Γαλλία: Συνελήφθη Ελβετίδα δημοσιογράφος ενώ έκανε ρεπορτάζ

Γαλλία: Συνελήφθη Ελβετίδα δημοσιογράφος ενώ έκανε ρεπορτάζ Facebook Twitter
0

Μια Ελβετίδα δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες στην περιοχή του Μπριανσόν (Οτ Αλπ) στη Γαλλία συνελήφθη και ανακρίθηκε από τη στρατοχωροφυλακή, ένα περιστατικό που σχολίασε με δηκτικό τρόπο η ελβετική εφημερίδα Le Temps, την ώρα που οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας επιβεβαίωσαν την «εξέτασή» της.


«Δεν τιμά τη Γαλλία από την οποία αξιώνουμε εξηγήσεις και συγγνώμη», έγραψε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Στεφάν Μπενουά Γκοντέ, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα μια «ανυπόφορη επίθεση εναντίον του Τύπου».


Η ειδική απεσταλμένη της εφημερίδας Καρολίν Κριστινάζ είχε επιβιβαστεί το Σάββατο στο αυτοκίνητο ενός κατοίκου του Οτ Αλπ, ο οποίος προσέφερε βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει παράνομα από την Ιταλία στη Γαλλία διασχίζοντας το Κολ ντε λ' Εσέλ (ένα ορεινό πέρασμα σε υψόμετρο 1762 μέτρων). Σε ένα δεύτερο όχημα είχε επιβιβαστεί ένας Γάλλος δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού δικτύου France Culture, ο Ραφαέλ Κραφτ.


Κατά την κατάβαση από το βουνό, συνελήφθησαν από τους στρατοχωροφύλακες, την ώρα που στα δύο οχήματα είχαν επιβιβαστεί τέσσερις πρόσφυγες.


Οι δύο δημοσιογράφοι κλήθηκαν την Κυριακή στο αστυνομικό τμήμα του Μπριανσόν. «Η ανάκριση διήρκησε 2 ώρες» δήλωσε η Κριστινάζ. «Μου είπαν ότι ήθελαν να μάθουν τις οικονομικές μου δυνατότητες για να καθορίσουν το ύψος του προστίμου». Η ίδια εξήγησε ότι την φωτογράφισαν και πήραν τα δακτυλικά της αποτυπώματα.


«Μπροστά στην επιμονή και την πίεση των δύο αστυνομικών, η δημοσιογράφος τους έδωσε τελικά το κινητό της τηλέφωνο, κατόπιν, εξουθενωμένη, τον κωδικό πρόσβασης» κατήγγειλε η Le Temps, που διευκρίνισε ότι οι στρατοχωροφύλακες στο τέλος της επέστρεψαν το τηλέφωνο.


«Όταν εκείνη τους ρώτησε σχετικά με τους λόγους αυτής της ανάκρισης, αυτοί της απάντησαν ότι την ανέκριναν στο πλαίσιο μιας έρευνας σχετικά με την παροχή βοήθειας με στόχο την παράνομη είσοδο, την μετακίνηση και τη διαμονή αλλοδαπών στο γαλλικό έδαφος» εξήγησε η εφημερίδα.


«Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η συνάδελφός μας ήρθε αντιμέτωπη με απόπειρες εκφοβισμού εκ μέρους των στρατοχωροφυλάκων και του εισαγγελέα, την οποία κατηγόρησαν ενώ εκείνη το μόνο που έκανε ήταν να ασκεί το επάγγελμά της», κατήγγειλε ο αρχισυντάκτης.


Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας του Γκαπ Ραφαέλ Μπαγιάν κατηγόρησε τη Le Temps «ότι προέβη σε απόλυτα συκοφαντικές καταγγελίες σε βάρος του». Διαβεβαίωσε ότι «δεν ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς για την ανάκριση της Ελβετίδας δημοσιογράφου παρά μόνο στο τέλος».


Εξήγησε ακόμη ότι στη δημοσιογράφο αναγνώσθηκαν τα δικαιώματά της—«το δικαίωμα εκπροσώπησης από δικηγόρο, να μην κάνει δήλωση και να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή». Σύμφωνα με τον ίδιο «εκείνη τα υπέγραψε».


Η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζει σε ένα δελτίο τύπου ότι «το ότι συμπεριφέρθηκαν σε έναν δημοσιογράφο ως ύποπτο ενώ το μόνο που έκανε ήταν να ασκήσει το επάγγελμά του αποτελεί πρόσκομμα στην ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM