Τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Higgs και ο Ρουβάς;

Τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Higgs και ο Ρουβάς; Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
5

Το ερώτημα «τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Χιγκς και ο Σάκης Ρουβάς» έθεσε ο ο αν. καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Πέτκου σε διάλεξη του προς μαθητές της β΄ και γ΄ Λυκείου, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την απάντηση που ο ίδιος έδωσε, πρώτον πρόκειται για celebrities, που συχνά - πυκνά απασχολούν τον Τύπο. Δεύτερον, όταν κάνουν την εμφάνισή τους, ενώνουν τις μάζες, δημιουργούν -κατά τον επιστημονικό όρο- συσσωμάτωμα.

«Π.χ., αν σε μία αίθουσα αρχίσει να διαδίδεται η φήμη, ότι θα εμφανιστεί ο Σάκης Ρουβάς, όσοι και όσες την ακούσουν πρώτοι θα σπεύσουν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επικείμενης εμφάνισης με τους γύρω τους, ύστερα θα πλησιάσουν κι άλλοι/ες, που θα θελήσουν να μάθουν και θα μαζευτούν τόσοι/ες, ώστε όταν τελικά ο τραγουδιστής κάνει την εμφάνισή του, οι... “ρουβίτσες” θα αποτελούν “είδηση” και από μόνες τους! Το μποζόνιο Higgs περιγράφεται, ότι δίνει µάζα στα σωμάτια ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, προκαλώντας ένα αντίστοιχο συσσωμάτωμα, μέσα στο πεδίο Higgs», είπε ο καθηγητής προς τους μαθητές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο “ανορθόδοξος” αυτός παραλληλισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραλλαγή της εξήγησης, που ο καθηγητής Φυσικής Ντέβιντ Μίλερ έδωσε το 1993 στον τότε Υπουργό Επιστημών της Μ. Βρετανίας, W. Waldegrave, στην ερώτηση του τελευταίου “γιατί οι Βρετανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για κάτι -το CERN- για το οποίο ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει”.

Ο παραλληλισμός αυτός δεν ήταν τυχαίος αφού εντάσσεται στην προσπάθεια εκλαίκευσης της επιστήμης που επιχειρεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τη διεθνή ημερίδα των “Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων”, που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο που πραγματοποιείται από τις . 25 Φεβρουαρίου έως τις 2 Απριλίου 2015.

Πολιτισμός
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

4 σχόλια
Στο γυμνάσιο, ο μαθηματικός μας ήθελε να μας μάθει το Πυθαγόρειο Θεώρημα, αλλά επειδή δεν... νιώθαμε, μας το είπε με ένα αστείο τρόπο που ΑΚΟΜΑ το θυμάμαι και παραθέτω :Το τεσσαράγωνο της πάνω τεντώστραςπατσίζει με τη σούμα των τεσσαραγώνων των 2 άλλων πλευρών που στέκονται σούζα...!!!
Εγώ θυμάμαι ακόμα το φυσικό μας στην α' λυκείου που για να θυμόμαστε πώς κινείται το ηλεκτρόνιο μέσα σ'ένα μαγνητικό πεδίο μας είπε το εξής σεξιστικό:"Να θυμάστε ότι το ηλεκτρόνιο είναι σαν τη γυναίκα, που από τα χαμηλά πορτοφόλια πάει στα ψηλά."
Υπάρχει κάτι κοινό... Μπορείτε να πάτε σε αυτή τη σελίδα φυσικής http://www.physics4u.gr/articles/2008/Higgs.html(προσπεράστε τα θεωρητικά )και πάτε εκεί που λέει " 1. Ο μηχανισμός Higgs και 2 Το Μποζόνιο Higgs " Δείτε τις Φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο.... Στο παράδειγμα στη Θέση του διάσημου φυσικού βάλτε τώρα τον Σάκη Ρουβά !!! ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΟ HIGS !!