Το αφανές μεγαλείο του Hercules Segers Facebook Twitter
Τοπίο με ποτάμι και δυο μορφές (1625-30): Νέες μελέτες που εκπονήθηκαν από τους επιμελητές του Rijksmuseum στο Άμστερνταμ πιστοποιούν ότι αυτή η τοπιογραφία και άλλα έξι έργα που βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές είναι μέρος της καλλιτεχνικής παραγωγής του Segers. Φωτο: Private Collection, via Rijksmuseum

Το αφανές μεγαλείο του Hercules Segers

0

Ο Marc Dreesmann αναφέρει πως ο πατέρας του, ο Anton, τρίτης γενιάς ιδιοκτήτης πολυκαταστημάτων και συλλέκτης έργων τέχνης, είχε κρεμάσει έναν συγκεκριμένο πίνακα σε περίοπτη θέση στην είσοδο του σπιτιού τους στο Άμστερνταμ. Το τοπίο που απεικόνιζε ο πίνακας δεν ήταν παρά άποψη ενός ποταμού. Ο Anton τον είχε αγοράσει το 1987 από έναν Ολλανδό έμπορο τέχνης και αποδιδόταν σε έναν όχι ιδιαίτερα γνωστό, ωστόσο πολύ αγαπητό ζωγράφο στην Ολλανδία του 17ου αιώνα: ο λόγος για τον Hercules Segers. Ο συγκεκριμένος πίνακάς του όμως είχε απαξιωθεί πλήρως από έναν εκτιμητή ο οποίος κατά τη δεκαετία του '70 είχε εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο το έργο ήταν αυθεντικό.


Ο Dreesmann θυμάται τον κατηγορηματικό τρόπο με τον οποίο ο πατέρας του πίστευε ότι αυτός ο πίνακας ανήκε στον παραγνωρισμένο ζωγράφο, κάτι που μέσα στα χρόνια ασπάστηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Το 2002, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα τους, ο Marc και τα αδέλφια του πούλησαν τη συλλογή με τα έργα τέχνης του σε δημοπρασία του οίκου Christie's. Εκεί ο Marc είχε την ευκαιρία να αποκτήσει, για λογαριασμό του πια, τον πίνακα στην τιμή των 94.000 λιρών, ή 135.000 δολαρίων.

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης επέλεξε να ζήσει με ηρεμία στην αφάνεια, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα εικαστική γλώσσα.


Η πίστη του Marc στον πατρικό ισχυρισμό πλέον επιβεβαιώνεται. Νέες μελέτες που εκπονήθηκαν από τους επιμελητές του Rijksmuseum στο Άμστερνταμ πιστοποιούν ότι αυτή η τοπιογραφία και άλλα έξι έργα που βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές είναι μέρος της καλλιτεχνικής παραγωγής του Segers. Για περίπου δύο χρόνια ομάδα ερευνητών του μουσείου εξέταζε και πέρασε από διεξοδικό έλεγχο –και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών– περίπου 100 αμφισβητούμενα έργα του Segers από όλο τον κόσμο.


Μεταξύ αυτών και το έργο που δεσπόζει πλέον στο σπίτι του Dreesmann, δίπλα σε ένα χάλκινο γλυπτό κάτοπτρο του σπουδαίου Βρετανοϊνδού γλύπτη Ανίς Καπούρ.

Το αφανές μεγαλείο του Hercules Segers Facebook Twitter
Ορεινή κοιλάδα με περιφραγμένους αγρούς, Hercules Segers, c. 1615 - c. 1630

Καινοτόμος και παραμελημένος

«Είμαι ενθουσιασμένος και επίσης αισθάνομαι δικαιωμένος για την επιμονή του πατέρα μου σε ό,τι αφορά την πατρότητα αλλά και τη γνησιότητα του έργου που είχε στην κατοχή του», δηλώνει ο Dreesmann, ο οποίος πληροφορήθηκε τα καλά νέα πριν από λίγους μήνες από τον Henry Pettifer, τον επικεφαλής του τμήματος παλαιών έργων τέχνης του οίκου Christie's στον Λονδίνο.


Στο μεταξύ, στο Rijksmuseum στην Ολλανδία θα εκτεθούν έξι από δεκαοκτώ έργα του ζωγράφου στο πλαίσιο μιας ρετροσπεκτίβας με άλλα ακόμη καλλιτεχνήματά του. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, θα μεταφερθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Εκεί, υπό τον τίτλο «Τα παράξενα τοπία του Hercules Segers», θα αναγνωριστεί το έργο ενός πραγματικά μεγάλου καλλιτέχνη που θαυμαζόταν από ομοτέχνους του όπως ο Ρέμπραντ και που παράλληλα δέχθηκε επιρροές από αυτούς στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του παραγωγής.


«Υπήρξε ένας από τους πλέον καινοτόμους καλλιτέχνες του 17ου αιώνα και διαθέτει εργογραφία λίγο μικρότερη από εκείνη του Βερμεέρ», δήλωσε ενθουσιασμένος από την ταυτοποίηση των έργων ο Taco Dibbits, καλλιτεχνικός διευθυντής του Rijksmuseum. Την ίδια στιγμή, η An Van Camp, προϊσταμένη φύλαξης του τμήματος Βόρειας Ευρωπαϊκής Τέχνης στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης –η ίδια που επιμελήθηκε έκθεση με έργα του Segers στο Βρετανικό Μουσείο το 2012–, εξήγησε ότι δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο για τα συγκεκριμένα έργα μέχρι να εξετάσει διεξοδικά όλες τις αποδείξεις και τα πειστήρια γνησιότητας. Ωστόσο, και εκείνη δήλωσε εντυπωσιασμένη από το μέγεθος του εγχειρήματος με τη χρήση υπέρυθρων ακτίνων και τεχνολογίας που εντοπίζει ακριβώς τη χρονολογία ακόμη και του ξύλινου καμβά που χρησιμοποιήθηκε για να πλαισιώσει το έργο.


«Είναι εντυπωσιακή η σπουδή με την οποία αντιμετώπισαν την έρευνα τόσο το Rijksmuseum όσο και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης προκειμένου να αποκαταστήσουν το όνομα ενός καλλιτέχνη άγνωστου μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό», είπε χαρακτηριστικά η Camp.

Το αφανές μεγαλείο του Hercules Segers Facebook Twitter
Τοπίο με oροπέδιο, ένας ποταμός στο βάθος, Hercules Segers, c. 1615 - c. 1630


Όσο για τον παραμελημένο από την ιστορία Segers, απλώς ας αναφέρουμε ότι ήταν ένας άνθρωπος με το πάθος και το ταλέντο του Vincent van Gogh, γεννημένος τριακόσια χρόνια πριν από εκείνον. Ο Ολλανδός καλλιτέχνης επέλεξε να ζήσει με ηρεμία στην αφάνεια, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα εικαστική γλώσσα, πειραματιζόμενος με νέα υλικά και αφήνοντας εντελώς ελεύθερη τη φαντασία του. Σπάνια πουλούσε κάποιο έργο του και πέθανε πάμφτωχος το 1640 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Το αφανές μεγαλείο του Hercules Segers Facebook Twitter
Tα δυο δέντρα (An Alder and an Ash), Hercules Segers, c. 1615 - c. 1630

Mε πληροφορίες από τους New York Times

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ