Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Facebook Twitter
Η εικαστική έκθεση του Τόνι Μιλάκη «Συσχετισμοί» εξερευνά και καταγράφει την πολυπλοκότητα των χρωμάτων της περιοχής πέριξ της πλατείας Κολιάτσου και τον διάλογο ανάμεσα στο παλιό με το καινούργιο και τους συσχετισμούς που δημιουργεί.
0

Στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου η εικαστική έκθεση του Τόνι Μιλάκη σε επιμέλεια Αιμιλίας Κουγιά «Συσχετισμοί» εξερευνά και καταγράφει την πολυπλοκότητα των χρωμάτων της περιοχής πέριξ της πλατείας Κολιάτσου και τον διάλογο ανάμεσα στο παλιό με το καινούργιο και τους συσχετισμούς που δημιουργεί.

Η έκθεση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο φέρεται μια κοινωνία στο παλιό μα και στο νέο, που στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχει να κάνει με την παιδεία, το μορφωτικό επίπεδο και τον βαθμό ευαισθησίας των ανθρώπων που την απαρτίζουν.

«Ο σεβασμός του διαφορετικού, η ανάγκη για συνομιλία, ο πλουραλισμός των μη ταυτόσημων αντιλήψεων, ο χώρος που δίνουμε να αναδειχθεί κάτι που δεν μας εκφράζει είτε εννοιολογικά, είτε πολιτικά, είτε αισθητικά και η ενσωμάτωση, η σύνθεση όλων αυτών των αντικρουόμενων στοιχείων, καθορίζει και το βαθμό πολιτισμού μιας κοινωνίας.

Η πολυπολιτισμική Αθήνα των χρόνων μας φέρνει άλλες ζυμώσεις, αλλά ρεύματα, άλλους ανέμους, γεννάει μια άλλη αθηναϊκή εποχή. Στη σκοτεινή αυτή περίοδο της πολύχρωμης πολυκατοικίας μας, αχνοφαίνονται κάποιες χαραμάδες φωτός.

Μέσα από αυτή την έρευνα μελετώ και την αθηναϊκή πολυκατοικία. Ένα κράμα πρωτοπορίας και παρακμής, κοινωνικού στάτους και οικονομικής επιφάνειας. Αν και σχετίζεται με άλλους παράγοντες, όπως η γεωγραφική θέση, η χρονολογία κατασκευής, η ποιότητα αρχιτεκτονικής σύλληψης και υλικών, εντέλει η πορεία της επηρεάζεται άμεσα και είναι πάντα εκτεθειμένη στα τερτίπια της πολιτικής και στους κοινωνικούς ανέμους που σε κάθε εποχή πνέουν», λέει ο Τόνι Μιλάκης.

Ο Τόνι Μιλάκης
Ο Τόνι Μιλάκης

«Πολλές φορές η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί από το τίποτα να τις επινοήσει. Αρκεί να θέλει κανείς να βλέπει και να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Μιλώντας με καλλιτεχνικούς όρους, το εγχείρημα αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη από την παραστατική ζωγραφική να αρθρώσω έναν λόγο εικαστικό που θα φτάσει στα όρια της αφαίρεσης. Οι αρχιτεκτονικές φόρμες και τα στοιχεία που πηγάζουν από την παρατήρηση του περιβάλλοντος να αυτονομούνται στο έργο και να αποκτούν μία άλλη ζωή, που δεν θα συμβαδίζει απαραιτήτως με την υπαρξιακή τους υπόσταση.Οι πόλεις είναι δημιουργήματα των ανθρώπων και έχω την πεποίθηση ότι και οι πολιτικές/οικονομικές/ πολιτιστικές/πολιτισμικές δομές τους διαμορφώνουν και ανάλογα τους μεταχειρίζονται μέσα από τα γρανάζια του πολιτικο-κοινωνικού μηχανισμού τους. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις γεννηθεί σε μια πόλη για να είσαι πολίτης της, αρκεί να ενταχθείς και να γίνεις οργανικό μέλος της με βίωμα και εμπειρία».

Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Facebook Twitter
Τόνι Μιλάκης, Συσχετισμοί.
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Facebook Twitter
Τόνι Μιλάκης, Συσχετισμοί.

Ο εικαστικός έχει μια άνω των τριάντα χρόνων σχέση με την Αθήνα που τον κάνει οργανικό μέλος της και η βαριά κληρονομιά της του δίνει την ενέργεια και τη δύναμη να δημιουργεί ζώντας σ’ αυτή την πόλη.

«Για παράδειγμα η οδός Πατησίων του 2020 αντιπροσωπεύει μια τελείως διαφορετική κατάσταση από του 1960, που έχει να κάνει με άλλους πληθυσμιακούς συσχετισμούς, άλλη κοινωνική διαστρωμάτωση, ακόμη και με άλλα εθνοφυλετικά χαρακτηριστικά. Η πολυπολιτισμική Αθήνα των χρόνων μας φέρνει άλλες ζυμώσεις, αλλά ρεύματα, άλλους ανέμους, γεννάει μια άλλη αθηναϊκή εποχή. Στη σκοτεινή αυτή περίοδο της πολύχρωμης πολυκατοικίας μας, αχνοφαίνονται κάποιες χαραμάδες φωτός. Νέα φωτεινά σύννεφα γεμάτα ζωτικότητα και ενέργεια σχηματίζονται στους ουρανούς μας, προαναγγέλλοντας νέες αναταράξεις, νέες κοινωνικές ισορροπίες, νέους καιρούς», λέει. «Πολλές φορές η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί από το τίποτα να τις επινοήσει. Αρκεί να θέλει κανείς να βλέπει και να παρατηρεί τον κόσμο γύρο του». 

Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Facebook Twitter
Τόνι Μιλάκης, Συσχετισμοί.

Συσχετισμοί
Διάρκεια έκθεσης: έως και την Παρασκευή 5/9/2025
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8:00-19:00 & κάθε Τρίτη 13:00-19:00.
Επιμέλεια-Οργάνωση: Αιμιλία Κουγιά

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μοναστήρι του Καρόλου: Το μουσείο του «κομμωτή των σταρ»

Εικαστικά / Κάρολος: O «κομμωτής των σταρ» έχει πλέον δικό του μουσείο στα Χανιά

Το «Μοναστήρι του Καρόλου», ένα ενετικό κτίσμα του 1583 και κατοικία του αυτοδίδακτου δημιουργού από το 1991, έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό καταφύγιο όπου συνυπάρχουν η ιστορία της κομμωτικής, έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μαζί με μνήμες της Μαρίας Κάλλας, της Μπριζίτ Μπαρντό αλλά και της Μαντάμ Ορτάνς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

Εικαστικά / Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

«Τα έργα του αποθεώνουν την ικανότητα του έρωτα να μας αποσπά από την ιδέα του θανάτου». Και έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στην αναδρομική έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο, και στην Αθήνα. Όλα σχεδόν, εκτός από το πιο γνωστό του, το οποίο οι επιμελητές απέρριψαν ως «κραυγαλέο»...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά / Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Μια διεθνής έκθεση με 241 φωτογραφίες, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δει το φως δημοσιότητας και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης ζωγράφου του 20ού αιώνα, κάνει στάση το φθινόπωρο στη συμπρωτεύουσα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ