ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Νέο «φρένο» στον Τραμπ: Αμερικανός δικαστής απαγορεύει την απέλαση 200 Ιρακινών μεταναστών

Νέο «φρένο» στον Τραμπ: Αμερικανός δικαστής απαγορεύει την απέλαση 200 Ιρακινών μεταναστών Facebook Twitter
0

Ένας Αμερικανός δικαστής αποφάσισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί ν' απελάσει άμεσα 200 Ιρακινούς μετανάστες που συνελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα υποστούν διώξεις εάν εγκαταλείψουν την χώρα.

 

Ο περιφερειακός δικαστής Μαρκ Γκολντσμίθ στο Μίσιγκαν δήλωσε ότι έχει την εξουσία να διατάξει την αμερικανική κυβέρνηση να κρατήσει τους Ιρακινούς εντός των ΗΠΑ για το χρονικό διάστημα που τα αιτήματα για την απέλασή τους, εξετάζονται από τα δικαστήρια.

 

Στην απόφασή του, ο Γκολντσμίθ τονίζει ότι αν οι Ιρακινοί απελαθούν άμεσα θα εκτεθούν “ σε ουσιαστικό ρίσκο θανάτου, βασανισμού ή άλλης σοβαρής δίωξης, πριν την εξέταση των υποθέσεών τους από αμερικανικό δικαστήριο.”

 

Οι περισσότεροι από τους 199 Ιρακινούς που έχουν συλληφθεί στην περιοχή του Ντιτρόιτ, στο Τενεσί, το Νέο Μεξικό, αλλά και την Καλιφόρνια, είναι Χαλδαίοι Καθολικοί, αλλά και Κούρδοι. Οι δύο ομάδες υποστηρίζουν ότι θα γίνουν στόχοι επιθέσεων στο Ιράκ, καθώς αποτελούν μειονότητες. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει ν' απελάσει 1.400 Ιρακινούς σε ολόκληρο το Ιράκ.

 

Η απέλασή τους, εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ ν' αυξήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης, αλλά και ν' αναγκάσει αριθμό χωρών να δεχτούν πίσω μετανάστες οι οποίοι ζούσαν στις ΗΠΑ.

 

Οι Ιρακινοί που έχουν συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές έχουν σε βάρος τους εντολές απέλασης, ενώ μερικοί από αυτούς, έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα που κυμαίνονται από το παράνομο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, μέχρι τις δολοφονίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης Τραμπ.

 

Ο Γκολντσμίθ υποστηρίζει από την πλευρά του, ότι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια “αντιδρούν πρώτα” στην περίπτωση που απειλούνται συνταγματικά δικαιώματα, ενώ οι ειδικές συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ιρακινοί, του δίνουν την δύναμη να απαγορεύσει την απέλασή τους.

 

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Από την πλευρά του, το υπουργείο, έχει υποστηρίξει ότι μόνο τα μεταναστευτικά δικαστήρια έχουν την εξουσία να λάβουν αποφάσεις για τους Ιρακινούς.

 

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών που εκπροσωπεί τους Ιρακινούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: “Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια πρέπει να μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι σύμφωνες με το νόμο, ειδικότερα όταν τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.”

 

Μερικοί από τους Ιρακινούς που συνελήφθησαν έχουν διαπράξει εγκλήματα πριν από δεκαετίες, ενώ η παραμονή τους στις ΗΠΑ, επιτράπηκε καθώς το Ιράκ μέχρι πρόσφατα αρνούνταν να τους εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα. Αυτό άλλαξε τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Βαγδάτη δέχτηκε να υποδεχτεί όσους απελαθούν από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για ν' απομακρυνθεί η χώρα από την λίστα χωρών για τις οποίες εφαρμόζεται το προεδρικό διάταγμα Τραμπ, για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων μεταναστών στο αμερικανικό έδαφος.

 

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σάντερ Λεβίν από το Μίσιγκαν που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα χαιρέτισε την απόφαση του Γκολντσμίθ τονίζοντας ότι “θα επιτρέψει στα δικαστήρια να μάθουν όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με αυτούς.”

 

Ο Γκολντσμίθ έχει προγραμματίσει ακρόαση για αύριο, στο πλαίσιο των επόμενων βημάτων της δικαστικής διαδικασίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Διεθνή / Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και η ομάδα EMC, δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM