Γκιουλέν εναντίον Ερντογάν: Aυτός κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα

Γκιουλέν εναντίον Ερντογάν: Aυτός κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα Facebook Twitter
0

Ο πρώην ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως είναι σίγουρος ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.


Ο Γκιουλέν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία Die Zeit πως η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος πρόδωσε τις αρχές της τουρκικής κυβέρνησης και του παγκόσμιου κινήματός του που φέρει την ονομασία «Hizmet» (Υπηρεσία). Επισήμανε τα σχόλια του Ερντογάν πως η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν «ένα δώρο από τον Θεό» επειδή θα επέτρεπε την αποκάθαρση του στρατού.
Ο Γκιουλέν δήλωσε πως ένας τούρκος αξιωματικός είπε πρόσφατα πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών συναντήθηκαν στο επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων τη νύκτα του πραξικοπήματος και πρόσθεσε: «Ήδη γνώριζαν όλα όσα θα συνέβαιναν αργότερα».


Ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα τη νύκτα του πραξικοπήματος, όμως ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει πως επρόκειτο για μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών καθώς, όπως είπε, έμαθε για το πραξικόπημα από τον κουνιάδο του.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως ένας πληροφοριοδότης πήγε στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και έδωσε την πληροφορία για το πραξικόπημα. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, μαζί με μερικούς άλλους υψηλόβαθμους διοικητές, είχαν απαχθεί από τους πραξικοπηματίες.


Ο Γκιουλέν δήλωσε πως το πραξικόπημα έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία για να απολύσει χιλιάδες πρόσωπα που θεωρούσε αντιπάλους του από υπουργεία, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές, καθώς και για να συλλάβει δικηγόρους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και συζύγους υποστηρικτών του Γκιουλέν, και πρόσθεσε πως αυτό πρέπει να είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων.


Ο Γκιουλέν αποστασιοποιήθηκε από τον Ερντογάν λέγοντας πως είχαν συναντηθεί μόνο λίγες φορές πριν γίνει πρωθυπουργός το 2003.
«Ούτε οι φίλοι μου ούτε εγώ ήμασταν κοντά στον Ερντογάν, παρόλο που διατυπώνονται ισχυρισμοί για κάτι τέτοιο», δήλωσε στην Die Zeit.
Το κίνημα Hizmet είχε υποστηρίξει κάποτε τον Ερντογάν, επειδή όταν είχε ιδρύσει το κόμμα AKP είχε υποσχεθεί δημοκρατία και ισχυρά ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να περιορίσει την πολιτική εξουσία του στρατού, δήλωσε ο Γκιουλέν. Όμως, πρόσθεσε, ο Ερντογάν παραβίασε τις υποσχέσεις του μετά την εκλογή του το 2011.


Ο Γκιουλέν είπε ακόμη στην Die Zeit πως δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα τον εκδώσουν στην Τουρκία, όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε όμως πως, αν οι αμερικανικές αρχές αποφασίσουν να τον παραδώσουν, θα αγοράσει ο ίδιος ένα αεροπορικό εισιτήριο για εκεί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από 600 χρόνια - Σεισμός και συναγερμός για τσουνάμι

Διεθνή / To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από σχεδόν 600 χρόνια - Συναγερμός για τσουνάμι

Το ηφαίστειο Krasheninnikov στην Καμτσάτκα εξερράγη για πρώτη φορά από το 1463, πιθανώς λόγω του ισχυρού σεισμού 8,8R πριν λίγες ημέρες, με σύννεφα στάχτης έως 6 χλμ. και παγκόσμιο συναγερμό για τσουνάμι και αεροπορικά θέματα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Διεθνή / Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από δεκάδες χώρες, πάνω από το ένα τρίτο των εισαγωγών (περίπου 1 τρισ. δολάρια) έχει εξαιρεθεί
LIFO NEWSROOM
Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

Διεθνή / Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

«Το να υποβάλλεται σκοπίμως σε λιμό ο γιος μας στο πλαίσιο μίας εκστρατείας προπαγάνδας είναι μία από τις φρικτότερες πράξεις που έχει ποτέ δει ο κόσμος. Λιμοκτονεί μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την προπαγάνδα της Χαμάς» λέει η οικογένεια του ομήρου
LIFO NEWSROOM
Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Η παγκόσμια απήχηση της νοτιοκορεατικής κουλτούρας έχει συμβάλει στην εκτίναξη της δημοτικότητας των καλλυντικών της - Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε προϊόντα K-beauty το 2024
LIFO NEWSROOM
Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Διεθνή / Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Το 88% των στρατιωτικών ερευνών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν κατέληξαν σε ευθύνες ή παραμένουν ανεπίλυτες - Ανάμεσά τους, επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς άμαχους
LIFO NEWSROOM
Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM