Επίθεση στο Λούβρο: Δεν κινδυνεύει η ζωή του φερόμενου ως δράστη - Καταδικάζει η Αίγυπτος

Επίθεση στο Λούβρο: Δεν κινδυνεύει η ζωή του φερόμενου ως δράστη - Καταδικάζει η Αίγυπτος Facebook Twitter
0

Σε έναν 29χρονο Αιγύπτιο, ο οποίος είχε φθάσει πριν από μια εβδομάδα στη Γαλλία με τουριστική βίζα, κατέληξε η έρευνα των γαλλικών αρχών όσο αφορά το δράστη της επίθεσης στο μουσείο του Λούβρου.

Η ταυτότητά του δεν έχει ακόμη «εξακριβωθεί επισήμως», έκανε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Όμως οι έρευνες που έγιναν στο κινητό τηλέφωνό του, στα ευρωπαϊκά αρχεία με τις θεωρήσεις εισόδου και σε σπίτι στο 8ο διοικητικό διαμέρισμα του Παρισιού, οδηγούν σ' έναν άνδρα που εισήλθε νομίμως στη Γαλλία στις 26 Ιανουαρίου με πτήση προερχόμενη από το Ντουμπάι.

«Οι έρευνες αυτές επέτρεψαν να επικεντρώσουμε σ' ένα άτομο ηλικίας 29 ετών και αιγυπτιακής εθνικότητας. Η φωτογραφία που υπάρχει στο αρχείο Visa Bio αντιστοιχεί σ' αυτή του δράστη της επίθεσης», δήλωσε ο Μολέν.

Οι έρευνες θα πρέπει «να προσδιορίσουν τα κίνητρα του δράστη και να αποκαλύψουν αν έδρασε μόνος και αυτοβούλως ή αντιθέτως κατόπιν οδηγιών», δήλωσε ο Φρανσουά Μολέν.

Πρόκειται για «μια πράξη της οποίας ο τρομοκρατικός χαρακτήρας δεν αμφισβητείται», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση θέτουν επίσης ερωτήματα για τα μηνύματα στο Twitter που έγραψε στα αραβικά σ' έναν λογαριασμό στο όνομα του ταυτοποιημένου Αιγύπτιου, του Αμπντάλα Ελ Χαμάμι. Περίπου δέκα μηνύματα εστάλησαν από τις 10:27 έως τις 10:34 (ώρα Ελλάδας), μερικά λεπτά πριν από την επίθεση.

«Στο όνομα το Αλλάχ (...) για τους αδελφούς μας στη Συρία και τους μαχητές» διαβάζει κανείς σ' ένα απ' αυτά και ένα λεπτό αργότερα ένα μήνυμα στο οποίο γίνεται αναφορά στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο δράστης, επιτέθηκε χθες Παρασκευή γύρω στις 10:50 (ώρα Ελλάδας) σε τέσσερις στρατιωτικούς στην είσοδο της πολύ τουριστικής γκαλερί του Καρουζέλ του Λούβρου, που προσφέρει πρόσβαση στο πιο πολυσύχναστο μουσείο του κόσμου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οπλισμένος με μία ματσέτα σε κάθε χέρι

Φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι με σταμπαρισμένη μια νεκροκεφαλή και «οπλισμένος με μια ματσέτα σε κάθε χέρι, με τα μπράτσα υψωμένα και διπλωμένα πίσω από το κεφάλι», «όρμησε πάνω τους φωνάζοντας "Αλλάχ Άκμπαρ"» και «χτύπησε στο κεφάλι έναν πρώτο στρατιωτικό».

Αφού επιχείρησε αρχικά να απωθήσει τον δράστη χωρίς να χρησιμοποιήσει το όπλο του, ένας δεύτερος στρατιώτης πυροβόλησε τέσσερις φορές και τον τραυμάτισε «πολύ σοβαρά».

Ο ύποπτος τραυματίσθηκε σοβαρά στην κοιλιά από πυροβολισμό ενός από τους στρατιώτες και νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει και σύμφωνα με την ίδια πηγή για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να ανακριθεί από τις αρχές.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις έρευνες, η υγεία του φερόμενου δράστη της χθεσινής επίθεσης στο Λούβρο «έχει βελτιωθεί» «δεν απειλείται πλέον η ζωή» του.

Η Αίγυπτος καταδίκασε την «τρομοκρατική» επίθεση στο γαλλικό μουσείο

 

«Η κυβέρνηση και ο λαός της Αιγύπτου βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Γαλλίας που αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος «καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση» και κάνει έκκληση προς «την διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης του επικίνδυνου φαινομένου (της τρομοκρατίας)», προσθέτει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρόμος στον αέρα: Ρώσοι αιτούντες άσυλο περιγράφουν την απάνθρωπη πτήση από ΗΠΑ προς Μόσχα

Διεθνή / Τρόμος στον αέρα: Ρώσοι αιτούντες άσυλο περιγράφουν την απάνθρωπη πτήση από ΗΠΑ προς Μόσχα

Οι ΗΠΑ απέλασαν δεκάδες Ρώσους αιτούντες άσυλο στη Μόσχα, με αναφορές για βασανιστήρια και ακραίες συνθήκες - Οι αντιδράσεις ακτιβιστών και αντιπολίτευσης προκαλούν διεθνή ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που τα παιδιά τους δεν χρησιμοποιούν βασιλικούς τίτλους στο σχολείο

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που τα παιδιά τους δεν χρησιμοποιούν βασιλικούς τίτλους στο σχολείο

Όταν απαιτείται επώνυμο υπάρχει μια βασιλική παράδοση τα παιδιά να χρησιμοποιούν τον τίτλο των γονιών τους, ωστόσο τα επώνυμα είναι κάπως περίπλοκα μέσα στη βρετανική βασιλική οικογένεια
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: «Πρέπει να ξέρεις καλά τη σύντροφό σου» - Οι πρώτες δηλώσεις του Τράβις Κέλσι μετά τον αρραβώνα

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: «Πρέπει να ξέρεις καλά τη σύντροφό σου» - Οι πρώτες δηλώσεις του Τράβις Κέλσι μετά τον αρραβώνα

«Ήταν η πρώτη φορά που σύστησα την Τέιλορ ως αρραβωνιαστικιά μου σε μερικούς συμπαίκτες» ανέφερε για την πρώτη δημόσια εμφάνισή τους μετά το γεγονός
LIFO NEWSROOM
Απαγορεύθηκε συναυλία του Ενρίκο Μασιάς στη Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της υποστήριξης του προς το Ισραήλ

Διεθνή / Απαγορεύθηκε συναυλία του Ενρίκο Μασίας στη Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της υποστήριξης του προς το Ισραήλ

Ο 86χρονος καλλιτέχνης, αλγερινοεβραϊκής καταγωγής, έχει υπερασπιστεί κατ’ επανάληψη την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Διεθνή / Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Στην απόφαση τονίζεται ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποίησε τον αντισημιτισμό ως προπέτασμα καπνού για να διεξαγάγει στοχευμένη και με ιδεολογικό κίνητρο επίθεση εναντίον των πλέον έγκριτων πανεπιστημίων της χώρας»
LIFO NEWSROOM