Αναβολή για τις 10 Σεπτέμβρη πήρε η "δίκη του αιώνα"

Αναβολή για τις 10 Σεπτέμβρη πήρε η "δίκη του αιώνα" Facebook Twitter
0

 Για τις 10 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη των έξι Ρουμάνων που κατηγορούνται για την «κλοπή του αιώνα» από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του δικαστηρίου στο Βουκουρέστι.

Η αναβολή δόθηκε προκειμένου να εξεταστούν θέματα παράστασης της πολιτικής αγωγής, καθώς και οι αιτήσεις αποφυλάκισης -υπό όρους- των κατηγορουμένων.

Νωρίτερα, η συνήγορος του βασικού κατηγορουμένου Ράντου Ντογκάρου δήλωσε πως ο εντολέας της πρότεινε να επιστρέψει τους πέντε από τους επτά πίνακες που εκλάπησαν, ζητώντας ως αντάλλαγμα την επιβολή της ποινής φυλάκισής του στην Ολλανδία. Ωστόσο τόνισε πως δεν μπορεί να είναι βέβαιη αν ο πελάτης της, που κατηγορείται ακόμα για εμπορία ανθρώπων και ανθρωποκτονία στη Ρουμανία, έχει στη διάθεσή του τους πέντε πίνακες που προτείνει να ανταλλάξει. Δήλωσε επίσης ότι  ο πελάτης της δεν πρότεινε την επιστροφή και των επτά αλλά, μόνο των πέντε έργων τέχνης. Η τύχη των άλλων δύο αγνοείται.

Φόβοι ότι τα έργα έγιναν στάχτη

Όπως έγινε γνωστό, οι ρουμανικές δικαστικές αρχές φοβούνται ότι οι πίνακες των Μονέ, Πικάσο και Γκογκέν, έχουν γίνει στάχτη. Και τούτο επειδή αρχικά, η Ολγκα Ντογκάρου, μητέρα του βασικού κατηγορούμενου, ομολόγησε στις αρχές ότι έκαψε τους πίνακες στον φούρνο του σπιτιού της στο χωριό Καρκάλιου της ανατολικής Ρουμανίας για να εξαφανίσει τα στοιχεία. Στη συνέχεια, όμως έσπευσε να ανασκευάσει την κατάθεσή της.

Να σημειωθεί ότι οι ποινές που προβλέπει η ολλανδική δικαιοσύνη για τις διακεκριμένες κλοπές είναι μικρότερες από εκείνες που επιβάλλει η ρουμανική νομοθεσία.

Η ιστορία

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου 2012, όταν ο Ντογκάρου κατάφερε να κλέψει μαζί με συνεργό του, επτά πίνακες των Πικάσο, Ματίς, Γκογκέν, Μονέ, Φρόιντ και Μάγερ ντε Χάαν από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ.

Οι κατηγορούμενοι κατάφεραν σε τρία μόνο λεπτά να αρπάξουν επτά πίνακες του Ιδρύματος Triton, που εκτίθεντο στο μουσείο Kunsthal και να τους απομακρύνουν κρυμμένους σε ...τσουβάλια. Συγκεκριμένα άρπαξαν τα έργα: «Κεφάλι Αρλεκίνου» του Πικάσο, «η Γέφυρα του Γουότερλου» και «η Γέφυρα του Τσάρινγκ Κρος» του Κλοντ Μονέ, η «Γυναίκα μπροστά σε ανοικτό παράθυρο, η αρραβωνιαστικιά» του Πολ Γκογκέν, καθώς και πίνακες του Ματίς, του Λούσιαν Φρόιντ και του Μάγερ ντε Χάαν.

Σύμφωνα με τις αρχές, η αξία των έργων τέχνης ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να φθάνει μέχρι τα 100 εκατομμύρια.

Η δίκη αναμενόταν να γίνει σήμερα

Η δίκη για την «κλοπή του αιώνα» είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, προτού πάρει αναβολή για τις 10 Σεπτεμβρίου. Μαζί με τον Ράντου Ντογκάρου, αναμενόταν να δικαστεί για συνεργεία η μητέρα του. Ο Ντογκάρου ομολόγησε ότι έκλεψε τους πίνακες σε συνεργασία με τον Αντριαν Προκόπ, που διαφεύγει και θα δικαζόταν ερήμην.

Επίσης για συνέργεια θα δικάζονταν οι Εουγκέν Νταρίε , Μιχάι Αλεξάντρου Μπίτου, και ο Πέτρε Κόντρατ, που λειτούργησε ως μεσάζοντας σε απόπειρα πώλησης των έργων τέχνης, κατηγορούμενος για κλεπταποδοχή.

Ο 29χρονος Ντογκάρου ομολόγησε την κλοπή με το σκεπτικό ότι έτσι θα γλιτώσει την μέγιστη ποινή των 20 ετών κάθειρξης, που προβλέπεται για διακεκριμένες κλοπές.

Όπως ανέφεραν οι ολλανδικές αρχές, παρά την μεγάλη τους αξία, κανένας από τους πίνακες που εκλάπησαν δεν είχε συναγερμό. Μετά την κλοπή, οι πίνακες μεταφέρθηκαν στη Ρουμανία οδικώς και τους έκρυψαν στο χωριό του Ντογκάρου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές απόπειρες πώλησής των έργων, οι οποίες απέτυχαν. Μια τέτοια απόπειρα ήταν που «πρόδωσε» τους κλέφτες. Η ρουμάνα ειδικός Μαριάνα Ντράγκου, βλέποντας έναν από τους πίνακες, σήμανε συναγερμό. Αυτό συνέβη ένα μήνα μετά την κλοπή, όταν φίλος της Ντράγκου,  συλλέκτης έργων τέχνης του Βουκουρεστίου, την κάλεσε για να ελέγξει την αυθεντικότητα δύο πινάκων που τού είχαν προτείνει να αγοράσει. Εκεί η ειδικός, αναγνώρισε τη «Γυναίκα μπροστά σε ανοικτό παράθυρο» του Γκογκέν και το «Κορίτσι που διαβάζει σε λευκό και κίτρινο» του Ανρί Ματίς.

Αργότερα η  Ντράγκου σε συνέντευξή της στις εφημερίδες Adevarul της Ρουμανίας και NRC Handelsblatt της Ολλανδίας,  δήλωσε ότι «μπορούσε να έχει σώσει τους πίνακες», αλλά πρόσθεσε πως: «Δεν στάθηκα αρκετά έξυπνη και δυνατή για να πω ότι έχω υποψήφιο αγοραστή».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM