Καλοκαίρι στην Ιθάκη: Ροβανί, πεύκα και κρυστάλλινα νερά

Καλοκαίρι στην Ιθάκη: Ροβανί, πεύκα και κρυστάλλινα νερά Facebook Twitter
Φωτο: Spiros Vathis/Flickr
1

Αν σου αρέσει το μπάνιο σε μικρές, δαντελωτές παραλίες και οι περίπατοι ανάμεσα σε βότανα, η Ιθάκη μπορεί να σε κερδίσει. Ξεκίνα τη μέρα σου αγναντεύοντας την ειδυλλιακή ανατολή από το Μοναστήρι των Καθαρών με θέα τον κόλπο του Βαθιού. Στο διπλανό χωριό της Ανωγής μην παραλείψεις να επισκεφθείς τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, όλη διακοσμημένη με βυζαντινές τοιχογραφίες του 12ου αι.


Αν ο καιρός το επιτρέπει, η Ιθάκη προσφέρεται για μοναδικούς περιπάτους. Κατηφορίζοντας προς τον Σταυρό, κάνε στάση στο ζαχαροπλαστείο του Αναμάρτητου για παραδοσιακό ροβανί ή συνέχισε στο λιμάνι της παλιάς πόλης για ένα πρωινό ουζάκι και μπάνιο.

Περνώντας από το λιμανάκι των Φρικών,συναντάς τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, τα Κουρβούλια, που φημίζονται για τα κρύα και καθαρά νερά τους. Ο δρόμος καταλήγει στο Κιόνι, χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από ένα γραφικό λιμανάκι, πόλος έλξης για τους επισκέπτες και τα σκάφη. Η παραλία Πλατύς Άμμος, απέναντι από τις Αφάλες, είναι μία από τις πιο εξωτικές του νησιού. Εκεί θα δεις να αράζουν οι μεγάλες θαλαμηγοί που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί. Η Ιθάκη φημίζεται για τις παραλίες της, που προσεγγίζονται μόνο με σκάφος. Εύκολα προσβάσιμες και ανάλογης ομορφιάς είναι ο Άι-Γιάννης κάτω από το χωριό της Λεύκης αλλά και το Γιδάκι, που συνδέεται με συχνά δρομολόγια με το Βαθύ ή με τα πόδια, από Σκίνο προς Γιδάκι. Η διαδρομή κατά μήκος της ακτογραμμής ή μέσα από πεύκα διαρκεί περίπου 45 λεπτά και είναι πιο όμορφη νωρίς το πρωί ή το απογευματάκι.

Καλοκαίρι στην Ιθάκη: Ροβανί, πεύκα και κρυστάλλινα νερά Facebook Twitter
Παραλία Γιδάκι. Φωτο: Claire Rowland/Flickr


Στα βόρεια του νησιού υπάρχουν τα περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα, που μπορεί κανείς να δει στην περιοχή της Μελάνυθρου και στο μικρό Μουσείο του Σταυρού. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το λαογραφικό μουσείο, στην πρωτεύουσα του νησιού.


Προς τα νότια το σκηνικό αλλάζει. Για απογευματινό καφέ κάνε στάση στο Χάνι, στο στενότερο σημείο του νησιού με θέα από τη μια πλευρά την Κεφαλονιά και από την άλλη την Ιθάκη. Η καλύτερη ώρα για να επισκεφτεί κανείς το Βαθύ είναι το βραδάκι. Το απάνεμο λιμάνι κατακλύζεται από σκάφη κι επισκέπτες. Στη προκυμαία μπορείς να κάνεις μια στάση στο Porto για φαγητό ή τσίπουρα, ενώ το βραδάκι για ποτό στου Lala. Δοκίμασε και τρούφα στο ζαχαροπλαστείο του Λιβάνη στην πλατεία. Αν επισκεφτείς το νησί Ιούλιο και Αύγουστο, μη χάσεις κάποιο από τα πανηγύρια με τον ιδιαίτερο, δυτικό τους χαρακτήρα.

Καλοκαίρι στην Ιθάκη: Ροβανί, πεύκα και κρυστάλλινα νερά Facebook Twitter
Πανηγύρι στον Σταυρό Ιθάκης. Φωτο: Spiros Vathis/Flickr
Ταξίδια
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM
«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

1 σχόλια