Αυτός είναι ο «υπολογιστής της αντίστασης», στη Βόρεια Κορέα

Αυτός είναι ο «υπολογιστής της αντίστασης», στη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
0

Λέγεται Notel και είναι το μέσο με το οποίο οι βορειοκορεάτες συνδέονται με τη Δύση, κάτω από τη μύτη του καθεστώτος. Πρόκειται για ένα μείγμα υπολογιστή και τηλεόρασης σε μορφή netbook που κατασκευάζεται στην Κίνα για την βορειοκορεατική αγορά, κοστίζει 44 ευρώ και έχει γίνει το αγαπημένο «παιχνίδι» των βορειοκορεατών που θέλουν να ξεπεράσουν τους περιορισμούς της κυβέρνησης της Πιονκγιάνκ.

Σε αυτό οι βορειοκορεάτες, με μερικές «πατέντες», μπορούν, σύμφωνα με το Spiegel,  να παρακολουθούν ταινίες και σίριαλ από τη Δύση ή να έρχονται σε επαφή με τη Νότια Κορέα, καθώς οι περιορισμοί αλλά και οι ενεργειακές ελλείψεις τους αποκλείουν από τον ψηφιακό κόσμο.  Μπορεί πάντως η πρόσβαση στη δυτική κουλτούρα να απαγορεύεται, όμως η μαύρη αγορά των ταινιών ανθεί στο βόρειο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου και το Notel είναι το μέσο για να ανοίξουν παράθυρο στο δυτικό κόσμο.

Πρόσφατα το αμερικανικό περιοδικό "Wired" έχει ένα αφιέρωμα για τα ξένα Μέσα που «εισβάλλουν» στη Βόρεια Κορέα. Το άρθρο αναφερόταν σε δείπνα  με δωροδοκία τοπικών αρχόντων των αστυνομικών και συνοριακών φρουρών και για τη λειτουργία λαθρεμπορίου κατά μήκος του ποταμού Χαν μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, με usb γεμάτα ταινίες, βιβλία και μουσική. Μεταξύ άλλων, η σειρά "Friends" και το Desperate Housewives ".

Η ιδιοκτησία ενός Notel είναι στη Βόρεια Κορέα από τον Δεκέμβριο νόμιμη - αλλά οι χρήστες πρέπει να δηλώσουν τις συσκευές τους. Σύμφωνα με το Wired όποιος συλλαμβάνεται να παρακολουθεί ξένες απαγορευμένες σειρές κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση ενώ αυτοί που κάνουν λαθρεμπόριο αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.  

Η Βόρεια Κορέα είναι μια χώρα με σχεδόν καμία πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Υπάρχει μόνο ένας πάροχος  και ουσιαστικά μια ενιαία γραμμή δεδομένων προς τον έξω κόσμο - αυτή που οδηγεί στην Κίνα . Οι περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται μόνο στο εθνικό intranet, ή καθόλου. Ξένα κανάλια δεν λαμβάνει σχεδόν κανείς ενώ περίπου ένα στα δέκα άτομα, διαθέτουν κινητό τηλέφωνο - αλλά μπορούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις μόνο περιορισμένης εμβέλειας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Διεθνή / Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Μεξικό εξελίσσεται σε διεθνές φαινόμενο. Πλοία, πλαστά έγγραφα, και κυβερνητική διαφθορά στηρίζουν ένα δίκτυο που χρηματοδοτεί τα καρτέλ και απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM