Το Ιράκ επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στον πρεσβευτή της Τουρκίας για δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν

Το Ιράκ επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στον πρεσβευτή της Τουρκίας για δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε «τρομοκράτες» τους σιίτες παραστρατιωτικούς οι οποίοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, δήλωσε ένας εκπρόσωπός του.


Το ιρακινό ΥΠΕΞ «επέδωσε στον τούρκο πρεσβευτή επίσημη διαμαρτυρία όσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου για την οργάνωση Χασντ αλ Σαάμπι (σ.σ. «Λαϊκή κινητοποίηση»), διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Άχμαντ Τζαμάλ, εκπρόσωπος της ιρακινής διπλωματίας.


Η Χασντ αλ Σαάμπι είναι μια φιλοκυβερνητική οργάνωση στην οποία κυριαρχούν σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν. Διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ.


Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ—το οποίο εξαναγκάστηκε να κλείσει τα γραφεία του στη Βαγδάτη το 2016—ο Ερντογάν δήλωσε: «στη μάχη εναντίον του Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) υπάρχει κάτι εκπληκτικό (...) Το ιρακινό κοινοβούλιο λέει πως η Χασντ αλ Σαάμπι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».


Ο Φατέχ Γιλντίζ ανέλαβε τα καθήκοντα του πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο.


Η τουρκική ηγεσία θέλει να διατηρήσει την επιρροή που διαθέτει σε ορισμένα μέρη στο βόρειο Ιράκ. Η προέλαση της Χασντ αλ Σαάμπι στο βόρειο τμήμα της χώρας στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ ενέτεινε τις ανησυχίες περί ενός πολέμου ανάμεσα στο σιιτικό και τη σουνιτική Τουρκία στο Ιράκ δι' ενδιαμέσων.


Ο Ερντογάν είναι μια μισητή μορφή για πολλές σιιτικές οργανώσεις στο Ιράκ, οι οποίες τον κατηγορούν ότι υποστήριξε το ΙΚ όταν εμφανίστηκε η τζιχαντιστική οργάνωση κι ότι συνέχισε να ενθαρρύνει τη δράση του.


Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο Χάιντερ αλ Αμπάντι, βρίσκεται υπό πίεση από την παράταξή του για το θέμα των προκεχωρημένων τουρκικών βάσεων στο βόρειο Ιράκ.


Από την πλευρά της η Τουρκία θέλει σκληρότερη δράση εναντίον των τούρκων κούρδων αυτονομιστών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» και καταγγέλλει ότι συνεχίζει να έχει βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιβάλλει 100.000 δολάρια για βίζα H-1B: Τι σημαίνει για τους ξένους εργαζόμενους στις ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ επιβάλλει 100.000 δολάρια για βίζα H-1B: Τι σημαίνει για τους ξένους εργαζόμενους στις ΗΠΑ

Εκτός από τη νέα χρέωση για τις βίζες, ο Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που εισάγει ένα πρόγραμμα "Χρυσής Κάρτας", το οποίο θα επιτρέπει σε άτομα να αγοράσουν αμερικανική κατοικία για 1 εκατομμύριο δολάρια
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την υποστήριξή τους παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ και τις προσπάθειες ενός αυξανόμενου αριθμού Δημοκρατικών γερουσιαστών να εμποδίσουν την πώληση όπλων στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Εσθονία: Η κυβέρνηση θα αιτηθεί την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου από τη Ρωσία

Διεθνή / Εσθονία: Η κυβέρνηση θα αιτηθεί την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου από τη Ρωσία

Τρία ρωσικά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Εσθονίας - «Μια τέτοια παραβίαση είναι απολύτως απαράδεκτη», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας
LIFO NEWSROOM
Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Διεθνή / Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε τη σημασία των νέων μέτρων λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να κλείσουμε την κάνουλα» και κάλεσε τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν άμεσα τις νέες κυρώσεις
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Διεθνή / Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Οι εντάσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού FCAS φέρνουν τη Γερμανία να εξετάζει Σουηδία ή Βρετανία αντί της Γαλλίας, ενώ οι διαφωνίες για ηγεσία και κατανομή εργασίας απειλούν το μέλλον των μαχητικών έως το 2040
LIFO NEWSROOM