Η Γερμανία απειλεί με απόσυρση των στρατευμάτων της από στρατιωτική βάση στην Τουρκία

Η Γερμανία απειλεί με απόσυρση των στρατευμάτων της από στρατιωτική βάση στην Τουρκία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα πως το κοινοβούλιο θα κληθεί πιθανόν να ψηφίσει για την απόσυρση των στρατευμάτων που εμπλέκονται στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία από τουρκική στρατιωτική βάση, αν η Άγκυρα επιμείνει στην άρνησή της να επιτρέψει την πρόσβαση γερμανών βουλευτών στη βάση αυτή.


Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν πει στο πρακτορείο Ρόιτερς πως μια επίσκεψη γερμανών βουλευτών στους περίπου 250 γερμανούς στρατιωτικούς, που εδρεύουν στο Ιντσιρλίκ για να παρέχουν επιμελητειακή υποστήριξη στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό, δεν θα ήταν κατάλληλη αυτή τη στιγμή.


Η αντιπαράθεση έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες είχαν ενταθεί ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία που απέδωσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.


«Μπορώ μόνο να ελπίσω πως η τουρκική κυβέρνηση θα αλλάξει γνώμη τις ερχόμενες ημέρες. Διαφορετικά, το γερμανικό κοινοβούλιο οπωσδήποτε δεν θα αφήσει τους στρατιώτες στην Τουρκία», δήλωσε ο Γκάμπριελ στη Neue Osnabruecker Zeitung.


Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες Τρίτη πως το Βερολίνο μπορεί να μετακινήσει αλλού τους στρατιώτες του.
Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel αναφέρεται πως η Γερμανία διερευνά το ενδεχόμενο να επαναδιατάξει τους στρατιώτες στην Ιορδανία. Η Berliner Zeitung ανέφερε πως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Πράσινοι και Αριστερά ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία για την απόσυρση των στρατιωτών.


Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σοβαρά έπειτα από μια σειρά διπλωματικών αντιπαραθέσεων.
Η Τουρκία οργίστηκε με την ακύρωση από τη Γερμανία πολιτικών συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και είναι έξαλλη για το γεγονός ότι η Γερμανία χορηγεί άσυλο σε Τούρκους που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.


Το αποτυχημένο πραξικόπημα οδήγησε σε διώξεις στον τουρκικό στρατό, στο δικαστικό σώμα και στη δημόσια υπηρεσία. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως περισσότεροι από 400 τούρκοι πολίτες με διπλωματικά διαβατήρια και άλλες κυβερνητικές άδειες εργασίας έχουν ζητήσει από τότε άσυλο στη Γερμανία.


Η μεγάλης κυκλοφορίας Bild ανέφερε πως δύο τούρκοι στρατηγοί ζήτησαν άσυλο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης αργά χθες.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο στρατηγοί θα μεταφερθούν σε κέντρο προσφύγων στο Γκίσεν, κοντά στη Φρανκφούρτη, αφού πέρασαν τη νύχτα κοντά στο αεροδρόμιο. Η γερμανική αστυνομία και το Γραφείο για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεο του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεό του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε πρόσφατο βίντεο του στα social media θεωρήθηκε ότι μοιράστηκε πλάνα από το εσωτερικό της νέας βασιλικής κατοικίας, όπου μετακόμισαν πριν λίγες ημέρες με την Κέιτ Μίντλετον και τα παιδιά τους
LIFO NEWSROOM
Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Διεθνή / Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τον ρόλο που την καθιέρωσε στη μεγάλη οθόνη, η δημοφιλής καλλιτέχνιδα μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για τις δύσκολες συνθήκες που βίωνε παρασκηνιακά
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΤΑ

Διεθνή / Γαλλία: Σε κατ' οίκον περιορισμό «καταδικάστηκαν» γάτα και ιδιοκτήτρια μετά από καταγγελία γειτόνισσας

Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία στη Γαλλία, ανέφερε πως ο γάτος έμπαινε στον κήπο και κατέστρεφε τα φυτά της - Αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις για τη δικαστική απόφαση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο απόφασης, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Διεθνή / Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε σημείωμά της προς τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗ ότι το δικό της σχέδιο είναι «αντιπρόταση», «εμπνευσμένη» από το αμερικανικό
LIFO NEWSROOM
Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM