Βουτιά στην τέχνη πριν ή μετά τη θάλασσα: Οι εκθέσεις των νησιών

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Μαρμάρινη κεφαλή γυναικείας μορφής, πιθανότατα της Αφροδίτης, ύστερων ελληνιστικών χρόνων. Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, 011. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
0

«Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων»

Η πανκυκλαδική, εμβληματική έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μεταφέρθηκε στη Σαντορίνη για να εγκαινιάσει το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που παρουσιάζει την ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών των Κυκλάδων, από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα, φιλοξενώντας 180 μοναδικά αριστουργήματα από όλα σχεδόν τα μουσεία και τις αρχαιολογικές συλλογές των νησιών: Αμοργό, Άνδρο, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σύρο, Τήνο και Φολέγανδρο. Tα εκθέματα χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι και τη γέννηση του ελληνικού κράτους.

Έργα μοναδικά, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Εκτός από τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια της πρωτοκυκλαδικής περιόδου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η έκθεση περιλαμβάνει 135 εκθέματα από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αλλά και εκθέματα από το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, σημαντικά ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.
21 Ιουνίου 2025 - 31 Οκτωβρίου 2025
Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, Σαντορίνη

Δευτέρα κλειστά, Τρ.-Παρ., Κυρ.: 08:30-15:30, Σάβ.: 09:00-21:00

«Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Σπύρος Παπαλουκάς, Χωριό στη Λέσβο, 1924

Η έκθεση φιλοξενείται στο ιστορικό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και περιλαμβάνει σημαντικές δημιουργίες εμβληματικών εικαστικών, καταξιωμένους αλλά και σύγχρονους ανερχόμενους καλλιτέχνες, ένα σύνολο 99 μοναδικών έργων της εγχώριας εικαστικής σκηνής από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα έργα καλύπτουν ευρύ φάσμα εκφράσεων, από τη μυθολογία και τους συμβολισμούς της έως την απόλυτη αφαίρεση. Φέρουν τις υπογραφές δημιουργών όπως Γύζης, Λύτρας, Βολανάκης, Αλταμούρας, Φλωρά-Καραβία, Λασκαρίδου, Π. Βυζάντιος, Παρθένης, Παπαλουκάς, Μαλέας, Α. Τάσσος, Τσαρούχης, Κατράκη, Τέτσης, Πρέκας, Ζούνη, Καναγκίνη, Λαζόγκας, Αληθεινός, Παπασπύρου, Μολφέσης, Κεσσανλής, Ρόρρης, Σακαγιάν, Ξένου, Μανουσάκης, Παπαηλιάκης κ.ά.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες, κατανεμημένες στους ορόφους της πινακοθήκης. Πρώτη ενότητα: Από τη Σχολή του Μονάχου και το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, έως τη θαλασσογραφία και τις παράλληλες κατηγορίες της έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Δεύτερη ενότητα: Από τη δεκαετία του 1920 και τον ελληνικό μοντερνισμό, μέχρι τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των δεκαετιών του 1960 και 1970. Τρίτη ενότητα: Από τη δεκαετία του 1970, με την παραστατική διαχείριση τοπίου και μορφής, έως την αφαιρετική έκφραση της τρέχουσας δεκαετίας.
24 Μαΐου - 2 Νοεμβρίου 2025
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98-102
Δευτ.–Σάβ.: 10:00-14:00 και 19:00-22:00, Κυριακή κλειστά. Κάθε Τρίτη: Ελεύθερη είσοδος για όλους

TAKIS 1∞

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Φυτά της Ίσιδος. Φωτ.: Χριστόφορος Δουλγέρης

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη Παναγιώτη Βασιλάκη –γνωστού ως Takis (1925-2019)– παρουσιάζει αναδρομική έκθεση η οποία διαπερνά όλα τα στάδια του έργου του που υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για εκείνον, μέσα από τις διαδοχικές ανατροπές που σημάδεψαν την καριέρα του. Στόχος είναι να προβάλει μια ολοκληρωμένη πλευρά της καλλιτεχνικής διαδρομής του, μάλλον παραγνωρισμένη: τα νεανικά έργα του, αποκαλυπτικά των πρώτων επιρροών του αλλά και της ικανότητάς του να απεγκλωβίζεται από την κατάρτιση του αυτοδίδακτου και να διαπρέπει.

Τα «Λουλούδια» και τα «Είδωλα» αποτέλεσαν νέες οπτικές για την πανίδα και τη χλωρίδα μέσα από το πρίσμα του μετάλλου. Οι «Εσωτερικοί Χώροι», τα «Μαγνητικά Κενά» και οι «Σφαίρες» τον οδήγησαν να συνεχίσει την εξερεύνηση της ύλης. Τα «Καντράν» και τα «Ηλεκτρονικά Ανάγλυφα», έργα παράδοξα που υπογραμμίζουν τη μόνιμη παρουσία της τεχνολογίας στη ζωή μας, αλλά και το γεγονός ότι κάθε στοιχείο της καθημερινότητας μπορεί να κρύβει εικαστική ομορφιά που δεν υποψιαζόμαστε. Οι «Σπείρες» είναι ένα μεθυστικό ταξίδι στα αισθητικά μυστήρια της γεωμετρίας και, τέλος, τα λιγότερο γνωστά «Ερωτικά» του αποτελούν εμβλήματα της ηχηρής επιστροφής των σωμάτων στη δουλειά του. Σε αυτά τα πρωτοφανούς ποικιλίας έργα, τόσο ως προς τα υλικά και τη σύλληψη όσο και ως προς τον συμβολισμό τους, προστίθενται τα εμβληματικά «Σινιάλα», που εμφανίστηκαν το 1955 και έγιναν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύνολα γλυπτών του 20ού αιώνα.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, υπεύθυνη Συλλογής Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, Toby Kamps, υπεύθυνος Συλλογής Μοντέρνας Τέχνης της Hamburger Kunsthalle
22 Ιουνίου-2 Νοεμβρίου 2025
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα, Άνδρος
Καθημερινά 11:00-15:00 και 18:00-21:00. Δευτ.: 11:00-15:00. Δευτέρα απόγευμα & Τρίτη κλειστά 

Andra Ursuţa: «Apocalypse Now and Then»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Andra Ursuţa, Half-Drunk Mummy, 2025 (λεπτομέρεια) | © the artist, Φωτ.: Dario Lasagni

Η Ursuţa εμπνέεται από το οπτικό λεξιλόγιο και τις εκθεσιακές στρατηγικές των αρχαιολογικών μουσείων και επινοεί φανταστικά δημιουργήματα από έναν παλιό πολιτισμό, του οποίου τα απομεινάρια μοιάζουν να αντανακλούν τις ανησυχίες του σήμερα. Η καλλιτέχνιδα παρουσιάζει οικεία και ταυτόχρονα αλλόκοτα θραύσματα γλυπτών και υπολείμματα του εργαστηρίου στο οποίο έχουν κατασκευαστεί και στη συνέχεια καταστρέφει με αναλογικά και ψηφιακά εργαλεία. Τα έργα της διερευνούν την ιστορία της κατασκευής αντικειμένων και γλυπτών και τους τρόπους με τους οποίους αυτό το χειρωνακτικής φύσης σύστημα γνώσεων και προβλέψεων έχει καταλήξει να διαμορφώνει τον οπτικό μας κόσμο. Η έκθεση «Apocalypse Now and Then» βυθίζει τους θεατές σε μια συντομευμένη ιστοριογραφία όπου τα απροσδιόριστα γνωστά αρχαία μοτίβα, τα γκροτέσκα αναθήματα και οι σημαδεμένες μπρούτζινες μορφές μετεωρίζονται μεταξύ αρχαιολογίας και μυθοπλασίας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση της Ursuţa στην Ελλάδα. 
24 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2025
ΔΕΣΤΕ, Παλαιά Σφαγεία Ύδρας

«Δημήτρης Πικιώνης. Σχήμα και Μορφή»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Η έκθεση παρουσιάζει την προσωπικότητα του αρχιτέκτονα και δημιουργού Δημήτρη Πικιώνη.

Η έκθεση αποτελεί μια παρουσίαση της προσωπικότητας του αρχιτέκτονα και δημιουργού, το αρχείο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Μουσείου Μπενάκη, μετά τη σημαντική δωρεά της οικογένειας Πικιώνη το 2001. Πρόκειται για το αρχείο ενός ξεχωριστού και ιδιαίτερου ανθρώπου της ελληνικής αρχιτεκτονικής ιστορίας, ο οποίος έχει επηρεάσει όσοι ελάχιστοι –και εξακολουθεί να επηρεάζει– την ελληνική αρχιτεκτονική συνείδηση. Επίσης, είναι μια συνοπτική και σφαιρική παρουσίαση του έργου του, μέσα από αναπαραγωγές του αρχειακού υλικού και περιλαμβάνει: την οικία Μωραΐτη (1923), την οικία Καραμάνου (1925), το Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού (1932), το Θερινό Θέατρο Κοτοπούλη (1933), τα σχέδια για το Δελφικό Κέντρο (1934), το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (1935), την Πολυκατοικία της οδού Χέυδεν (1936), την Οικία-Εργαστήριο της γλύπτριας Φ. Ευθυμιάδου-Μενεγάκη (1949), την Οικία Ποταμιάνου στη Φιλοθέη (1953-1955), το Ξενία των Δελφών (1951-1956), το Δασικό Χωριό στο Περτούλι (1953), την Οικία Πουρή (1953-1955), τα σχέδια για τον οικισμό της Αιξωνής (1950-1957), τη διαμόρφωση του χώρου γύρω από την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου (1954-1958) και τον Παιδικό Κήπο Φιλοθέης (1961-1964).
Επιμέλεια και σχεδιασμός της έκθεσης: Ναταλία Μπούρα, Ντόρα Ρόκου-Πικιώνη
24 Ιουνίου -15 Οκτωβρίου 2025
Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου
 

«Υπογαία»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Δέσποινα Φλέσσα, Shades, 2024

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες καταπιάνονται στα έργα τους με τη γεωλογία και την παλαιοντολογία. Η κλιματική αλλαγή, οι προκλήσεις της Aνθρωποκαίνου, η παρουσία της ίδιας της Γης ως υποκειμένου που επηρεάζει δραστικά τη ζωή (ανθρώπινη και όχι μόνο) έχει στρέψει τους καλλιτέχνες σε ζητήματα και θεματικές που αφορούν τη γη, το έδαφος, το υπέδαφος και τη γεωλογική φαντασία. Πετρώματα, βράχοι, ορυκτά, απολιθώματα και ευρήματα κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους. 

Η έκθεση παρουσιάζει περισσότερα από πενήντα έργα με θέμα το απολίθωμα και τη γεωλογική φαντασία. Συμμετέχουν καλλιτέχνες που καταπιάνονται με τον ορυκτό κόσμο, το έδαφος, το υπέδαφος, τα γεωλογικά τοπία και την έννοια του ευρήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως το Αρχοντικό Χρυσανθόπουλου στον Πύργο Κύμης στην Εύβοια, όπου πραγματοποιείται η έκθεση, προορίζεται για Παλαιοντολογικό Μουσείο, καθώς στην περιοχή έχουν βρεθεί απολιθώματα, μεταξύ των οποίων το «Ανθρακοθηρίο το Καλημεριανό», που ανακάλυψε ο παλαιοντολόγος Θεόδωρος Σκούφος το 1911 κοντά στον οικισμό Καλημεριάνοι και το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
31 Ιουλίου - 31 Αυγούστου 2025
Αρχοντικό Χρυσανθόπουλου, Πύργος Κύμης, Εύβοια
Πέμ.-Κυρ.: 17:00-21:00

Γιάννης Αδαμάκος «Ο ενδιάμεσος χώρος» + Γιάννης Μπουτέας «Διαστρωματώσεις – Μεταπλάσεις»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Γιάννης Αδαμάκος, In Between A, 2020. Λάδι σε καμβά 160 x200 cm. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και CITRONNE Gallery

Δύο ατομικές εκθέσεις, η μία στον εκθεσιακό χώρο της CITRONNE Gallery και η άλλη σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Στην έκθεση O «Ενδιάμεσος Χώρος» του Γιάννη Αδαμάκου παρουσιάζεται μία νέα ενότητα ζωγραφικών έργων και κολάζ. Βασίζεται σε κάθετους και οριζόντιους άξονες που συνθέτουν έναν νοητό κάνναβο. Επιπροσθέτως, συνθέσεις από χαρτί συνιστούν ιδιόρρυθμα κολάζ που ενέχουν τη διαδικασία της καταστροφής και υπογραμμίζουν τη δύναμη της χειρονομίας.

Η εγκατάσταση του Γιάννη Μπουτέα «Διαστρωματώσεις – Μεταπλάσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου εστιάζει στην έννοια της διαχρονίας, όπως αυτή συλλαμβάνεται και αποδίδεται μέσα από την ισχύ της σύγχρονης τέχνης. Ο καλλιτέχνης αμφισβητεί τη γενικώς αποδεκτή αντίληψη του χρόνου ως πραγματικότητα εν προόδω και φτιάχνει το δικό του άχρονο μουσείο. Αποσπασματικές, υπερμεγέθεις ψηφιακές εκτυπώσεις εικόνων από αρχαία γλυπτά παραβάλλονται ανάμεσα στα αρχαιολογικά εκθέματα, ως μία υπεραναλυμένη και παραμορφωμένη εικόνα του παρελθόντος μας.
Ο Ενδιάμεσος Χώρος
Επιμέλεια: Τατιάνα Σπινάρη, Μαρία Γιαννοπούλου
14 Ιουνίου - 14 Σεπτεμβρίου 2025
CITRONNE Gallery, Πόρος, Παραλία Πόρου
Τετ.-Κυρ.: 11:00-13:00 και 19:00-23:00

Διαστρωματώσεις – Μεταπλάσεις
Επιμέλεια: Τατιάνα Σπινάρη, Μαρία Γιαννοπούλου 
14 Ιουνίου - 21 Σεπτεμβρίου 2025
Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, Πλατεία Κορύζη, Πόρος
Τετ.-Κυρ.: 9:00-15:00

«Λίθος / Λήθη»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Hydra School Projects.

Για μία ακόμα χρονιά το Hydra School Projects και ο εικαστικός Δημήτρης Αντωνίτσης παρουσιάζουν ένα νέο πρότζεκτ το οποίο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριετούς τριλογίας που εξερευνά το νησί ως αφηρημένη έννοια και το βασίλειό του της μεταφυσικής. Με φόντο το υποβλητικό σκηνικό της Ύδρας, ενός τόπου που διαμορφώθηκε από την καλλιτεχνική παράδοση, η έκθεση εξετάζει πώς η δημιουργικότητα εκδηλώνεται, διαμορφώνεται, διατηρείται και εν τέλει εξασθενεί. Στον κεντρικό πυρήνα της βρίσκονται δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο διεθνής Έλληνας Γιάννης Κουνέλλης και ο εφήμερος κάτοικος της Ύδρας Μπράις Μάρτιν. Στην έκθεση αναζητείται η εννοιολογική σύνδεση τόσο μεταξύ τους όσο σε σχέση με το ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού. Παράλληλα η οντολογική διάσταση της έκθεσης διερευνάται μέσα από τον διάλογο μεταξύ της 94χρονης Ιταλίδας Isabella Ducrot και του Πολωνού εικαστικού Konrad Żukowski. Συμμετέχουν συνολικά εννέα καλλιτέχνες.
20 Ιουνίου - 7 Σεπτεμβρίου 2025
Hydra School Projects, Λύκειο Ύδρας
 

«Cycladic Nexus – A Journey of Connections Across Time: Skarkos»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Νίκος Τρανός, Ναυτία (από τη σειρά terrain), 2017. Ευγενική παραχώρηση: Zoumboulakis Galleries

Η έκθεση συγκεντρώνει τα έργα 12 σύγχρονων καλλιτεχνών που ανοίγουν έναν ουσιαστικό διάλογο με την ιστορία και το αρχαιολογικό τοπίο του Σκάρκου, το οποίο φιλοξενεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κατάλοιπα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού (2700-2300 π.Χ.). Μέσα από ποικίλες τεχνοτροπίες –ζωγραφική, γλυπτική, κέντημα, εγκαταστάσεις και ψηφιακές εκτυπώσεις– τα έργα προσεγγίζουν έννοιες όπως οι δεσμοί, η μετατόπιση και η απουσία. Στόχος είναι να προσφέρουν νέους τρόπους πρόσληψης και κατανόησης του παρελθόντος μέσα στο μουσειακό περιβάλλον. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Οδυσσέας Γλύκας, Αντιγόνη Καββαθά, Σταύρος Κάσσης, Θάνος Μακρής, Κωνσταντίνος Μάσσος, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Αντώνιος Παναγόπουλος, Περικλής Πραβήτας, Ιφιγένεια Σδούκου, Μίλτος Σκούρας, Νίκος Τρανός. 
Επιμέλεια έκθεσης: Ευγενία Ίσκου (αρχαιολόγος-ιστορικός της τέχνης), Ναταλία Μητσιώνη (ιστορικός της τέχνης)
28 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2025
Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου

«Φτεροκοπώντας. Με τα φτερά του νου και της τέχνης»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Βένια Δημητρακοπούλου, Αστραίος, 2025.

Τέσσερα γλυπτά έργα –«Αναπαυόμενη Νίκη», «Φτερούγα του Μύθου», «Αέναη Πτήση» και «Το Μήνυμα της Αυγής», οι νέες δημιουργίες της Βένιας Δημητρακοπούλου, παρουσιάζονται σε διάλογο τόσο με το εμβληματικό τρόπαιο των Παρίων, τη Νίκη, και με το αρχαϊκό γοργόνειο όσο και με το κυκλαδίτικο τοπίο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάρου. Τόσο στις εσωτερικές αίθουσες όσο και στον αίθριο χώρο του, όπου αναπτύσσεται η έκθεση, η πολυσχιδής δημιουργός δεν παρουσιάζει μόνο τα ολοκαίνουρια έργα της σε πεντελικό μάρμαρο, αλλά και σχέδιά της με σινική μελάνη πάνω σε χειροποίητο χαρτί –«Γραμμές της σκέψης»–, όπως και έξι χαρακτηριστικά της δουλειάς της κεφάλια από ηφαιστειακή πέτρα. Η εμπειρία της επίσκεψης στην έκθεση συνοδεύεται από τη μουσική σύνθεση του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση.
Επιμέλεια: Ελένη Βαροπούλου. Διοργάνωση: Οι Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου, με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
20 Ιουλίου - 19 Αυγούστου 2025
Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου, Παροικιά
Τετ.–Δευτ.: 8:30-15:30

«Bridging Cultures – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Αιγυπτιακό ελεφαντοστέινο λιοντάρι (8ος-6ος αι. π.Χ). Φωτ.: Gösta Hellner © ΥπουργείοΠολιτισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας)

Το Ίδρυμα Schwarz, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων αρχαιολογικών ερευνών του Ινστιτούτου στο νησί, φιλοξενεί την έκθεση «Bridging Cultures - Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», στο Art Space Pythagorion στη Σάμο. Μέσα από μία προσεγμένη μουσειολογική αφήγηση, η έκθεση αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Σάμου ως γέφυρας πολιτισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, ήδη από την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Η έκθεση ρίχνει φως σε μια μακρά ιστορία διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης, προβάλλοντας πτυχές της ζωής στους αρχαίους χρόνους, μηχανισμούς ανταλλαγής και προσαρμογής. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει σπάνιο αρχειακό υλικό και τεκμήρια από έναν αιώνα έρευνας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών στη Σάμο, καθιστώντας ορατή μια συναρπαστική πτυχή της ιστορίας του νησιού.
4 Ιουλίου -15 Οκτωβρίου 2025
Ίδρυμα Schwarz, Art Space Pythagorion, Λιμάνι Πυθαγορείου, Σάμος
Καθημερινά 10:00-13:00 και 19:00-24:00

Leros Project 2025  / «Διπλώνοντας τη θάλασσα σε φορέματα που διαλύονται σαν αλάτι»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Joline Kwakkenbos, Friend of Dorothy, 2024.

Το Leros Project είναι μια πρωτοβουλία που οργανώνεται τα τελευταία χρόνια από την καλλιτεχνική πλατφόρμα Perasma και αποτελείται από μια σειρά εκθέσεων που αλληλεπιδρούν με τοπόσημα του νησιού. Στόχος της είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλλιτεχνικές παραγωγές που εμπνέονται από την ιστορία, τη φύση και την ταυτότητα της Λέρου. Παράλληλα με τις εκθέσεις, ένα δυναμικό δημόσιο πρόγραμμα με εργαστήρια, ομιλίες καλλιτεχνών, προβολές και παραστάσεις μετατρέπει το Project σε σημείο αναφοράς για την τέχνη στο νησί. Σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, το εγχείρημα φέρνει κάθε χρόνο στη Λέρο επαγγελματίες του χώρου της τέχνης, συλλέκτες και στοχαστές του πολιτισμού ενώ ειδικές παραστάσεις, συναντήσεις και εκδηλώσεις συνοδεύουν την έκθεση καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η φετινή έκθεση εστιάζει στις δυνατότητες της συνύπαρξης, την ισορροπία ανάμεσα στη σύνδεση και την ελευθερία, και στα άπειρα σημεία συνάντησης. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Korakrit Arunanondchai, Huseyin Aksoy, Deniz Aktas, Mirna Bamieh, Margherita Chiarva, Giorgio de Chirico, TM Davy, Brian Eno, Alice Guittard, Lucio Fontana, Gulsun Karamustafa, Laura Footes, Ali Kazma, William Kentridge, Joline Kwakkenbos, Omer Pekin, Lola Montes Schnabel, Dora Maar, Takis, Rinus Van de Velde, Ευγενία Βερελή, Κωστής Βελώνης και Chen Wei.
29 Ιουνίου - 23 Αυγούστου 202
Αρχοντικό Καντιόγλου και Δημοτικό Σχολείο Λακκίου

«Κάποτε ήμασταν κήποι»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Teresa Solar Abboud, Απεριόριστα, 2024.

Η έκθεση εξετάζει τους αναπόφευκτους κύκλους της ανάπτυξης και της παρακμής, διερευνώντας τη φθορά των σωμάτων, των ιδεών, των χώρων και των σχέσεων μέσα από τον συμβολισμό του κήπου. Περιλαμβάνει νέα έργα, ειδικά σχεδιασμένα για τον συγκεκριμένο χώρο, μαζί με υφιστάμενα έργα και μια κηποτεχνική αναδημιουργία, από δώδεκα διεθνείς καλλιτέχνες/-ιδες: τους Mohammad Alfaraj, Μάρθα Δημητροπούλου, Derek Jarman, Emre Hüner, Μαρία Λοϊζίδου, Ανέστη Μιχάλη, Ναταλία Παπαδοπούλου, Yaşam Şaşmazer, Σωκράτη Σωκράτους, Teresa Solar Abboud, Τεό Τριανταφυλλίδη και Adriana Varejão. Ο καθένας και η καθεμιά τους εξετάζει πώς συνυπάρχουν οι πράξεις φροντίδας και οι τροχιές φθοράς, ανιχνεύοντας τα μεταβαλλόμενα όρια μεταξύ ακμής, παραμέλησης και μεταμόρφωσης. Τα έργα τους διατρέχουν την ευθραυστότητα του σώματος, τη διάβρωση των ιδεών, τη μεταμόρφωση των τοπίων και την ευπάθεια των σχέσεων, υφαίνοντας μια αφήγηση που αφορά τόσο την απώλεια όσο και την ανανέωση.
Επιμέλεια: Άκης Κόκκινος
5 Ιουλίου - 7 Σεπτεμβρίου 2025
Κτήμα Καράβικο, Κάμπος Χίου

«Το νήμα που μας ενώνει»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Μαρία Γρηγορίου, The sowing.

Δύο διακεκριμένοι εικαστικοί δημιουργοί, η Μαρία Γρηγορίου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Νάξου, με μακρόχρονες παράλληλες διαδρομές αλλά και καλλιτεχνική αυτονομία, εμβαθύνουν με σπουδή και γνώση στην υφαντική και χειρωνακτική τέχνη. Χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτογενή υλικά όπως λινό, βαμβάκι και μετάξι και αξιοποιούν παραδοσιακές τεχνικές, όπως η ύφανση με φυτικές βαφές και η παραγωγή χειροποίητου χαρτιού, δημιουργώντας παράλληλα γλυπτικά τοπία. Αναπτύσσοντας τα έργα τους, παλιά αλλά και νέες κατασκευές in situ, μέσα στους χώρους του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου, αναδεικνύουν τη διαχρονία της υφαντικής παράδοσης, τη μετεξέλιξή της σε σύγχρονη εικαστική τέχνη και έκφραση.
Επιμέλεια: Μάριος Βαζαίος
8 Ιουνίου - 5 Οκτωβρίου 2025
Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
Καθημερινά 10:00-17:00, εκτός Δευτέρας

«Lumen de Lumine / Φως εκ φωτός»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Έργο της Αντωνίας Παπατζανάκη.

Οι ΠΛΟΕΣ στις ομαδικές τους εκθέσεις ξεκινούν πάντα από ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, που απασχολεί έντονα την καθημερινότητά μας και αφορά μεγάλο μέρος του σύγχρονού μας κόσμου, άλλοτε μέσα από μια σειρά αποριών που ανακύπτουν, πότε πάλι ως ερωτήματα, σε ηθικό και εμπράγματο επίπεδο. Αυτό το ζήτημα για εφέτος, ως κινητήρια δύναμη για σκέψη και αναστοχασμό, είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence ή συνοπτικά η AI). Ποιες φαίνεται να είναι οι δυνατότητες και τα όριά της, σχετικά με τις τεχνολογικές χρήσεις της από τον άνθρωπο (σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο) και πώς διαμορφώνεται η αντιμετώπισή της από τον «μετάνθρωπο», όπως συχνά και από διάφορους συγγραφείς αναφέρεται, στον νέο του πλέον κοινωνικό ρόλο, ο οποίος σταδιακά αναδύεται, με βάση την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης; Ποιους τομείς διευκολύνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, που θεωρείται και αναφέρεται σήμερα ως το φως της γνώσης που μας έλειπε; Σε ποιον βαθμό (και χωρίς δαιμονοποιήσεις) η Τεχνητή Νοημοσύνη –με τη σύνθεση των αλγορίθμων της– επηρεάζει ή αλλάζει την τέχνη και φυσικά τη ζωή μας; 31 καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, κεραμίστες, χαράκτες, φωτογράφοι, αποπειρώνται να δώσουν απαντήσεις μέσα από το έργο τους.
26 Ιουλίου - 28 Σεπτεμβρίου 2025
Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, Χώρα Άνδρου

Καθημερινά 10:30-14:30 και 18:30-21:30, εκτός Τρίτης

Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: «Ιδέες και περιστατικά»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος, fruit de surface, 1988-1990.

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού διοργανώνει αναδρομική έκθεση του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου (1940-2002). Η έκθεση περιλαμβάνει έργα της περιόδου 1957-1994, ενώ ταυτόχρονα στο πλαίσιο της αναδρομικής παρουσιάζονται τέσσερα έργα του χαράκτη Α. Τάσσου, ο οποίος ήταν δάσκαλος του Ρετζεπόπουλου στη Σχολή Δοξιάδη.

Ο ζωγράφος, χαράκτης και γραφίστας Μπάμπης Ρετζεπόπουλος γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1940 στην Αθήνα, δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και λίγο πριν από την κατάληψη της χώρας από τις κατοχικές δυνάμεις. Αυτό το αρχετυπικό δίπολο, το φως και το σκοτάδι, το φως στο σκοτάδι, η πορεία από το σκοτάδι στο φως, αποτέλεσε τον βασικό άξονα της καλλιτεχνικής του σκέψης και δημιουργίας. 

Η έκθεση παρουσιάζει πίνακες της περιόδου 1960-’63 που ως νέος καλλιτέχνης αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες μορφές σαν νεκρές φύσεις και τις νεκρές φύσεις σαν έμψυχες οντότητες, ενώ την περίοδο που ζούσε μόνιμα στο Παρίσι (1967-’73) οι συνθέσεις του διαφέρουν αισθητά από εκείνες της πρώτης περιόδου. Στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης (1975-’78) εγκαταστάθηκε στην Τήνο, όπου με τον επιστήθιο φίλο του, Λευτέρη Κρητικό, λειτούργησαν την ιστορική  γκαλερί «Το Μαγαζί». Εκείνη την περίοδο δημιούργησε άλλες σαράντα ξυλογραφίες παραστατικού χαρακτήρα. Στα χέρια του, ο ξύλινος κορμός γινόταν σφραγίδα, εκφραστικό μέσο, αναπαραστατικό εργαλείο και πηγή, μια μεταφορά για το σώμα, για τη σχέση της χαρακτικής με τη μουσική, τον χορό και το πένθος.
Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος
7 Ιουνίου - 15 Σεπτεμβρίου 2025
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Παραλία Τήνου, Τήνος
Δευτ., Τετ. & Πέμ.: 9:00-14:30
Παρ.-Κυρ.: 10:00-14:00 & 19:00-21:30

Γιώργος Χαδούλης: «Νέα τοπία, κολυμβητές και κεραμικά»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Γιώργος Χαδούλης

Ζωγραφικά έργα που δεν απεικονίζουν απλώς τόπους αλλά ανακαλούν μνήμες, όνειρα, ψυχικές καταστάσεις. Μια βιωματική προσέγγιση του τοπίου που του προσδίδει έναν σχεδόν υπαρξιακό χαρακτήρα, όπου το φυσικό περιβάλλον συναντά την εσωτερικότητα. Ένας κόσμος αυθόρμητης αισθησιακής εμπειρίας, που ακτινοβολεί χαρά και αισιοδοξία. Παράλληλα, η σταθερή ενασχόληση του καλλιτέχνη με την κεραμική, εμπνευσμένη από τη φύση, τη μυθολογία και την ανθρώπινη μορφή, αποπνέει τη φυσική ζωντάνια και την αβίαστη χαρά της Μεσογείου.

A Touch of New / Vacation House ΑΣΠΑΛΑΘΟΣ
Τριαντάρος, Τήνος 26 Ιουλίου – 13 Αυγούστου 2025
Καθημερινά 18:30-21:00

«Ο Ενάλιος Ιστορικός Τόπος Κέας»

Εκθέσεις καλοκαιριού 2025 στα νησιά Facebook Twitter
Έργο της Βίκυς Κανταρτζή

Ομαδική εικαστική έκθεση ακτιβιστικού χαρακτήρα, αφιερωμένη στο θεματικό ενάλιο πάρκο της Τζιας, που στοχεύει στην ενημέρωση για την υποβρύχια αρχαιολογία της περιοχής και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τριάντα επτά σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίων, μεικτής τεχνικής και κατασκευών από ανακυκλωμένα υλικά σχετικά με ναυάγια και τη θαλάσσια περιοχή του νησιού. Η έκθεση συμπληρώνεται από φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό του Armando Ribiero με θέμα τα ενάλια ευρήματα της περιοχής και κείμενα αρχαιολόγων και του διαπιστευμένου δύτη Γιάννη Τζαβελάκου.

Οργάνωση: Σύλλογος Φίλων Κέας
Επιμέλεια: Λουίζα Καραπιδάκη
Κτίριο Γεωργίας Μαρτίνου Βουρκάρι, Κέα
28 Ιουνίου – 30 Αυγούστου 2025
Καθημερινά 19:00-22:00

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ