υπομνήματα και επτά επισκέψεις για επιτόπια έρευνα κατέγραψε η ειδική επιτροπή για τα Panama Papers που είχε συσταθεί το 2016 υπό την προεδρία του Γερμανού, Βέρνερ Λάνγκεν.

Συμπέρασμα: Η «έλλειψη συνεργασίας» μεταξύ θεσμικών οργάνων, αλλά και κρατών-μελών εμποδίζει την ουσιαστική καταπολέμηση της νόμιμης φοροαποφυγής. Την Τετάρτη το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει σχετικό ψήφισμα, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει αβέβαιο μέχρι την τελευταία στιγμή. Και αυτό γιατί εκκρεμούν πολλές τροπολογίες που ουσιαστικά αποδυναμώνουν την ουσία της έρευνας.

Αλλά ο εκπρόσωπος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Πέτερ Σίμον δεν καταθέτει τα όπλα. «Η συνεργασία των κρατών-μελών είναι ανεπαρκής, γιατί κανένα κράτος δεν πάει να βγάλει τα μάτια του άλλου» λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Μόνο αν εμείς ως Κοινοβούλιο προχωρήσουμε ενωμένοι, ανεξαρτήτως του ποια κυβέρνηση έχει την εξουσία στις χώρες μας, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις φορολογικές οάσεις και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αλλά βεβαίως ελπίζω να καταλήξουμε σε καλύτερους καταλόγους που να περιλαμβάνουν και τις φορολογικές οάσεις εντός ΕΕ».

Αυτό είναι ένα από τα «αγκάθια» της έρευνας. Πολλά κράτη-μέλη εστιάζουν σε φορολογικούς παραδείσους εκτός ΕΕ, ενώ αντιπαρέρχονται το γεγονός ότι και στην Ευρώπη δεν λείπουν τα προνομιακά φορολογικά καθεστώτα για τους ενδιαφερόμενους. Όπως λέει στην Deutsche Welle ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο «η ΟXFAM είχε εκδώσει μία δική της λίστα, μία εβδομάδα πριν η Κομισιόν δημοσιεύσει τη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων.

Σύμφωνα με την ΟXFAM λοιπόν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Μάλτα και Ιρλανδία θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στη λίστα των φορολογικών παραδείσων με βάση τα κριτήρια της Κομισιόν». Μετά από αυτά, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζητούν να κατονομαστούν στο ψήφισμα της Ευρωβουλής οι ευρωπαϊκοί φορολογικοί παράδεισοι. Κι εδώ αποκαλύπτεται η αντίφαση της υπόθεσης, επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος.

«Δεν μου αρέσουν τα παραδείγματα, αλλά τέλος πάντων είμαι υποχρεωμένος να δώσω ένα: Oι Ολλανδοί σοσιαλιστές, οι οποίοι θέλουν να επιβάλλουν φορολογική δικαιοσύνη στον πλανήτη, ας ξεκινήσουν αναιρώντας αυτά που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. Αυτό θα ήταν ένα πολύ ωραίο βήμα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση...», λέει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Δύσκολη η εναρμόνιση της φορολογίας

Η υπόθεση Panama Papers ήρθε στο φως όταν, το 2016, αποκαλύφθηκαν 200.000 εταιρίες-σφραγίδες υπό την ευθύνη του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca στον Παναμά. Κατά τεκμήριο πρόκειται για νόμιμες πρακτικές με στόχο την ελαχιστοποίηση φορολογικών βαρών, οι οποίες εκμεταλλεύονται τις ιδιαιτερότητες ή τα κενά της νομοθεσίας. Καθώς η φορολογία παραμένει εθνική αρμοδιότητα και οι σχετικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προϋποθέτουν ομοφωνία, προφανώς δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ουσιαστικής δράσης, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος στην Deutsche Welle.

«Αυτά τα ζητήματα κυρίως αποφασίζονται σε επίπεδο κυβερνήσεων. Δεν βλέπω πολλές κυβερνήσεις πρόθυμες να συνεργαστούν, ώστε να περιοριστούν οι φορολογικοί παράδεισοι διεθνώς και να πάμε ενωμένοι να κάνουμε μία διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΟΟΣΑ με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και όλους τους ενδιαφερόμενους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται περισσότερο σε επίπεδο συμβολισμού, παρά σε επίπεδο ουσίας και συγκεκριμένης πολιτικής και αυτό είναι επικίνδυνο για την αξιοπιστία τους», υποστηρίζει.

Τις ευθύνες των κρατών-μελών επισημαίνει και ο επικεφαλής της «ειδικής επιτροπής» του Κοινοβουλίου, Βέρνεν Λάνγκεν. Λέει μάλιστα ότι ο ίδιος θα στηρίξει την πρόταση των πολιτικών αντιπάλων του, των σοσιαλδημοκρατών, να κατονομαστούν στο ψήφισμα ευρωπαϊκές χώρες με προφίλ φορολογικού παραδείσου. Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί υπόσχεται ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Υπενθυμίζει δε ότι η σημερινή λίστα της ΕΕ περί φορολογικών παραδείσων περιλαμβάνει 17 χώρες, ενώ την ίδια στιγμή άλλες 47 χώρες έχουν δεσμευθεί να μεταρρυθμίσουν το φορολογικό τους σύστημα.

Πηγή: Deutshe Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Οι 5 φορές που απέδειξε ότι είναι ο πιο γνωστός αντιεμβολιαστής των ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Υγείας προσπάθησε πολλές φορές να αποτάξει τον τίτλο του αντιεμβολιαστή, ωστόσο οι πράξεις και τα λόγια του έως σήμερα αποδεικνύουν το αντίθετο
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Διεθνή / Κασμίρ: Τα χτυπήματα της Ινδίας στο Πακιστάν δείχνουν πώς ο πόλεμος έγινε και πάλι νόρμα

Ο ολοκληρωτικός πόλεμος είναι απίθανος, αλλά η μετατόπιση των στόχων εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η κρίση στο Κασμίρ θα μπορούσε να κλιμακωθεί
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Politico, η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά με τη βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, επικαλούμενα πληροφορίες από πηγές με γνώση των εξελίξεων
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM