Τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου σε Αμερικανούς διπλωμάτες να δεχτούν το διάταγμα Τραμπ ή να αποχωρήσουν

Τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου σε Αμερικανούς διπλωμάτες να δεχτούν το διάταγμα Τραμπ ή να αποχωρήσουν Facebook Twitter
0

Πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες διαμαρτυρήθηκαν επισήμως για το διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος μεταναστών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ.


Αδιευκρίνιστος αριθμός στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησαν έναν επίσημο "δίαυλο", τον λεγόμενο "της διαφωνίας" για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο διάταγμα, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπο του υπουργείου Μαρκ Τόνερ.


"Γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα τηλεγράφημα (που μεταδόθηκε) μέσω του διαύλου διαφωνίας και αφορά το διάταγμα", εξήγησε ο Τόνερ ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ επί υπουργίας του Τζον Κέρι και παραμένει στη θέση του μέχρι να εγκριθεί ο διορισμός του διαδόχου του Κέρι, του Ρεξ Τίλερσον.


Το υπουργείο υπενθύμισε ότι αυτός ο επίσημος "δίαυλος διαφωνίας" λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό και επιτρέπει στους εργαζόμενους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική.


Ο Τόνερ δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του "μηνύματος", ούτε για τον αριθμό των διπλωματών που το στηρίζουν ή που το υπέγραψαν.


Ο δίαυλος είχε ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο, όταν περίπου 50 διπλωμάτες ζήτησαν να πλήξουν οι ΗΠΑ στρατιωτικά το συριακό καθεστώς, μια προτροπή που συνιστούσε έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν επιθυμούσε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.


Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχει προηγούμενο να εκφράζεται μια "διαφωνία" εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόλις 10 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων ενός νέου προέδρου.


Ο Τόνερ τόνισε ότι ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. ο Τόμας Σάνον) και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσδίδουν μεγάλη σημασία και σέβονται αυτόν τον "δίαυλο διαφωνίας". Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο (περίπου 70.000 άνθρωποι συνολικά) έχουν το δικαίωμα "να εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα και με εμπιστευτικό τρόπο στην ιεραρχία τους".


Ωστόσο ο Λευκός Οίκος έσπευσε να στείλει τελεσίγραφο στους διπλωμάτες που διαμαρτυρήθηκαν επισήμως. "Είτε θα δεχτούν το πρόγραμμα, είτε θα φύγουν" είπε ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pascal, Grande και Aguilera σε διαμαρτυρία για σκέψεις Τραμπ να αποσύρει τη χρηματοδότηση γραμμής στήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ νέων

Διεθνή / Aguilera, Pascal και Grande κατά Τραμπ για τη διακοπή χρηματοδότησης σε γραμμή στήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ νέων

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας αστέρων του Χόλιγουντ για τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση γραμμής πρόληψης αυτοκτονιών για ΛΟΑΤΚΙ+ νέους
LIFO NEWSROOM
Ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας κλιμακώνεται: Νέες επιθέσεις και διπλωματικά αδιέξοδα

Διεθνή / Ο πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας κλιμακώνεται: Νέες επιθέσεις και διπλωματικά αδιέξοδα

Οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά αεροδρόμια και η αδιέξοδη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν πως ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση - Η σιωπή του Τραμπ, η στάση του Πούτιν και η αδυναμία επίτευξης ειρήνης εντείνουν την κρίση
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Οι τελευταίες εξελίξεις της νέας έρευνας για την εξαφάνιση-μυστήριο

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Οι τελευταίες εξελίξεις της νέας έρευνας για την εξαφάνιση-μυστήριο

Η νέα έρευνα - έπειτα από δύο χρόνια- επικεντρώνεται στον δήμο Λάγκος, που βρίσκεται δίπλα στην Praia da Luz, την πόλη στην περιοχή του Αλγκάρβε όπου η Μαντλίν ΜακΚάν χάθηκε το 2007
LIFO NEWSROOM
Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Διεθνή / Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Δεκαοκτώ μήνες μετά την αιφνιδιαστική του νίκη στις εκλογές, που προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη και τον κόσμο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς παραμένει το δημοφιλέστερο
LIFO NEWSROOM
Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Διεθνή / Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Αποκαλύψεις του Guardian δείχνουν πως σειρά ισραηλινών επιθέσεων σε σχολεία-καταφύγια στη Γάζα ήταν μέρος στρατιωτικής στρατηγικής - Πάνω από 120 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά. Διεθνής ανησυχία και καταδίκες
LIFO NEWSROOM
Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Διεθνή / Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, ένα 14χρονο υπέστη σοβαρότατη κρίση πανικού και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Μάκρης, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή
LIFO NEWSROOM