Τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Higgs και ο Ρουβάς;

Τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Higgs και ο Ρουβάς; Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
5

Το ερώτημα «τι κοινό έχουν το μποζόνιο του Χιγκς και ο Σάκης Ρουβάς» έθεσε ο ο αν. καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Αναστάσιος Πέτκου σε διάλεξη του προς μαθητές της β΄ και γ΄ Λυκείου, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την απάντηση που ο ίδιος έδωσε, πρώτον πρόκειται για celebrities, που συχνά - πυκνά απασχολούν τον Τύπο. Δεύτερον, όταν κάνουν την εμφάνισή τους, ενώνουν τις μάζες, δημιουργούν -κατά τον επιστημονικό όρο- συσσωμάτωμα.

«Π.χ., αν σε μία αίθουσα αρχίσει να διαδίδεται η φήμη, ότι θα εμφανιστεί ο Σάκης Ρουβάς, όσοι και όσες την ακούσουν πρώτοι θα σπεύσουν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επικείμενης εμφάνισης με τους γύρω τους, ύστερα θα πλησιάσουν κι άλλοι/ες, που θα θελήσουν να μάθουν και θα μαζευτούν τόσοι/ες, ώστε όταν τελικά ο τραγουδιστής κάνει την εμφάνισή του, οι... “ρουβίτσες” θα αποτελούν “είδηση” και από μόνες τους! Το μποζόνιο Higgs περιγράφεται, ότι δίνει µάζα στα σωμάτια ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, προκαλώντας ένα αντίστοιχο συσσωμάτωμα, μέσα στο πεδίο Higgs», είπε ο καθηγητής προς τους μαθητές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο “ανορθόδοξος” αυτός παραλληλισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραλλαγή της εξήγησης, που ο καθηγητής Φυσικής Ντέβιντ Μίλερ έδωσε το 1993 στον τότε Υπουργό Επιστημών της Μ. Βρετανίας, W. Waldegrave, στην ερώτηση του τελευταίου “γιατί οι Βρετανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για κάτι -το CERN- για το οποίο ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει”.

Ο παραλληλισμός αυτός δεν ήταν τυχαίος αφού εντάσσεται στην προσπάθεια εκλαίκευσης της επιστήμης που επιχειρεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τη διεθνή ημερίδα των “Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων”, που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο που πραγματοποιείται από τις . 25 Φεβρουαρίου έως τις 2 Απριλίου 2015.

Πολιτισμός
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM
Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Πολιτισμός / Yohji Yamamoto: «Η μόδα έχει γίνει αστείο, όλα περιστρέφονται γύρω από τα χρήματα»

Ο αντισυμβατικός Ιάπωνας που εξυμνεί την avant-garde αισθητική μέσα από υπερμεγέθεις, ασύμμετρες σιλουέτες και τη διαχρονική του αφοσίωση στο μαύρο, συνεχίζει στα 82 του χρόνια να παλεύει «θυμωμένος αλλά ακούραστος» για την ουσία και την αλήθεια της μόδας
LIFO NEWSROOM
Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Πολιτισμός / Βασίλης Μπισμπίκης: Επιστρέφει η παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» μετά από 5 χρόνια

Ο Βασίλης Μπισμπίκης αναβιώνει το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ στο νέο Cartel στο Αιγάλεω, υπογράφοντας μια ωμή, ρεαλιστική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνοθεσία που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα των απλών ανθρώπων για αξιοπρέπεια και ελπίδα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Στο γυμνάσιο, ο μαθηματικός μας ήθελε να μας μάθει το Πυθαγόρειο Θεώρημα, αλλά επειδή δεν... νιώθαμε, μας το είπε με ένα αστείο τρόπο που ΑΚΟΜΑ το θυμάμαι και παραθέτω :Το τεσσαράγωνο της πάνω τεντώστραςπατσίζει με τη σούμα των τεσσαραγώνων των 2 άλλων πλευρών που στέκονται σούζα...!!!
Εγώ θυμάμαι ακόμα το φυσικό μας στην α' λυκείου που για να θυμόμαστε πώς κινείται το ηλεκτρόνιο μέσα σ'ένα μαγνητικό πεδίο μας είπε το εξής σεξιστικό:"Να θυμάστε ότι το ηλεκτρόνιο είναι σαν τη γυναίκα, που από τα χαμηλά πορτοφόλια πάει στα ψηλά."
Υπάρχει κάτι κοινό... Μπορείτε να πάτε σε αυτή τη σελίδα φυσικής http://www.physics4u.gr/articles/2008/Higgs.html(προσπεράστε τα θεωρητικά )και πάτε εκεί που λέει " 1. Ο μηχανισμός Higgs και 2 Το Μποζόνιο Higgs " Δείτε τις Φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο.... Στο παράδειγμα στη Θέση του διάσημου φυσικού βάλτε τώρα τον Σάκη Ρουβά !!! ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΟ HIGS !!