ΠΓΔΜ: Παραιτείται αύριο ο Νίκολα Γκρουέφσκι

ΠΓΔΜ: Παραιτείται αύριο ο Νίκολα Γκρουέφσκι Facebook Twitter
0

Πριν από λίγη ώρα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοίνωσε πως θα υποβάλει την παραίτηση του αύριο στον πρόεδρο της Βουλής της χώρας, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η ενέργεια του κ. Γκρούεφσκι να αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο, εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων από τον Ιούλιο του 2015 για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι 100 ημέρες νωρίτερα - δηλαδή στις 15 Ιανουαρίου - θα πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο επικεφαλής της οποίας θα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο τελευταίος, βάσει της συμφωνίας, θα παραιτηθεί, ώστε η Βουλή να αναδείξει την υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα των Σκοπίων, υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει ο Έμιλ Ντιμιτρίεφ, γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE.

Ο κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι με την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, το κόμμα του εκπλήρωσε πλέον, όλες τις υποχρεώσεις που του αναλογούν από τη συμφωνία, και αναμένει οι εκλογές να διεξαχθούν την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006, επιδιώκει την διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Απριλίου, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι θα επικρατήσει σε αυτές.

Την ίδια ώρα όμως, η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ, αμφιβάλλει ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι διατεθειμένος να επιτρέψει, οι εκλογές του Απριλίου να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο, και εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών στις 24 Απριλίου, καθώς, όπως αναφέρει, η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών της χώρας δεν έχει υλοποιηθεί στο σύνολό της. Μάλιστα, η αντιπολίτευση δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής τη στάση της, εάν θα αποδεχτεί οι εκλογές να διεξαχθούν στα τέλη του Απριλίου.

Σε λίγη ώρα αναμένονται δηλώσεις του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ.

Αύριο θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου είχε επιτευχθεί στις 15 Ιουλίου 2015 η συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα. Ο κ. Χαν θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ σχετικά με την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

Οι αυριανές συναντήσεις του κ. Χαν στα Σκόπια, χαρακτηρίζονται "κρίσιμες", καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί αν τελικά τηρηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές στα τέλη Απριλίου.

Ο κ.Χαν, ενόψει της επίσκεψής του στα Σκόπια δήλωσε: «Η 15η Ιανουαρίου είναι κρίσιμη προθεσμία της πολιτικής συμφωνίας, η εφαρμογή της οποίας είναι σημαντική για την κυβέρνηση και τους πολίτες της χώρας. Αναμένω ότι τα εναπομείναντα στοιχεία της συμφωνίας θα επιλυθούν πριν, ή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, γεγονός που θα επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές να οργανώσουν αξιόπιστες εκλογές, βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα: Το «ντόμινο» των αντιεμβολιαστών απειλεί τα σχολεία

Διεθνή / Από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα: Το «ντόμινο» των αντιεμβολιαστών απειλεί τα σχολεία

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζ. και οι σύμμαχοί του πιέζουν Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες να καταργήσουν τους εμβολιασμούς στα σχολεία - Ποιες πολιτείες αντιστέκονται και ποιοι φοβούνται «ντόμινο» κατά της δημόσιας υγείας
LIFO NEWSROOM
Ο Ισραηλινοαμερικανός όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς επιστρέφει στον στρατό

Διεθνή / Ο Ισραηλινοαμερικανός όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς επιστρέφει στον στρατό

Ο νεαρός στρατιώτης, που μεγάλωσε στις ΗΠΑ και μετακόμισε στο Ισραήλ στα 18 του για να καταταγεί εθελοντικά στη ταξιαρχία Γκολάνι, είχε απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Διαδηλώσεις στη μνήμη της Μάχσα Αμινί – Καταγγελίες για καταστολή και νέους κινδύνους θανάσιμης ποινής

Διεθνή / Ιράν: Διαδηλώσεις στη μνήμη της Μάχσα Αμινί – Καταγγελίες για καταστολή και νέους κινδύνους θανάσιμης ποινής

Αν και οι φετινές κινητοποιήσεις ήταν μικρότερες σε μέγεθος από αυτές του 2022, οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν τα αιτήματα για τερματισμό του καθεστώτος
LIFO NEWSROOM
Η ICE ανοίγει 300 νέα γραφεία και σχεδιάζει το μεγαλύτερο κυνήγι μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ

Διεθνή / Η ICE ανοίγει 300 νέα γραφεία και σχεδιάζει το μεγαλύτερο κυνήγι μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ

Η ICE προχωρά σε μαζική επέκταση με 300 νέα γραφεία και 10.000 προσλήψεις πρακτόρων και νομικών - Ποιες πολιτείες στοχεύονται και τι σημαίνει η “ICE Surge” για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Έξυπνη» κυβερνοεπίθεση αναστατώνει ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Χίθροου και τις Βρυξέλλες

Διεθνή / «Έξυπνη» κυβερνοεπίθεση αναστατώνει ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Χίθροου και τις Βρυξέλλες

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν σήμερα στην Ευρώπη προειδοποιούνται να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους και να προσέρχονται εγκαίρως
LIFO NEWSROOM