Reuters: Η Ελλάδα θέλει 100 εκατ. ευρώ αποζημίωση για γερμανικές μίζες

Reuters: Η Ελλάδα θέλει 100 εκατ. ευρώ αποζημίωση για γερμανικές μίζες Facebook Twitter
0

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από γερμανικές αμυντικές εταιρείες που υποστηρίζει ότι δωροδόκησαν για να κερδίσουν εξοπλιστικές συμφωνίες, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ανώτερη πηγή του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το πρακτορείο σημειώνει πως η γερμανική εφημερίδα Bild μετέδωσε ότι η η μονάδα ελικοπτέρων της Airbus, Eurocopter, φέρεται να έχει πληρώσει 41 εκατ. ευρώ σε δωροδοκίες σε Έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να πουλήσει 20 ελικόπτερα NH-90. Ταυτόχρονα, οι γερμανικοί αμυντικοί όμιλοι Rheinmetall, STN και Atlas Elektronik επίσης φέρεται να έχουν καταβάλει συνολικά 62 εκατ. ευρώ σε δωροδοκίες για συμβάσεις υποβρυχίων, σύμφωνα με τη Bild.

Το Reuters επισημαίνει ότι η πηγή του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε στο πρακτορείο πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να λάβει περίπου 100 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από αυτές τις εταιρείες, στο πλαίσιο μίας έρευνας που περιλαμβάνει άλλες υποθέσεις.

«Πρόκειται μία σειρά υποθέσεων, όχι μόνο γερμανικές αλλά κυρίως γερμανικές, και η Ελλάδα ελπίζει ότι μπορεί να λάβει 500-800 εκατ. ευρώ» δήλωσε η πηγή. «Κάθε εταιρεία που θα καταδικαστεί (για δωροδοκία) και θέλει να συνεχίσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να έρθει σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό» πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το Reuters, εκπρόσωπος της Airbus γα τα ελικόπτερα αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ένας εκπρόσωπος της Rheinmetall δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει γνώση για μία νέα έρευνα.  Κανείς στην Atlas Elektronik δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο. Η STN είχε εξαγοραστεί από την Rheinmetall το 2003 και διαχωρίστηκε σε δύο εταιρείες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κασσελάκης: 30 μήνες φυλακή και 50.000 ποινή με αναστολή για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Πολιτική / Κασσελάκης: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική με το σκεπτικό ότι δεν ανέμενε το Σεπτέμβριο του 2023 να εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δε γνώριζε την απαγόρευση να διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό ως πολιτικός αρχηγός
LIFO NEWSROOM